Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, marraskuu 2020

Jaa

Työttömiä työnhakijoita oli Kaakkois-Suomessa marraskuun 2020 lopussa 19 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lomautettujen määrä nousi 150 prosentilla viime vuoden marraskuusta. Kevään 2020 luvuista lomautettujen määrä on laskenut, mutta kääntynyt syksyllä pieneen nousuun. Nuorten, alle 25-vuotiaiden työttömyys kasvoi 14 prosentin verran vuoden takaisesta. Alle 20-vuotiaiden työttömyys kasvoi 28 prosenttia. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi viime vuoden marraskuusta reilusti ja on nyt noususuunnassa. Avoimia työpaikkoja on 15 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Kaakkois-Suomessa oli marraskuun lopussa 17 486 työtöntä työnhakijaa. Työnhakijoita on 2 853 (19 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kymenlaaksossa työttömiä oli 10 055. Määrä kasvoi 1 550 henkilöllä (+18 %) edellisvuoden marraskuusta. Etelä-Karjalassa, jossa työttömiä oli 7 431, määrä kasvoi 1 303 henkilön (+ 21 %) verran.

Kaakkois-Suomessa oli marraskuun lopussa kokoaikaisesti lomautettuja 2 332 eli 13 prosenttia kaikista työttömistä. Lomautettujen määrä kasvoi viime vuoden marraskuuhun verrattuna 1 401 henkilön verran (+150 %).

Työttömien määrä kasvoi kaikissa seutukunnissa ja kunnissa

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Kaakkois-Suomessa 13 % prosenttia. Korkein työttömyysaste oli Imatralla (18 %) ja matalin Lemillä (8,4 %).

Työttömien työnhakijoiden määrä nousi vuoden takaiseen verrattuna kaikissa kaakkoissuomalaisissa seutukunnissa ja kunnissa. Kouvolan seudulla oli marraskuun lopussa 14 % (+611 henkilöä) enemmän työttömiä kuin vuosi sitten. Kotka-Haminan seutukunnassa työttömien määrä nousi 22 % (+939 henkilöä). Lappeenrannan seudulla työttömien määrä nousi edellisestä vuodesta 21 % (+824 henkilöä) ja Imatran seudulla 21 % (+558 henkilöä).

Kunnista eniten työttömien määrä kasvoi Lappeenrannassa (+ 706 henkilöä) ja Kotkassa (+ 592 henkilöä). Prosentuaalisesti nousu oli suurinta Pyhtäällä (+48 %) ja Taipalsaarella (+44 %).

Nuoria työttömiä on 14 prosenttia enemmän ja pitkäaikaistyöttömiä 33 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten

Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli marraskuun lopussa 2 211. Määrä on 14 prosenttia enemmän (+ 264 henkilöä) kuin vuotta aikaisemmin. Nuorten työttömyys kasvoi kaikissa seutukunnissa. Suhteellisesti eniten nuorten työttömyys kasvoi Lappeenrannan (+22 %) ja Kotka-Haminan (+17 %) seuduilla. Kouvolan seudulla kasvua oli 8 % ja Imatran seudulla 1 %.

Yli 50-vuotiaita oli työttömänä 7 364 henkilöä eli 21 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Pitkäaikaistyöttömiä oli kaakossa marraskuun lopussa 4 570, mikä on 33 prosenttia (+ 1 135 henkilöä) enemmän kuin vuotta aiemmin. Pitkäaikaistyöttömyys nousi kaikissa seutukunnissa, suhteellisesti eniten Imatran seudulla (+61 %) ja määrällisesti eniten Kotka-Haminan seudulla (+378 henkilöä). Pitkäaikaistyöttömiä on eniten Kotka-Haminan seudulla (1 572 henkilöä ja vähiten Imatran seudulla (596 henkilöä).

Työttömien määrä kasvoi lähes kaikilla koulutusasteilla ja ammattiryhmillä

Työttömyys kasvoi edellisvuoteen verrattuna kaikilla koulutusasteilla lukuun ottamatta alemman perusasteen työttömyyden laskua. Määrällisesti eniten kasvoi toisen asteen suorittaneiden työttömyys (+ 1 631 henkilöä). Suhteellisesti eniten kasvoi erikoisammattitutkinnon suorittaneiden työttömyys (+85 %).

Työttömyys kasvoi kaikissa ammattiryhmissä lukuun ottamatta maanviljelijöiden, metsätyöntekijöiden ym. ammattiryhmää, jossa määrä pysyi ennallaan. Eniten työttömyys kasvoi ammatteihin luokittelemattomien ryhmässä. Kasvu oli suurta myös palvelu- ja myyntityöntekijöiden sekä rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ryhmissä.

Uusia avoimia työpaikkoja 15 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli marraskuun aikana avoinna 1 361 uutta työpaikkaa. Määrä on 15 prosenttia (-236 kpl) pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Eniten työpaikkojen määrä väheni vuoden takaiseen verrattuna Kotka-Haminan seudulla (-28 %, -134 kpl).

Uusista avoimista työpaikoista 74 prosenttia oli yrityksissä. Avoimien työpaikkojen määrä väheni eniten muiden työntekijöiden ammattiryhmässä. Myös palvelu- ja myyntityöntekijöiden ammattiryhmässä uusien työpaikkojen määrä oli selvästi edellisvuotta matalampi. Monessa ammattiryhmässä työpaikkoja oli avoinna edellisvuoden marraskuuta enemmän. Eniten kasvoi asiantuntijoiden ammattiryhmälle tarjolla olevien työpaikkojen määrä.

Eniten uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin myyntiedustajille ja myyjille ja lähihoitajille.

Palveluissa olevien määrä laski, työllistettyjen ja valmennuksessa olevien määrä kasvoi

Marraskuun lopussa Kaakkois-Suomessa oli aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä 7 107 henkilöä (-5 %). Aktivointiaste oli 29 prosenttia. Laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli noin 24 500, mikä on vajaat 2 500 henkilöä enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Palkkatuella työllistettyjä oli marraskuun lopussa yhteensä 1 619 henkilöä. Määrä nousi viime vuodesta hieman (+2 %, +37 henkilöä). Työllistetyistä enemmistö (69 %) oli yksityisen sektorin töissä.

Työvoimakoulutuksessa tai omaehtoisessa koulutuksessa oli yhteensä 3 169 henkilöä. Omaehtoiseen koulutukseen, kuntouttavaan työtoimintaan, työ- ja koulutuskokeiluihin ja työvoimakoulutuksiin osallistujia oli vähemmän kuin vuosi sitten. Valmennusten osallistujamäärät sen sijaan kasvoivat. Myös vuorotteluvapaan sijaisia oli edellisvuotta enemmän.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto
Johtaja Jari Saarinen, jari.saarinen@te-toimisto.fi, p. 0295 042 200

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

ELY-keskus rahoittaa vesihuollon turvaamista poikkeusoloissa - Kouvolan haja-asutusalueen vesiosuuskuntien yhteishanke käynnistyy22.12.2020 08:50:47 EETTiedote

Valtion 2020 II lisätalousarviossa on varattu määrärahaa vesihuollon toimintaedellytysten turvaamiseksi. Tukea suunnataan erityisesti hankkeisiin, joiden tarkoituksena on varmistaa vesihuollon palvelujen turvaaminen epidemia- ja muissa erityistilanteissa vesihuoltolaitosten yhteistyönä. Kaakkois-Suomessa käynnistyi ensimmäinen yhteishanke, jota vetää Kouvolan vesiosuuskunnat ry. Hankkeen tavoitteena on turvata haja-asutusalueen vesihuoltopalvelu myös poikkeusoloissa. Valtaosa Kouvolan vesiosuuskunnat ry:n 32 jäsenosuuskunnista on jo hankkeessa mukana. - Hankkeella tavoitellaan maantieteellisesti erittäin suuren, keskustaajamien ulkopuolisen haja-asutusalueen yksittäisten ja juridisesti itsenäisten vesitoimijoiden yhteistoimintaa kaikissa äkillisissä poikkeustilanteissa. Koordinoidulla ja jatkuvasti päivittyvällä yhteistoiminnalla turvataan puhtaan veden saanti kaikissa tilanteissa,korostaa Kouvolan vesiosuuskuntien puheenjohtaja ja projektipäällikkö Pertti Halsola. Hankkeella on kaksi

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, lokakuu 202024.11.2020 08:31:12 EETTiedote

Työttömiä työnhakijoita oli Kaakkois-Suomessa lokakuun 2020 lopussa 18 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lomautettujen määrä nousi reilusti viime vuoden lokakuun tilanteeseen verrattuna, mutta laski selvästi kevään ja kesän luvuista. Nuorten, alle 25-vuotiaiden työttömyys kasvoi 11 prosentin verran vuoden takaisesta, mutta on nyt laskusuunnassa. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi viime vuoden lokakuusta, mutta laski syyskuun luvuista. Avoimia työpaikkoja on 24 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme