Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, heinäkuu 2021

Jaa

Kaakkois-Suomen työllisyystilanne on heinäkuun lopussa melko samanlainen kuin kesäkuussa. Työttömyys on laskenut 19 prosentin verran viime vuodesta ja on suunnilleen vuoden 2019 heinäkuun tasolla. Kehitys on koko maan tilanteeseen verrattuna parempi. Lomautettujen määrä on laskenut edelleen sekä edellisvuodesta että edelliskuukausista. Nuorten, alle 25-vuotiaiden työttömyys laski viime vuodesta 36 prosenttia eli enemmän kuin kokonaistyöttömyys. Yli 50-vuotiaiden työttömyys sen sijaan laskee hitaammin; edellisvuodesta laskua on 10 prosenttia. Uusia työpaikkoja oli heinäkuun aikana auki 45 prosenttia vuodentakaista enemmän. Paikkojen määrä kasvoi erityisen paljon Imatran seudulla (+110 %).

Kaakkois- Suomessa oli heinäkuun lopussa 16271 työtöntä työnhakijaa, mikä on 3882 henkilöä (-19 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kymenlaaksossa työttömiä oli 9441, mikä on 1900 henkilöä (-17 %) vähemmän kuin vuosi sitten. Etelä-Karjalassa työttömien määrä oli 6830, mikä on 1982 henkilöä (-22 %) vuodentakaista vähemmän. Koko maassa työttömänä oli 322582 henkilöä (-17 %).

Työttömistä työnhakijoista Kaakkois-Suomessa kokoaikaisesti lomautettuja oli 1181 eli 7 prosenttia kaikista työttömistä. Lomautettujen osuus laski edelliskuukausista. Edellisen vuoden heinäkuuhun verrattuna lomautettujen määrä laski selvästi (-1744, -60 %).

Työttömien määrä laski kaikissa seutukunnissa ja kunnissa

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta Kaakkois-Suomessa oli 12,6 prosenttia (Kymenlaakso: 13,0 %, Etelä-Karjala: 12,1 %). Kakkois-Suomen kunnista korkein työttömyysaste oli Kotkassa (15,1 %) ja matalin Lemillä (8,9 %).

Työttömien määrä laski kaikissa Kaakon seutukunnissa. Kouvolan seudulla heinäkuun lopussa oli 20 prosenttia (-1065 henkilöä) vähemmän työttömiä kuin vuosi sitten. Kotka-Haminan seutukunnassa työttömien määrä laski 14 prosentilla (-835 henkilöä). Lappeenrannan seudulla työttömien määrä väheni edellisestä vuodesta 20 prosenttia
(-1176 henkilöä). Imatran seudulla laskua oli 27 prosenttia (-806 henkilöä).

Myös kaikissa kunnissa työttömien määrä laski heinäkuussa edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta. Määrällisesti lasku oli suurinta Kouvolassa ja Lappeenrannassa. Suhteellisesti eniten työttömien määrä laski Imatralla. Sekä määrällisesti että suhteellisesti vähiten työttömien määrä laski Miehikkälässä.

Nuorten työttömien määrä laski selvästi

Alle 25-­vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli Kaakkois­-Suomessa heinäkuun lopussa 1794, mikä on 36 prosenttia (­1000 henkilöä) vähemmän kuin edellisen vuoden heinäkuussa. Koko maassa nuorten työttömien määrä laski 25 prosentin verran. Nuorten työttömien määrä laski edellisvuodesta kaikissa kaakkoissuomalaisissa seutukunnissa, suhteellisesti eniten Lappeenrannan ja Imatran seutukunnissa. Nuorista alle 20-­vuotiaiden työttömyys laski 38 prosenttia. Heitä oli työttömänä 432 henkilöä. Yli 50­-vuotiaita oli työttömänä 6882 henkilöä eli 10 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi viime vuodesta 21 prosenttia

Kaakkois-Suomessa oli heinäkuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä 5026, joka on 21 % (+886 henkilöä) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi kaikissa seutukunnissa, suhteellisesti eniten Lappeenrannan seudulla ja määrällisesti eniten Kotka-Haminan seudulla. Kaikista alueen työttömistä pitkäaikaistyöttömiä oli 31 prosenttia.

Työttömien määrä laski kaikilla koulutusasteilla ja ammattiryhmillä

Työttömyys laski edellisen vuoden heinäkuuhun verrattuna kaikilla koulutusasteilla. Määrällisesti eniten laski toisen asteen tutkinnon suorittaneiden ja suhteellisesti eniten tutkija-asteen koulutuksen suorittaneiden työttömyys. Ammattiryhmistä eniten työttömyys väheni palvelu- ja myyntityöntekijöiden (-881 henkilöä) ja ammatteihin luokittelemattomien (-689 henkilöä) ryhmissä. Suhteellisesti suurinta työttömyyden lasku edellisvuodesta oli asiantuntijoiden (-24 %) ja sotilaiden (-25 %) ammattiryhmissä.

Uusia avoimia työpaikkoja 45 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli heinäkuun aikana avoinna 2227 uutta työpaikkaa. Uusien paikkojen määrä oli 45 prosenttia (+690 kpl) suurempi kuin vuosi sitten.Työpaikkoja oli vuodentakaista enemmän kaikissa Kaakkois-Suomen seutukunnissa.Suhteellisesti eniten työpaikkojen määrä kasvoi Imatran seudulla (+110 %) ja määrällisesti eniten Lappeenrannan seudulla (+230 kpl). Uusista avoimista työpaikoista 81 prosenttia oli yrityksissä. Yli vuoden kestävää työsuhdetta tarjottiin 62 prosentissa uusista työpaikoista.

Avoimien työpaikkojen määrä kasvoi edellisvuodesta eniten palvelu- ja myyntityöntekijöiden ammattiryhmässä. Myös rakennus, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden sekä asiantuntijoiden ammattiryhmille töitä oli viime vuotta huomattavasti enemmän. Johtajille, toimisto- ja asiakaspalvelutyöntekijöille, maanviljely- ja metsätyöntekijöille ja sotilaille ilmoitettujen työpaikkojen määrät sen sijaan laskivat vuodentakaisesta.

Eniten uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin toimisto- ja laitossiivoojille, lähihoitajille ja myyjille.

Työllistettyjen määrä kasvoi viime vuodesta miltei kolmanneksella

Palkkatuella työllistettyjä oli heinäkuun lopussa yhteensä 1796 henkilöä. Määrä nousi viime vuodesta 30 prosentin ja 419 henkilön verran. Työllistetyistä enemmistö (69 %) on yritysten palveluksessa. Aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä oli 5551 henkilöä (+7 %). Aktivointiaste oli 25 prosenttia. Laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli huhtikuussa vajaat 22000. Määrä on noin 3500 henkilöä vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto
Johtaja Jari Saarinen, jari.saarinen(at)te-toimisto.fi, p. 0295 042 200

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, elokuu 202121.9.2021 08:37:40 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen työllisyystilanne on elokuun lopussa melko samanlainen kuin heinäkuussa. Työttömyys on laskenut 19 prosentin verran viime vuodesta ja on suunnilleen vuoden 2019 elokuun tasolla. Kehitys on koko maan tilanteeseen verrattuna parempi. Lomautettujen määrä on laskenut edelleen selvästi sekä edellisvuodesta että edelliskuukausista. Nuorten, alle 25-vuotiaiden työttömyys laski viime vuodesta 35 prosenttia eli enemmän kuin kokonaistyöttömyys. Uusia työpaikkoja oli elokuun aikana auki 49 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelma päivitetään – kerro mielipiteesi riskiryhmistä, ongelmista ja tehokkaimmista keinoista!3.9.2021 11:16:38 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on käynnistänyt vuonna 2013 valmistuneen alueen liikenneturvallisuussuunnitelman päivityksen. Suunnitelmassa asetetaan pitkän aikavälin tavoitteet ja painotukset vuoteen 2030 sekä kuvataan konkreettiset toimenpiteet vuosille 2022–2026. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä muiden viranomaistahojen (mm. Liikenneturva, poliisi, pelastuslaitokset, kunnat jne.) kanssa. Suunnitelma valmistuu kesäkuussa 2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme