Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelma viitoittaa tietä kohti tieliikenteen nollavisiota

Jaa

Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelma on valmistunut. Suunnitelma toimeenpanee valtakunnallista liikenneturvallisuusstrategiaa alueen erityispiirteet huomioiden sekä luo puitteet suunnitelmalliselle työlle vakavien liikenneonnettomuuksien ehkäisemiseksi. Suunnitelmassa esitetään liikenneturvallisuustyön visio, tavoitteet ja painotukset vuoteen 2030 sekä konkreettiset toimenpiteet vuosille 2022–2026. Suunnitelma rajautuu tieliikenteen turvallisuustilanteen parantamiseen ja niihin toimenpiteisiin, jotka ovat alueellisten julkisen sektorin toimijoiden kautta edistettävissä.

Ghost-bike. Kuva: Janne Saarikoski.
Ghost-bike. Kuva: Janne Saarikoski.

Suomi on sitoutunut muiden EU-maiden kanssa tavoittelemaan tieliikennekuolemien ja vakavien loukkaantumisten vähentämistä puolella vuoden 2020 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Nollavisioon eli siihen, että kenenkään ei tarvitse kuolla tai vakavasti loukkaantua tieliikenteessä, pyritään vuoteen 2050 mennessä. Nämä tavoitteet ovat ohjanneet myös Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelman laadintaa ja toimenpiteiden valintaa.

Kaakkois-Suomen tieliikenteessä menehtyy vuosittain keskimäärin 12 ihmistä ja loukkaantuu vakavasti keskimäärin 45 ihmistä. Suunnitelmaan on kirjattu tavoitteeksi, että vuonna 2030 tieliikenteessä menehtyisi enintään 5 ja loukkaantuisi vakavasti enintään 20 ihmistä. Nollavision saavuttaminen Kaakkois-Suomessa voisi nykytrendin perusteella olla mahdollista jo ennen vuotta 2050.  

Nollavisio vaatii yhteistyötä ja panostuksia

Vakavien henkilövahinkojen puolittaminen vuoteen 2030 tai nollavisio ei kuitenkaan toteudu ilman merkittäviä lisäpanostuksia liikennekasvatukseen ja -viestintään, liikenteen valvontaan ja liikenneinfrastruktuuriin – laadukasta ensihoitoa ja pelastustoimintaa sekä kestävän liikennejärjestelmän kehittämistä unohtamatta. Nyt laadittu suunnitelma antaa tähän työkaluja ja suunnitelman määrätietoinen toimeenpano vie oikealle polulle. Lisäksi tarvitaan merkittäviä panostuksia esimerkiksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöhön, kuten mielenterveys- ja päihdetyöhön.

Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelma sisältää monipuolisesti liikenneturvallisuustyön eri osa-alueisiin liittyviä toimenpiteitä. Viisivuotiseen toimenpidesuunnitelmaan on kirjattu yhteensä noin 70 toimenpidettä, joista jokaiselle on määritelty alueelliset vastuutahot. Toimenpiteet on ryhmitelty nykytilan analyysin ja vaikuttavuuden perusteella valituille painopistealueille, joita ovat: nuoret, ajonopeudet, päihteet, ajoterveys, jalankulku, pyöräily ja sähköiset liikkumisvälineet sekä päätiet. Lisäksi läpileikkaavina teemoina käsitellään elinikäisen liikennekasvatustyön ja tieliikenteen pelastustoiminnan kehittämistä.

Liikenneturvallisuussuunnitelman toimeenpanon koordinoinnista ja seurannasta vastaa ELY-keskuksen vetämä Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuustyöryhmä. Seurannan tuloksista ja muista liikenneturvallisuuteen liittyvistä ajankohtaisista aiheista ja ilmiöistä keskustellaan vuosittainjärjestettävässä liikenneturvallisuusfoorumissa. Verkostoitumista ja eri toimijoiden välistä tiedonvaihtoa parannetaan jatkossa myös erilaisten teematilaisuuksien kautta (ajoterveys, rattijuopumukset, kuntien liikenneturvallisuustyö). Kuntiin ja seuduille Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelma tuodaan liikenneturvallisuustyöryhmien ja liikenneturvallisuuskoordinaattorityön kautta.

Tutustu liitteenä olevaan liikenneturvallisuusuunnitelmaan! 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

- Janne Saarikoski, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
- Jani Juvankoski, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
- Juha Heltimo, Ramboll Finland Oy, etunimi.sukunimi@ramboll.fi

Kuvat

Ghost-bike. Kuva: Janne Saarikoski.
Ghost-bike. Kuva: Janne Saarikoski.
Lataa
Liikennettä. Kuva: Jani Juvankoski.
Liikennettä. Kuva: Jani Juvankoski.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, elokuu 202220.9.2022 08:23:51 EEST | Tiedote

Työttömien määrä Kaakkois-Suomessa on laskenut viime vuoden vastaavasta ajankohdasta yhdeksällä prosentilla. Työttömiä on kahdeksan prosenttia vähemmän kuin vuoden 2019 elokuussa eli ennen korona-aikaa. Pidempään jatkunut hyvä työttömyyslukujen kehitys näkyy myös pitkäaikaistyöttömyyden vähenemisenä. Ulkomaan kansalaisten työttömyys kasvoi viidellä prosentilla. Nousua selittää erityisesti ukrainalaisten työttömien määrän kasvu. Uusia avoimia työpaikkoja oli elokuussa neljä prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on joutunut poistamaan maantien varsilta liikenneturvallisuussyistä kylttejä, jotka liittyvät Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa26.8.2022 15:44:39 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen hallinnoimien maanteiden varrella on viime aikoina tavattu kylttejä, joissa esitetään poliittisia viestejä liittyen Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa. ELY-keskus on joutunut poistamaan kylttejä, koska tien varren ilmoittelu ja mainonta on säänneltyä. Ilmoittelun sääntelyssä on lähtökohtana liikenneturvallisuus. Esimerkiksi liittymässä huonosti sijoitettu kyltti haittaa näkemistä. Maantien varrella mainonta ja ilmoittelu on yleensä luvanvaraista. Tilapäinen ilmoittelu on sallittu ilman ilmoitus- tai lupamenettelyä kokous-, tiedotus-, huvi-, hää- tai muuta niihin rinnastettavaa tilaisuutta taikka yhteiskunnallista, poliittista tai muuta aatteellista tilaisuutta koskien. Tällöinkin sijoittelussa ja kiinnittämisessä on monta kohtaa, jotka pitää ottaa huomioon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme