Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, lokakuu 2021

Jaa

Työttömyys on laskenut vuoden 2020 lokakuusta 17 prosentin verran ja on kaksi prosenttia matalampaa kuin vuoden 2019 lokakuussa. Kaakkois-Suomen työllisyyden kehitys on koko maan keskitasoa. Lomautettujen määrä on noussut syyskuusta 14 prosenttia, mutta on selvästi matalampi kuin vuosi sitten. Pitkäaikaistyöttömiä on seitsemän prosenttia viime vuotta enemmän, mutta määrä on laskussa edelliskuukausista. Nuorten työttömien määrän kehitys on Kaakkois-Suomessa koko maata parempi – alle 25-vuotiaden työttömien määrä laski edellisvuodesta 32 prosenttia ja alle 20-vuotiaiden määrä laski 21 prosenttia. Uusia työpaikkoja oli Kaakossa lokakuun aikana auki 72 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Kaakkois-­Suomen työ­- ja elinkeinotoimistossa oli lokakuun lopussa 13809 työtöntä työnhakijaa. Työttömien määrä on 2842 henkilöä (­-17,1 %) pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Vuoden 2019 lokakuusta työttömien määrä on laskenut kahdella prosentilla.

Kymenlaaksossa työttömiä oli 7976, mikä on 1424 henkilöä (­-15 %) vähemmän kuin vuosi sitten. Etelä­-Karjalassa työttömien määrä oli 5833, mikä on 1418 henkilöä (-­20 %) vähemmän kuin viime vuoden lokakuussa.

Lomautettujen määrä on laskenut selvästi viime vuodesta, mutta noussut edelliskuusta. Lokakuun lopussa Kaakkois­-Suomessa oli kokoaikaisesti lomautettuja yhteensä 883, joka oli 1248 henkilöä (­-59 %) vähemmän kuin vuotta aiemmin. Syyskuuhun verrattuna lomautettuja oli 108 henkilöä enemmän (+14 %).

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Kaakkois­-Suomessa 10,7 prosenttia. Kunnittain tarkasteltuna korkein työttömyysaste oli Rautjärvellä (13,1 %) ja matalin Lemillä (7,9 %).

Työttömien määrä laski kaikissa Kaakkois-­Suomen seutukunnissa ja kunnissa

Työttömien määrä oli pienempi viime vuoden lokakuuhun verrattuna kaikissa seutukunnissa. Eniten työttömien määrä laski vuodentakaisesta Kouvolan (-756 henkilöä) ja Imatran seuduilla (-742 henkilöä). Myös Lappeenrannan (-676) ja Kotka-Haminan (-668) seuduilla työttömien määrä laski selvästi. Suhteellisesti eniten laskua oli Imatran seudulla (-28 %).

Työttömien määrä laski lokakuussa edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta kaikissa kaakkoissuomalaisissa kunnissa. Määrällisesti lasku oli suurinta Kouvolassa, mutta myös Lappeenrannassa ja Imatralla työttömiä oli reilusti vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömien määrä laski suhteellisesti eniten Imatralla.

Alle 25­-vuotiaita työttömiä 32 prosenttia edellisvuotta vähemmän

Lokakuun lopussa alle 25­-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli Kaakkois­-Suomessa 1418, mikä on 32 % (-­678 henkilöä) vähemmän kuin edellisen vuoden lokakuussa. Koko maassa nuorten työttömien määrä laski 23 prosentin verran. Alle 25-­vuotiaiden työttömien määrä laski edellisvuodesta kaikissa kaakkoissuomalaisissa seutukunnissa.

Nuorista alle 20­-vuotiaiden työttömyys laski Kaakossa 38 prosenttia. Työttömänä oli 349 alle 20-vuotiasta nuorta. Yli 50-­vuotiaita oli Kaakkois­-Suomessa työttömänä 6201 henkilöä, 12 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Työttömien määrä laski kaikilla koulutusasteilla ja ammattiryhmissä

Koulutusasteittain tarkasteltuna työttömien määrä laski Kaakkois-­Suomessa edellisen vuoden lokakuuhun verrattuna kaikilla asteilla. Toisen asteen tutkinnon suorittaneiden työttömien lukumäärä laski eniten. Suhteellisesti eniten laski alemman perusasteen suorittaneiden työttömien määrä.

Myös kaikissa ammattiryhmissä työttömien määrä laski viime vuodesta. Määrällisesti eniten väheni rakennus-­, korjaus­- ja valmistustyöntekijöiden ryhmään kuuluvien työttömyys. Myös palvelu-­ ja myyntityöntekijöiden ryhmässä oli reilusti vähemmän työttömiä. Suhteellisesti eniten työttömien määrä laski edellisvuodesta sotilaiden ja asiantuntijoiden ammattiryhmissä ja vähiten muiden työntekijöiden sekä maanviljelijöiden ja metsätyöntekijöiden ammattiryhmissä.

Pitkäaikaistyöttömiä 7 prosenttia enemmän kuin vuoden 2020 lokakuussa

Lokakuun lopussa Kaakkois-­Suomessa oli yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä 4626, joka on 7 prosenttia (+298 henkilöä) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kaikista alueen työttömistä pitkäaikaistyöttömiä oli 33 prosenttia – määrä on laskenut syyskuusta kahden prosentin verran. Eniten pitkäaikaistyöttömiä on Kotka-Haminan seutukunnassa.

Koko maassa oli 32 prosenttia enemmän pitkäaikaistyöttömiä kuin viime vuoden lokakuussa.

Uusia avoimia työpaikkoja 72 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten

Kaakkois­-Suomen työ-­ ja elinkeinotoimistossa oli lokakuun aikana avoinna 2358 uutta työpaikkaa. Uusien paikkojen määrä oli 72 prosenttia (+991 kpl) suurempi kuin vuosi sitten. Työpaikkoja oli vuodentakaista enemmän kaikissa Kaakkois­-Suomen seutukunnissa. Eniten työpaikkoja tuli lisää Kotka-Haminan seudulle.

Uusista avoimista työpaikoista 85 prosenttia oli yrityksissä.

Avoimien työpaikkojen määrä kasvoi edellisvuodesta eniten palvelu- ­ja myyntityöntekijöiden ammattiryhmään kuuluville. Myös rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ja asiantuntijoiden ammattiryhmille oli työpaikkoja vuodentakaista paljon enemmän tarjolla.

Eniten uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin myyjille, myyntiedustajille ja lähihoitajille.

Palveluissa olevien määrä laski edellisvuodesta – palkkatuella työllistettyjen määrä nousi

Lokakuun lopussa Kaakkois-­Suomessa oli aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä 6803 henkilöä (-3 %). Aktivointiaste oli 33 prosenttia.

Laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli lokakuussa noin 20500. Määrä on noin 3000 henkilöä pienempi kuin vuotta aikaisemmin.

Palkkatuella työllistettyjä oli lokakuun lopussa yhteensä 1828 henkilöä. Määrä nousi viime vuodesta 17 prosentin ja 261 henkilön verran. Enemmistö työllistetyistä (66 %) oli yksityisen sektorin töissä.

Työvoimakoulutuksessa tai omaehtoisessa koulutuksessa oli yhteensä 2933 henkilöä. Palveluista muiden paitsi vuorotteluvapaasijaisuuksien osallistujamäärät laskivat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto
Palvelujohtaja Tiia Piikki puh. 0295 042 172, tiia.piikki@te-toimisto.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, syyskuu 202126.10.2021 08:24:55 EEST | Tiedote

Työttömyys on laskenut vuoden 2020 syyskuusta 19 prosentin verran ja on kolme prosenttia matalampaa kuin vuoden 2019 syyskuussa. Kaakkois-Suomen työllisyyden kehitys on koko maahan verrattuna parempi. Lomautettujen määrä on laskenut edelleen sekä edellisvuodesta että edelliskuukausista. Pitkäaikaistyöttömiä on yhdeksän prosenttia viime vuotta enemmän, mutta määrä on laskussa edelliskuukausista. Nuorten alle 25-vuotiaiden työttömyys laski viime vuodesta 35 prosentilla. Uusia työpaikkoja oli Kaakossa syyskuun aikana auki 45 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme