Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen ELY-keskus päivitti alueellista työlupalinjaustaan

Jaa

ELY-keskuksen laatima alueellinen työlupalinjaus linjaa ne ammattialat, joilla työvoiman saatavuus on vaikeutunut ja joihin on mahdollista rekrytoida työvoimaa EU:n ulkopuolelta ilman, että työpaikka on julkisesti haussa.

Kaakkois-Suomen alueellinen työlupalinjaus on laadittu yhteistyössä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen neuvottelukunnan alaisen maahanmuuttoasiain toimikunnan kanssa.  Linjauksessa todetaan, että seuraavilla ammattialoilla työvoiman saatavuus on vaikeutunut Kaakkois-Suomessa:  

2211 Yleislääkärit (lääketieteen amanuenssit) 

2512 Sovellussuunnittelijat  
2514 Sovellusohjelmoijat 

6111 Pelto- ja avomaaviljelijät  
6113 Puutarhurit, kasvihuoneviljelijät ja -työntekijät  
6121 Liha- ja lypsykarjan kasvattajat sekä muiden kotieläinten kasvattajat  
6130 Yhdistetyn maanviljelyn ja eläintenkasvatuksen harjoittajat 

7223 CNC-koneistajat  
7212 Hitsaajat 

8332 Kuorma-auton ja erityisajoneuvojen kuljettajat. Kuorma-auton ja yhdistelmäajoneuvon kuljettajat silloin, kun kyseessä on rajan ylittävä ulkomaanliikenne ja työstä vain pieni osa tapahtuu Suomessa. 

9211 Maanviljelyn avustavat työntekijät  
9213 Yhdistetyn maanviljelyn ja karjankasvatuksen avustavat työntekijät  
9214 Avustavat puutarhatyöntekijät 

Alueellisen linjauksen tarkoituksena on tukea työvoiman saatavuutta Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella huomioiden alueen työmarkkinoiden erityispiirteet. Tilastokeskuksen mukaan   37 % kaakkoissuomalaisista yrityksistä oli kärsinyt rekrytointivaikeuksista vuonna 2020.  

EU:n ulkopuolelta Suomeen töihin tuleva ulkomaalainen tarvitsee yleensä oleskeluluvan 

Suomessa toimivan työnantajan edellytetään ensisijaisesti rekrytoivan työvoimaa Suomesta ja EU- ja ETA-alueelta. Mikäli työsuhteelle ja työnantajalle laissa asetetut edellytykset täyttyvät, eikä työmarkkinoilta ole saatavilla sopivaa työvoimaa kohtuullisessa ajassa, työnantajan on mahdollista rekrytoida työvoimaa EU:n ulkopuolelta. 

Työntekijän oleskelulupaprosessi on kaksivaiheinen. Työ- ja elinkeinotoimisto (TE-toimisto) tekee osapäätöksen ja Maahanmuuttovirasto lopullisen päätöksen. TE-toimiston osapäätös perustuu kokonaisharkintaan, joka sisältää työvoiman saatavuuden selvittämisen lisäksi työsuhteiden ennakkovalvonnan, jossa varmistutaan siitä, että työsuhteessa noudatetaan asianomaista työehtosopimusta ja Suomen työlainsäädäntöä. Lisäksi varmistetaan, että työnantaja kykenee suoriutumaan työnantajavelvoitteistaan. Työntekijän sopivuuden arviointi kuuluu lähtökohtaisesti työnantajalle ja TE-toimisto selvittää työmarkkinoiden käytettävissä olevan työvoiman saatavuuden. 

Työvoiman saatavuutta arvioitaessa selvitetään, voiko tehtävään saada työvoimaa Suomesta tai EU- ja ETA-alueelta. Arvioinnissa huomioidaan myös ELY-keskuksen laatima työlupalinjaus. Alueellinen työlupalinjaus perustuu ulkomaalaislakiin (301/2004) ja valtakunnalliseen linjaukseen ulkomaisen työvoiman käytön yleisistä edellytyksistä (VNp 11.10.2012). 
 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

- Elinkeinot, työvoima ja osaaminen -vastuualueen johtaja Satu Mäkelä, p. 0295 029 147, satu.m.makela@ely-keskus.fi
- Asiantuntija Ira Ronkainen, p. 0295 029 064, ira.ronkainen@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Maaseudun elpymisvaroja myönnetään alkuvuoteen 2022 painottuen17.1.2022 11:11:17 EET | Tiedote

EU:n elpymisvaroja kohdennetaan Suomeen myös maaseutuohjelman kautta, tässä vaiheessa maaseudun yrityksille ja maatiloille. Tarveperusteen mukaan kohdennettavat elpymisvarat ovat myönnettävissä vain vuonna 2022, mikä tarkoittaa sitä, että myöntövarat vähenevät loppuvuotta kohti. Elpymisvarojen lisäksi normaalia maaseuturahoitusta voi hakea syyskaudelle asti siirtymäkauden 2021–2022 varoista. Maaseudun uusi EU:n ohjelmakausi CAP27 alkaa vuoden 2023 alussa.

Kymijoen vesistöalueen sekä Haminan ja Kotkan rannikkoalueen tulvariskien hallintasuunnitelmat hyväksytty11.1.2022 11:19:57 EET | Tiedote

Maa- ja metsätalousministeriö on päätöksellään 16.12.2021 hyväksynyt Kymijoen vesistöalueen ja Haminan ja Kotkan rannikkoalueen tulvariskien hallintasuunnitelmat vuosille 2022–2027. Tulvariskien hallintasuunnitelmissa esitetään alueelliset tulvariskien hallinnan tavoitteet ja toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi. Maa- ja metsätalousministeriön päätös ja siihen liittyvät asiakirjat ovat nähtävillä sähköisesti 27.1.2022 asti elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen verkkosivuilla osoitteessa www.ely-keskus.fi/kuulutukset (Kaakkois-Suomi).

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, marraskuu 202121.12.2021 08:44:07 EET | Tiedote

Kaakon työttömyyden kokonaiskuva on marraskuussa pysynyt melko samanlaisena kuin viime kuukausina. Työttömien määrä on laskenut viime vuodesta 19 prosentin ja toissa vuodesta neljän prosentin verran. Valtakunnallisesti alueella ollaan työttömien määrässä viime vuoteen verrattuna keskitason tuntumassa. Vuoden 2019 marraskuuhun verrattuna tilanne on selvästi koko maata parempi (koko Suomessa työttömyys on noussut 11 %). Nuorten työttömyys on edelleen laskenut hienosti – alle 25-vuotiailla on vuodentakaisesta laskua 34 prosenttia ja alle 20-vuotiailla 37 prosenttia. Pitkäaikaistyöttömien määrä on yhä noussut vuodentakaisesta, mutta nousua on vain kahden prosentin verran ja pitkäaikaistyöttömyys on laskussa edelliskuukausista. Uusia avoimia työpaikkoja on edelleen ilmoitettu paljon – määrä on noussut 75 prosentilla viime vuodesta.

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, lokakuu 202123.11.2021 08:23:49 EET | Tiedote

Työttömyys on laskenut vuoden 2020 lokakuusta 17 prosentin verran ja on kaksi prosenttia matalampaa kuin vuoden 2019 lokakuussa. Kaakkois-Suomen työllisyyden kehitys on koko maan keskitasoa. Lomautettujen määrä on noussut syyskuusta 14 prosenttia, mutta on selvästi matalampi kuin vuosi sitten. Pitkäaikaistyöttömiä on seitsemän prosenttia viime vuotta enemmän, mutta määrä on laskussa edelliskuukausista. Nuorten työttömien määrän kehitys on Kaakkois-Suomessa koko maata parempi – alle 25-vuotiaden työttömien määrä laski edellisvuodesta 32 prosenttia ja alle 20-vuotiaiden määrä laski 21 prosenttia. Uusia työpaikkoja oli Kaakossa lokakuun aikana auki 72 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme