Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, huhtikuu 2021

Jaa

Työttömiä työnhakijoita oli Kaakkois-Suomessa huhtikuun 2021 lopussa 29 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Nuorten työttömien määrä laski 36 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Pitkäaikaistyöttömiä oli 39 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Uusia avoimia työpaikkoja oli 47 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Palveluihin osallistujia oli 11 prosenttia enemmän. Kaikkien työnhakijoiden määrä laski 14 prosenttia vuodentakaisesta.

Työttömien työnhakijoiden ja lomautettujen määrä laski reilusti edellisvuodesta

Kaakkois-Suomessa oli huhtikuun lopussa 16 640 työtöntä työnhakijaa, mikä on 6 681 henkilöä (-29 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kymenlaaksossa työttömiä oli 9 536, mikä on 3 373 henkilöä (-26 %) vähemmän kuin vuosi sitten. Etelä-Karjalassa työttömien määrä oli 7 104, mikä on 3 308 henkilöä (-32 %) vähemmän kuin viime vuoden huhtikuussa. Koko maassa työttömänä oli 318 408 henkilöä (-26 %).

Työttömistä työnhakijoista oli Kaakkois-Suomessa kokoaikaisesti lomautettuja 2 408 eli 14 prosenttia kaikista työttömistä. Lomautettujen osuus laski maaliskuusta. Edellisen vuoden huhtikuuhun verrattuna lomautettujen määrä laski paljon (- 4 857, -67 %).

Työttömien määrä pieneni kaikissa seutukunnissa ja kunnissa

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Kaakkois-Suomessa 12,9 prosenttia. Kymenlaaksossa osuus oli 13,1 prosenttia ja Etelä-Karjalassa 12,6 prosenttia. Kunnittain tarkasteltuna korkein työttömyysaste oli Imatralla (15,8 %) ja matalin Lemillä sekä Taipalsaarella (molemmissa 9,3 %).

Kouvolan seudulla oli huhtikuun lopussa 31 prosenttia (- 1 985 henkilöä) vähemmän työttömiä kuin vuosi sitten. Kotka-Haminan seutukunnassa työttömien määrä väheni 21 prosenttia (- 1 388 henkilöä). Lappeenrannan seudulla työttömien määrä väheni edellisestä vuodesta 34 prosenttia (- 2 440 henkilöä). Imatran seudulla laskua oli 26 prosenttia (-868 henkilöä).

Työttömien määrä laski huhtikuussa edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta kaikissa kaakkoissuomalaisissa kunnissa. Määrällisesti lasku oli suurinta Lappeenrannassa (- 2 124 henkilöä) ja Kouvolassa (- 1 985 henkilöä). Suhteellisesti eniten työttömien määrä laski Taipalsaarella ja Savitaipaleella (molemmissa -36 %). Vähiten työttömien määrä laski Miehikkälässä (-18 hlöä). Prosentuaalisesti lasku oli pienintä Virolahdella (-10 %).

Nuorten työttömien määrä laski selvästi

Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli Kaakkois-Suomessa huhtikuun lopussa 1 988, mikä on 36 prosenttia (- 1 134 henkilöä) vähemmän kuin edellisen vuoden huhtikuussa. Nuorten työttömien määrä laski edellisvuodesta kaikissa kaakkoissuomalaisissa seutukunnissa, suhteellisesti eniten Kouvolan ja Lappeenrannan seuduilla.

Pitkäaikaistyöttömiä edelleen runsaasti – kasvua 39 prosenttia

Kaakkois-Suomessa oli huhtikuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä 5 103, mikä on 39 prosenttia (+1 444 henkilöä) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi kaikissa seutukunnissa, suhteellisesti eniten Imatran seudulla ja määrällisesti eniten Kotka-Haminan seudulla. Kaikista alueen työttömistä pitkäaikaistyöttömiä oli 31 prosenttia.

Työttömien määrä laski kaikilla koulutusasteilla ja ammattiryhmillä

Työttömyys laski edellisen vuoden huhtikuuhun verrattuna kaikilla koulutusasteilla. Määrällisesti eniten laski toisen asteen tutkinnon suorittaneiden ja suhteellisesti eniten alemman korkeakoulututkinnon suorittaneiden työttömyys. Ammattiryhmistä eniten työttömyys laski palvelu- ja myyntityöntekijöiden ryhmässä (- 2 012 hlöä, -38 %).

Uusia avoimia työpaikkoja 47 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli huhtikuun aikana avoinna 2 090 uutta työpaikkaa. Uusien paikkojen määrä oli 47 prosenttia (+669 kpl) suurempi kuin vuosi sitten. Työpaikkoja oli vuodentakaista enemmän kaikissa Kaakkois-Suomen seutukunnissa. Uusista avoimista työpaikoista 79 % oli yrityksissä.

Avoimien työpaikkojen määrä kasvoi edellisvuodesta eniten palvelu- ja myyntityöntekijöiden ammattiryhmässä. Uusien avointen työpaikkojen määrä väheni erityisasiantuntijoiden, muiden työntekijöiden ja ammatteihin luokittelemattomien ammattiryhmissä.

Eniten uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin toimisto- ja laitossiivoojille, lähihoitajille ja myyjille.

Palveluihin osallistuneiden määrä nousi 

Huhtikuun lopussa Kaakkois-Suomessa oli aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä 6 856 henkilöä (+11 %). Aktivointiaste oli 29 prosenttia.

Laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli huhtikuussa vajaat 23 500. Määrä on noin 6 000 henkilöä vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Koulutuksessa (joko työvoimakoulutus tai omaehtoinen koulutus) oli yhteensä 3 119 henkilöä. Omaehtoisen koulutuksen sekä työ- ja koulutuskokeilujen osallistujamäärät laskivat vuodentakaisesta. Työvoimakoulutusten, valmennusten ja kuntouttavan työtoiminnan osallistujamäärät sen sijaan nousivat. Myös vuorotteluvapaasijaisia oli edellisvuoden huhtikuuta enemmän.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto
Johtaja Jari Saarinen, jari.saarinen(at)te-toimisto.fi, p. 0295 042 200

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kartoittaa Lappeenrannan ja Imatran seudun pyöräilyreittien nykytilaa ja kehittämistarpeita Vastaa kyselyyn 31.7. mennessä4.6.2021 08:47:11 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on aloittanut pyöräilyreittien kehittämisselvityksen laatimisen osana CBC-Cycling -hanketta. Jotta selvityksestä tulee mahdollisimman onnistunut, ELY-keskus kerää asukkaiden ja alueella liikkuvien mielipiteitä aiheesta sähköisellä kyselyllä. Kysely antaa arvokasta tietoa pyöräilyreittien kehittämistarpeiden tunnistamiseen. Kysely on avoin kaikille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme