Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, elokuu 2021

Jaa

Kaakkois-Suomen työllisyystilanne on elokuun lopussa melko samanlainen kuin heinäkuussa. Työttömyys on laskenut 19 prosentin verran viime vuodesta ja on suunnilleen vuoden 2019 elokuun tasolla. Kehitys on koko maan tilanteeseen verrattuna parempi. Lomautettujen määrä on laskenut edelleen selvästi sekä edellisvuodesta että edelliskuukausista. Nuorten, alle 25-vuotiaiden työttömyys laski viime vuodesta 35 prosenttia eli enemmän kuin kokonaistyöttömyys. Uusia työpaikkoja oli elokuun aikana auki 49 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Kaakkois-Suomessa oli elokuun lopussa 14111 työtöntä työnhakijaa, mikä on 3399 henkilöä (-19 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kymenlaaksossa työttömiä oli 8294, mikä on 1850 henkilöä (-18 %) vähemmän kuin vuosi sitten. Etelä-Karjalassa työttömien määrä oli 5817, mikä on 1549 henkilöä (-21 %) vuodentakaista vähemmän. Koko maassa työttömänä oli 281049 henkilöä (-15 %).

Työttömistä työnhakijoista Kaakkois-Suomessa kokoaikaisesti lomautettuja oli 833 eli 6 prosenttia kaikista työttömistä. Lomautettujen osuus laski edelliskuukausista. Edellisen vuoden elokuuhun verrattuna lomautettujen määrä laski selvästi (-1662, -67 %).

Työttömien määrä laski kaikissa seutukunnissa ja kunnissa

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta Kaakkois-Suomessa oli 11,0 prosenttia (Kymenlaakso: 11,4 %, Etelä-Karjala: 10,3 %). Kaakkois-Suomen kunnista korkein työttömyysaste oli Kotkassa (13,3 %) ja matalin Lemillä (6,8 %).

Työttömien määrä laski kaikissa Kaakon seutukunnissa. Kouvolan seudulla elokuun lopussa oli 23 prosenttia (-1121 henkilöä) vähemmän työttömiä kuin vuosi sitten. Kotka-Haminan seutukunnassa työttömien määrä laski 14 prosentilla (-729 henkilöä). Lappeenrannan seudulla työttömien määrä väheni edellisestä vuodesta 17 prosenttia
(-822 henkilöä). Imatran seudulla laskua oli 28 prosenttia (-727 henkilöä).

Myös kaikissa kunnissa työttömien määrä laski elokuussa edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta. Määrällisesti lasku oli suurinta Kouvolassa ja Lappeenrannassa. Suhteellisesti eniten työttömien määrä laski Imatralla. Sekä määrällisesti että suhteellisesti vähiten työttömien määrä laski Virolahdella.

Nuorten työttömien määrä laski selvästi

Alle 25-­vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli Kaakkois-­Suomessa elokuun lopussa 1441, mikä on 35 prosenttia (-­791 henkilöä) vähemmän kuin edellisen vuoden elokuussa. Koko maassa nuorten työttömien määrä laski 22 prosentin verran. Nuorten työttömien määrä laski edellisvuodesta kaikissa kaakkoissuomalaisissa seutukunnissa, suhteellisesti eniten Lappeenrannan ja Imatran seutukunnissa. Nuorista alle 20­-vuotiaiden työttömyys laski 39 prosenttia. Heitä oli työttömänä 358 henkilöä.

Yli 50­-vuotiaita oli työttömänä 6292 henkilöä eli 13 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi viime vuodesta 16 prosenttia

Kaakkois-Suomessa oli elokuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä 4873, joka on 16 % (+690 henkilöä) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi kaikissa seutukunnissa, suhteellisesti eniten Lappeenrannan seudulla ja määrällisesti eniten Kotka-Haminan seudulla. Kaikista alueen työttömistä pitkäaikaistyöttömiä oli 35 prosenttia.

Eniten pitkäaikaistyöttömiä on Kaakossa Kotka-Haminan seutukunnassa (1702 henkilöä). Pitkäaikaistyöttömistä on miehiä 60 prosenttia.

Työttömien määrä laski kaikilla koulutusasteilla ja ammattiryhmillä

Työttömyys laski edellisen vuoden elokuuhun verrattuna kaikilla koulutusasteilla. Määrällisesti eniten laski toisen asteen tutkinnon suorittaneiden ja suhteellisesti eniten ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden työttömyys.

Pelkän perusasteen tutkinnon suorittaneiden työttömien määrä laski 14 prosentin verran (-503 henkilöä). Kaakkois-Suomessa ilman perusasteen jälkeistä tutkintoa on noin 23 prosenttia työttömistä eli 3202 henkilöä.

Ammattiryhmistä eniten työttömyys väheni palvelu- ja myyntityöntekijöiden (-635 henkilöä) ja erityisasiantuntijoiden (-633 henkilöä) ryhmissä. Suhteellisesti suurinta työttömyyden lasku edellisvuodesta oli erityisasiantuntijoiden (-35 %) ja asiantuntijoiden (-24 %) ammattiryhmissä.

Uusia avoimia työpaikkoja 49 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli elokuun aikana avoinna 2450 uutta työpaikkaa. Uusien paikkojen määrä oli 49 prosenttia (+804 kpl) suurempi kuin vuosi sitten. Työpaikkoja oli vuodentakaista enemmän kaikissa Kaakkois-Suomen seutukunnissa. Suhteellisesti eniten työpaikkojen määrä kasvoi Imatran seudulla (+67 %) ja määrällisesti eniten Lappeenrannan seudulla (+270 kpl). Uusista avoimista työpaikoista 82 prosenttia oli yrityksissä. Yli vuoden kestävää työsuhdetta tarjottiin 64 prosentissa uusista työpaikoista.

Avoimien työpaikkojen määrä kasvoi edellisvuodesta eniten rakennus, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ammattiryhmässä. Myös palvelu- ja myyntityöntekijöiden sekä asiantuntijoiden ammattiryhmille töitä oli viime vuotta huomattavasti enemmän. Johtajille, maanviljely- ja metsätyöntekijöille ilmoitettujen työpaikkojen määrät sen sijaan laskivat vuodentakaisesta.

Eniten uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin lähihoitajille, toimisto- ja laitossiivoojille sekä myyjille.

Työllistettyjen määrä kasvoi viime vuodesta selvästi

Palkkatuella työllistettyjä oli elokuun lopussa yhteensä 1889 henkilöä. Määrä nousi viime vuodesta 29 prosentin ja 423 henkilön verran. Työllistetyistä enemmistö (65 %) on yksityisen sektorin palveluksessa. Kuntiin työllistettyjen osuus nousi edelliskuukausista ja on nyt 32 prosenttia.

Aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä oli 6304 henkilöä (+4 %). Aktivointiaste oli 31 prosenttia. Laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli elokuussa reilut 20000. Määrä on noin 3500 henkilöä vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto
Johtaja Jari Saarinen, jari.saarinen(at)te-toimisto.fi, p. 0295 042 200

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelma päivitetään – kerro mielipiteesi riskiryhmistä, ongelmista ja tehokkaimmista keinoista!3.9.2021 11:16:38 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on käynnistänyt vuonna 2013 valmistuneen alueen liikenneturvallisuussuunnitelman päivityksen. Suunnitelmassa asetetaan pitkän aikavälin tavoitteet ja painotukset vuoteen 2030 sekä kuvataan konkreettiset toimenpiteet vuosille 2022–2026. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä muiden viranomaistahojen (mm. Liikenneturva, poliisi, pelastuslaitokset, kunnat jne.) kanssa. Suunnitelma valmistuu kesäkuussa 2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme