Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomeen 770 hehtaaria uusia luonnonsuojelualueita vuonna 2022

Jaa
Kaakkois-Suomen ELY-keskus maksoi viime vuonna metsänomistajille 4,4 miljoonaa euroa korvauksia metsien ja soiden vapaaehtoisesta suojelusta. Suojelun piiriin saatiin yhteensä 770 hehtaaria, joista 540 hehtaaria on METSO-ohjelman mukaisia metsiensuojelualueita ja 205 hehtaaria HELMI-ohjelman mukaista soidensuojelua. Lisäksi metsänomistajat suojelivat korvauksetta 25 hehtaaria ns. luontolahjakohteita.
Maapuu lehdossa, kuvaaja Henri Niiranen.
Maapuu lehdossa, kuvaaja Henri Niiranen.

Metsiensuojelu

Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa suojeltiin 53 metsäkohdetta, joista 50:ssä suojelu perustui metsänomistajan hakemukseen ja 3 kohdetta saatiin valtionperintönä. Valtionperintöjen pinta-ala oli viime vuonna poikkeuksellisen suuri, yhteensä 136 hehtaaria, joista 66 hehtaaria sijaitsi Kouvolassa, 64 hehtaaria Savitaipaleella ja 6 hehtaaria Miehikkälässä.

Metsänomistajia kiinnosti eniten yksityisen suojelualueen perustaminen eli metsän pysyvä rauhoitus. Tällaisia metsänomistajan omistukseen jääviä yksityisiä suojelualueita perustettiin 42 kappaletta. Lisäksi kiinteistökaupoilla hankittiin valtiolle 7 aluetta ja määräaikainen 20 vuoden suojelusopimus tehtiin yhdestä alueesta. Suojeltujen metsien pinta-alan keskiarvo oli 10 hehtaaria, mutta puolessa kohteista pinta-ala jäi 5 hehtaariin tai sen alle.

Myös kunnat suojelivat omia metsiään, Lappeenrannan kaupunki 35 hehtaaria, Kouvolan kaupunki 31 hehtaaria ja Parikkalan kunta 32 hehtaaria.

Metsänomistajille maksettiin korvauksia metsiensuojelusta 3,5 miljoonaa euroa. Yksityisten metsänomistajien kanssa tehdyissä suojelusopimuksissa korvaukset vaihtelivat noin 4000 eurosta per hehtaari aina 19 000 euroon per hehtaari, keskiarvon ollessa 10 000 euroa hehtaarilta. Pääosa suojelluista metsistä oli monimuotoisuuden kannalta merkittäviä kangasmetsiä, esimerkiksi iäkkäitä tai lahopuustoisia metsiä.

Soidensuojelu

Metsien lisäksi Kaakkois-Suomessa suojeltiin myös soita. Osana HELMI-ohjelman soidensuojeluteemaa perustettiin 15 yksityistä luonnonsuojelualuetta 99 hehtaarille. Lisäksi Helmi-rahoituksella valtiolle ostettiin 12 eri kiinteistökaupalla luonnonsuojelutarkoituksiin soita ja niiden lähialueita 107 hehtaaria. 

Suojeltavat alueet sijaitsevat 14:lla eri soidensuojelun täydennysehdotuksen suokohteella. Kymenlaaksossa suojelluista alueista on 48 hehtaaria, joista suurin on 27 hehtaarin suojeluun hankittu alue Munasuo-Nälkäsuo-Tuomiojansuolla. Etelä-Karjalassa suojeluun tuli 158 hehtaaria, joista suurimpana kokonaisuutena 53 hehtaaria Parikkalan Kallioniemensuolla ja Kurvansuolla. Myös Lappeenrannan Ylämaan soilla Lehmijärvensuolla, Soininsuolla ja Pyhäniemensuolla perustettiin suojelualueita tai hankittiin niitä valtiolle suojeluun yhteensä 66 hehtaarin verran. Maanomistajat saivat soidensuojelusta korvauksia yhteensä vajaa miljoonaa euroa.

HELMI-ohjelman päätavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa (suojelemalla ja ennallistamalla soita, kunnostamalla ja hoitamalla lintuvesiä, perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä ja kunnostamalla pienvesi- ja rantaluontoa). Soidensuojeluteeman tavoitteena on saada suojelun piiriin arvokkaimmiksi kartoitettuja suokohteita, joita Kaakkois-Suomessa on yhteensä yli 3200 hehtaaria. Sekä HELMI-ohjelman että METSO-ohjelman vapaaehtoisen suojelun on tarkoitus jatkua vuoteen 2030 saakka.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

METSO-ohjelma:

Diplomi-insinööri Paula Mattila, paula.mattila@ely-keskus.fi
puh. 0295 029 258

Metsätalousinsinööri Pekka Jokinen, pekka.jokinen@ely-keskus.fi
puh. 0295 029 240

HELMI-ohjelman soidensuojelu:

Luonnonsuojeluasiantuntija Maria Vesterinen, maria.vesterinen@ely-keskus.fi
puh. 0295 029 004

Kuvat

Maapuu lehdossa, kuvaaja Henri Niiranen.
Maapuu lehdossa, kuvaaja Henri Niiranen.
Lataa
Metso-ohjelman suojelualueen kangasmetsää, kuvaaja Henri Niiranen.
Metso-ohjelman suojelualueen kangasmetsää, kuvaaja Henri Niiranen.
Lataa
Metso-ohjelman suojelualueen tihkupintaa, kuvaaja Henri Niiranen.
Metso-ohjelman suojelualueen tihkupintaa, kuvaaja Henri Niiranen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kymin ammattikoulun sisätiloja suojeltiin, suurjännitepylväitä ja mattolaitureita ei27.3.2023 13:11:47 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tehnyt 14.3.2023 päätökset Kymin entisen ammattikoulun sisätiloja ja Kuusankosken suurjännitejohtopylväitä sekä 22.3.2023 Halkosaaren mattolaitureita koskevissa rakennussuojeluasioissa (Laki rakennusperinnön suojelemisesta 498/2010). Kaikki kohteet sijaitsevat asemakaavoitetulla alueella, jossa suojeluasiat tulee pääsääntöisesti ratkaista kaupungin asemakaavassa. Kymin entisen ammattikoulun sisätilojen arvojen suojeleminen riittävästi asemakaavamääräyksin ei ole mahdollista.

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, helmikuu 202321.3.2023 08:34:47 EET | Tiedote

Työttömyysluvut Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa ovat helmikuun mittaushistorian matalimpia (tilastot vuodesta 2006 alkaen). On kuitenkin merkkejä siitä, että pitkään jatkunut työttömyyden väheneminen alkaa taittua. Kaakkois-Suomessa työttömien määrä väheni enää kahden prosentin verran vuodentakaisesta. Kymenlaaksossa työttömien määrä väheni neljällä prosentilla, mutta Etelä-Karjalassa määrä nousi prosentin verran vuoden 2022 helmikuun lukuihin verrattuna. Työttömien määrä laski alueella eniten Kouvolan seutukunnassa (-5 %). Uusia avoimia työpaikkoja oli helmikuun aikana avoinna 2762, mikä on 24 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten helmikuussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme