Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, huhtikuu 2022

Jaa

Kaakkois-Suomessa työttömiä huhtikuussa 2022 oli 21 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Lomautettujen määrä on laskenut 54 prosentin verran vuodentakaisesta. Pitkäaikaistyöttömien määrä laski edellisvuodesta 18 prosentin ja nuorten työttömien määrä 36 prosentin verran. Uusia avoimia työpaikkoja on 56 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Kaakkois­-Suomessa oli huhtikuun 2022 lopussa 13228 työtöntä työnhakijaa. Työttömiä on 3412 (-21 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kymenlaaksossa työttömien määrä väheni vuodentakaisesta 1856 henkilön ja 19 prosentin verran. Etelä-Karjalassa työttömiä oli 1556 henkilöä ja 22 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Vuoden 2019 huhtikuusta työttömien määrä laski Kymenlaaksossa yhdeksän ja Etelä-Karjalassa kolmen prosentin verran.

Työttömistä työnhakijoista Kaakkois­-Suomessa oli kokoaikaisesti lomautettuja 1105 eli 8 prosenttia kaikista työttömistä. Vuoden 2021 huhtikuusta lomautettujen määrä laski 1303 henkilön ja 54 prosentin verran.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Kaakkois­-Suomessa 10,3 prosenttia. Kunnittain tarkasteltuna Kaakkois-Suomen korkein työttömyysaste oli Rautjärvellä (12,7 %) ja matalin Lemillä (6,4 %).

Työttömien määrä laski kaikissa Kaakkois­-Suomen seutukunnissa ja kunnissa

Työttömien määrä oli huhtikuussa 2022 vuodentakaiseen verrattuna pienempi kaikissa seutukunnissa. Eniten työttömien määrä laski Kotka-Haminan seudulla (-987 henkilöä). Prosentuaalisesti lasku oli suurinta Imatran seudulla (-25 %).

Työttömien määrä laski huhtikuussa edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta kaikissa kaakkoissuomalaisissa kunnissa. Määrällisesti lasku oli suurinta Kouvolassa ja toiseksi suurinta Lappeenrannassa. Suhteellisesti eniten työttömien määrä laski Lemillä.

Nuorisotyöttömyys laski yli kolmanneksella

Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli huhtikuun lopussa Kaakkois­-Suomessa 1269, mikä on 36 prosenttia (­-719 henkilöä) vähemmän kuin edellisen vuoden huhtikuussa. Alle 25­-vuotiaiden työttömien määrä laski edellisvuodesta kaikissa kaakkoissuomalaisissa seutukunnissa.

Yli 50-­vuotiaita oli Kaakkois-­Suomessa työttömänä 13 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Työttömien määrä laski kaikilla koulutusasteilla ja lähes kaikissa ammattiryhmissä

Koulutusasteittain tarkasteltuna työttömien määrä laski Kaakkois­-Suomessa edellisen vuoden huhtikuuhun verrattuna kaikilla asteilla. Määrällisesti eniten laski toisen asteen tutkinnon suorittaneiden työttömyys ja suhteellisesti suurinta lasku oli erikoisammattitutkinnon suorittaneilla.

Lähes kaikissa ammattiryhmissä työttömien määrä laski edellisvuodesta. Eniten väheni palvelu- ja myyntityöntekijöiden työttömyys. Myös rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ryhmässä oli reilusti vähemmän työttömiä. Maanviljelijöiden ja metsätyöntekijöiden ammattiryhmissä työttömien määrä hieman nousi.

Pitkäaikaistyöttömiä 18 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin

Kaakkois­-Suomessa oli huhtikuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä 4200, mikä on 18 prosenttia (-903 henkilöä) vähemmän kuin vuoden 2021 huhtikuussa. Pitkäaikaistyöttömyys väheni koko alueella, eniten Kouvolan seudulla. Eniten pitkäaikaistyöttömiä on Kotka-Haminan seutukunnassa.

Kaikista alueen työttömistä pitkäaikaistyöttömiä oli 32 prosenttia. Koko maassa pitkäaikaistyöttömiä oli 12 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Uusia avoimia työpaikkoja 56 prosenttia edellisvuotta enemmän

Kaakkois­-Suomen työ-­ ja elinkeinotoimistossa oli huhtikuun aikana avoinna 3250 uutta työpaikkaa. Uusien paikkojen määrä oli 56 prosenttia (+1160 kpl) suurempi kuin vuosi sitten. Työpaikkoja oli vuodentakaista enemmän kaikissa Kaakkois-­Suomen seutukunnissa. Eniten työpaikkoja tuli lisää Lappeenrannan seudulle (+444 kpl, +70 %).

Uusista avoimista työpaikoista 84 prosenttia oli yrityksissä.

Avoimien työpaikkojen määrä kasvoi edellisvuodesta eniten palvelu- ja myyntityöntekijöiden ammattiryhmään kuuluville. Myös muiden työntekijöiden ammattiryhmässä työpaikkoja oli vuodentakaista paljon enemmän tarjolla.

Eniten uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin toimisto- ja laitossiivoojille, myyjille, myyntiedustajille, lähihoitajille ja avustaville keittiötyöntekijöille.

Palveluissa ja palkkatukityössä olevien määrät kasvoivat

Huhtikuun lopussa Kaakkois­-Suomessa oli aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä 6986 henkilöä (+2 %). Aktivointiaste oli 35 prosenttia.

Laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli huhtikuussa noin 20000. Määrä on reilut 3000 henkilöä pienempi kuin vuotta aikaisemmin.

Palkkatuella työllistettyjä oli huhtikuun lopussa yhteensä 1869 henkilöä. Määrä nousi viime vuodesta 11 prosentin ja 180 henkilön verran. Enemmistö työllistetyistä (vajaa 64 %) oli yksityisen sektorin töissä.

Työvoimakoulutuksessa tai omaehtoisessa koulutuksessa oli yhteensä 2959 henkilöä. Palveluista muiden paitsi vuorotteluvapaasijaisuuksien, kuntouttavan työtoiminnan ja työ- ja koulutuskokeilujen osallistujamäärät laskivat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto
Johtaja Jari Saarinen puh. 0295 042 200, jari.saarinen@te-toimisto.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Hellejakson seurauksena sinilevähavainnot lisääntyneet Kaakkois-Suomessa30.6.2022 15:02:51 EEST | Tiedote

Sinilevähavainnot ja levämäärät Kaakkois-Suomen järvien vakiohavaintopaikoilla ovat edelleen pysyneet vähäisinä. Sen sijaan yleisöhavaintoja on juhannusviikonlopun aikana ja sen jälkeen tullut useita sekä Pohjois-Kymenlaakson että varsinkin Etelä-Karjalan alueen järviltä. Lappeenrannan Haapajärvellä on sinilevää runsaasti veteen sekoittuneena kuten viime viikollakin. Rannikolla levätilanne on toistaiseksi rauhallinen.

Ajoneuvoliikenne ohjataan kiertotielle maantiellä 375 (Sippolantie) Kirkkolammen Lietteen sillan kohdalla 29.6.2022 alkaen23.6.2022 13:29:40 EEST | Tiedote

Maantien 375 parantaminen alkoi Kirkkolammen Lietteen sillan (KaS-99) kohdalla Sippolassa Kouvolassa. Hankkeessa puretaan vanha kivisilta ja uusitaan vesistösilta teräsrummulla. Rumputyötä varten kohteessa joudutaan tekemään pontitus- ja paalutustöitä. Mt 375 (Sippolantie) katkaistaan ajoneuvoliikenteeltä Kirkkolammen Lietteen sillan (KaS-99) kohdalta 29.6.2022 klo 8.00. Ajoneuvoliikenteen kiertotiet ohjataan kuvaliitteen mukaisesti yleistä maantieverkkoa pitkin. Reitti Hirvelä - Haapala – Kannusjärvi – Ruotila – Sippola on opastettu maastossa koko matkan. Jalankulku- ja pyöräilyliikenne ohjataan suoraan työmaan vierestä. Tie avataan liikenteelle viimeistään 23.9.2022. Tien aukaisusta ajoneuvoliikenteelle tiedotetaan erikseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme