Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, lokakuu 2020

Jaa

Työttömiä työnhakijoita oli Kaakkois-Suomessa lokakuun 2020 lopussa 18 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lomautettujen määrä nousi reilusti viime vuoden lokakuun tilanteeseen verrattuna, mutta laski selvästi kevään ja kesän luvuista. Nuorten, alle 25-vuotiaiden työttömyys kasvoi 11 prosentin verran vuoden takaisesta, mutta on nyt laskusuunnassa. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi viime vuoden lokakuusta, mutta laski syyskuun luvuista. Avoimia työpaikkoja on 24 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Kaakkois-Suomessa oli lokakuun lopussa 16 940 työtöntä työnhakijaa. Työnhakijoita on 2 617 (18 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kymenlaaksossa työttömiä oli 9 689. Määrä kasvoi 1 250 henkilöllä (+15 %) edellisvuoden lokakuusta. Etelä-Karjalassa, jossa työttömiä oli 7 251, määrä kasvoi 1 367 henkilön (+ 23 %) verran.

Kaakkois-Suomessa oli lokakuun lopussa kokoaikaisesti lomautettuja 2 167 eli 13 prosenttia kaikista työttömistä. Lomautettujen määrä kasvoi viime vuoden lokakuuhun verrattuna 1 443 henkilön verran (+199 %).

Työttömien määrä kasvoi kaikissa seutukunnissa

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Kaakkois-Suomessa 12,6 % prosenttia. Korkein työttömyysaste oli Imatralla (17,5 %) ja matalin Lemillä (8,8 %).

Työttömien työnhakijoiden määrä nousi vuoden takaiseen verrattuna kaikissa kaakkoissuomalaisissa seutukunnissa ja kunnissa. Etelä-Karjalassa työttömien määrä kasvoi määrällisesti ja suhteellisesti enemmän kuin Kymenlaaksossa. Kunnista eniten työttömien määrä kasvoi Lappeenrannassa (+ 753 henkilöä) ja Kouvolassa (+ 457 henkilöä). Prosentuaalisesti nousu oli suurinta Taipalsaarella (+55 %) ja Miehikkälässä (+54 %).

Nuoria työttömiä on 11 prosenttia enemmän ja pitkäaikaistyöttömiä 29 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten

Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli lokakuun lopussa 2 124. Määrä on 11 prosenttia enemmän (+ 210 henkilöä) kuin vuotta aikaisemmin. Nuorten työttömyys kasvoi kaikissa seutukunnissa. Suhteellisesti eniten nuorten työttömyys kasvoi Lappeenrannan (+16 %) ja Kotka-Haminan (+16 %) seuduilla. Kouvolan seudulla kasvua oli 5 % ja Imatralla 3 %.

Yli 50-vuotiaita oli työttömänä 7 165 henkilöä eli 20 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Pitkäaikaistyöttömiä oli kaakossa lokakuun lopussa 4 400, mikä on 29 prosenttia (+977 henkilöä) enemmän kuin vuotta aiemmin. Pitkäaikaistyöttömyys nousi kaikissa seutukunnissa, suhteellisesti eniten Imatran seudulla (+55 %) ja määrällisesti eniten Kotka-Haminan seudulla (+331 henkilöä). Pitkäaikaistyöttömiä on eniten Kotka-Haminan seudulla (1 524 henkilöä ja vähiten Imatran seudulla (580 henkilöä).

Työttömien määrä kasvoi lähes kaikilla koulutusasteilla ja kaikissa ammattiryhmissä

Työttömyys kasvoi edellisvuoteen verrattuna kaikilla koulutusasteilla lukuun ottamatta alemman perusasteen työttömyyden laskua. Määrällisesti eniten kasvoi toisen asteen suorittaneiden työttömyys (+ 1 539 henkilöä). Suhteellisesti eniten kasvoi erikoisammattitutkinnon suorittaneiden työttömyys (+77 %).Työttömyys kasvoi kaikissa ammattiryhmissä, eniten ammatteihin luokittelemattomien ryhmässä. Kasvu oli suurta myös palvelu- ja myyntityöntekijöiden, rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ryhmissä.

Uusia avoimia työpaikkoja 24 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli lokakuun aikana avoinna 1 375 uutta työpaikkaa. Määrä on 24 prosenttia (-439 kpl) pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Suhteellisesti eniten työpaikkojen määrä väheni vuoden takaiseen verrattuna Imatran seudulla (-48 %) ja määrällisesti eniten Lappeenrannan seudulla ( -149 kpl).

Uusista avoimista työpaikoista 76 prosenttia oli yrityksissä. Avoimien työpaikkojen määrä väheni eniten palvelu- ja myyntityöntekijöiden ammattiryhmässä. Suhteellisesti eniten väheni prosessi- ja kuljetustyöntekijöiden työpaikkojen määrä. Erityisasiantuntijoiden ammattiryhmän työpaikkojen määrä kasvoi. Myös maanviljelijöiden, metsätyöntekijöiden ym. ammattiryhmälle työpaikkoja oli avoinna edellisvuoden lokakuuta enemmän.

Eniten uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin lähihoitajille, myyntiedustajille ja myyjille.

Palveluissa olevien määrä laski, valmennuksessa ja työvoimakoulutuksessa olevien määrä kasvoi

Lokakuun lopussa Kaakkois-Suomessa oli aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä 7 114 henkilöä (-4 %). Aktivointiaste oli 30 prosenttia. Laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli noin 24 000, mikä on reilut 2 000 henkilöä enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Palkkatuella työllistettyjä oli lokakuun lopussa yhteensä 1 601 henkilöä. Määrä on suunnilleen sama kuin vuosi sitten. Työllistetyistä enemmistö (69 %) oli yksityisen sektorin töissä.

Työvoimakoulutuksessa tai omaehtoisessa koulutuksessa oli yhteensä 3 306 henkilöä. Omaehtoiseen koulutukseen, kuntouttavaan työtoimintaan ja työ- ja koulutuskokeiluihin osallistujia oli vähemmän kuin vuosi sitten. Työvoimakoulutusten ja valmennusten osallistujamäärät sen sijaan kasvoivat. Myös vuorotteluvapaan sijaisia oli edellisvuotta enemmän.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto
Johtaja Jari Saarinen, jari.saarinen@te-toimisto.fi, p. 0295 042 200

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

ELY-keskus rahoittaa vesihuollon turvaamista poikkeusoloissa - Kouvolan haja-asutusalueen vesiosuuskuntien yhteishanke käynnistyy22.12.2020 08:50:47 EETTiedote

Valtion 2020 II lisätalousarviossa on varattu määrärahaa vesihuollon toimintaedellytysten turvaamiseksi. Tukea suunnataan erityisesti hankkeisiin, joiden tarkoituksena on varmistaa vesihuollon palvelujen turvaaminen epidemia- ja muissa erityistilanteissa vesihuoltolaitosten yhteistyönä. Kaakkois-Suomessa käynnistyi ensimmäinen yhteishanke, jota vetää Kouvolan vesiosuuskunnat ry. Hankkeen tavoitteena on turvata haja-asutusalueen vesihuoltopalvelu myös poikkeusoloissa. Valtaosa Kouvolan vesiosuuskunnat ry:n 32 jäsenosuuskunnista on jo hankkeessa mukana. - Hankkeella tavoitellaan maantieteellisesti erittäin suuren, keskustaajamien ulkopuolisen haja-asutusalueen yksittäisten ja juridisesti itsenäisten vesitoimijoiden yhteistoimintaa kaikissa äkillisissä poikkeustilanteissa. Koordinoidulla ja jatkuvasti päivittyvällä yhteistoiminnalla turvataan puhtaan veden saanti kaikissa tilanteissa,korostaa Kouvolan vesiosuuskuntien puheenjohtaja ja projektipäällikkö Pertti Halsola. Hankkeella on kaksi

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, marraskuu 202022.12.2020 08:22:56 EETTiedote

Työttömiä työnhakijoita oli Kaakkois-Suomessa marraskuun 2020 lopussa 19 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lomautettujen määrä nousi 150 prosentilla viime vuoden marraskuusta. Kevään 2020 luvuista lomautettujen määrä on laskenut, mutta kääntynyt syksyllä pieneen nousuun. Nuorten, alle 25-vuotiaiden työttömyys kasvoi 14 prosentin verran vuoden takaisesta. Alle 20-vuotiaiden työttömyys kasvoi 28 prosenttia. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi viime vuoden marraskuusta reilusti ja on nyt noususuunnassa. Avoimia työpaikkoja on 15 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme