Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, tammikuu 2021

Jaa

Työttömiä työnhakijoita oli Kaakkois-Suomessa tammikuun 2021 lopussa 13 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Loppuvuoden 2020 lomautettujen määrän nousu on nyt taittunut laskuun. Vuoden 2020 tammikuuhun verrattuna lomautettuja on kuitenkin 80 prosenttia enemmän. Nuorten ja pitkäaikaistyöttömien määrät kasvoivat. Avoimia työpaikkoja oli enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kaakkois-Suomessa oli tammikuun lopussa 18 584 työtöntä työnhakijaa. Työnhakijoita oli 2 202 (13 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kymenlaaksossa työttömiä oli 10 747. Määrä kasvoi 1 261 henkilöllä (+13 %) edellisvuoden tammikuusta. Etelä-Karjalassa, jossa työttömiä oli 7 837, määrä kasvoi 941 henkilön (+14 %) verran.

Kaakkois-Suomessa oli tammikuun lopussa kokoaikaisesti lomautettuja 2 706 eli 15 prosenttia kaikista työttömistä. Lomautettujen määrä kasvoi viime vuoden tammikuuhun verrattuna 1 202 henkilön verran (+80 %). Joulukuuhun 2020 verrattuna lomautettuja on 721 vähemmän (-21 %)

Työttömien määrä kasvoi kaikissa seutukunnissa

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Kaakkois-Suomessa 14,2 % prosenttia. Korkein työttömyysaste oli Imatralla (17,3 %) ja matalin Lemillä (9,4 %).

Työttömien työnhakijoiden määrä nousi vuoden takaiseen verrattuna kaikissa Kaakkois-Suomen seutukunnissa. Kouvolan seudulla oli tammikuun lopussa 12 % (+553 henkilöä) enemmän työttömiä kuin vuosi sitten. Kotka-Haminan seutukunnassa työttömien määrä nousi 14 % (+708 henkilöä). Lappeenrannan seudulla työttömien määrä nousi 20 % (+850 henkilöä) ja Imatran seudulla 3 % (+91 henkilöä).

Työttömien työnhakijoiden määrä nousi tammikuussa edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta kaikissa kaakkoissuomalaisissa kunnissa paitsi Parikkalassa, jossa määrä pysyi samana. Kunnista eniten työttömien määrä kasvoi Lappeenrannassa (+750 henkilöä) ja Kouvolassa (+553 henkilöä). Prosentuaalisesti nousu oli suurinta Taipalsaarella (+35 %) ja Miehikkälässä (+32 %).

Nuorten työttömien määrä kasvoi

Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli tammikuun lopussa 2 417. Määrä on 15 prosenttia suurempi (+308 henkilöä) kuin vuotta aikaisemmin. Nuorten työttömien määrä kasvoi kaikissa seutukunnissa, suhteellisesti eniten Lappeenrannan (+24 %) ja Kotka-Haminan (+20 %) seuduilla. Kouvolan seudulla kasvua oli 6 % ja Imatran seudulla 3 %. Alle 20-vuotiaita työttömiä oli 498 henkilöä (+36 %).

Yli 50-vuotiaita oli työttömänä 9 998 henkilöä eli 28 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Pitkäaikaistyöttömiä edelleen runsaasti – kasvua vuodentakaisesta 40 prosenttia

Pitkäaikaistyöttömiä oli kaakossa tammikuun lopussa 4 899, mikä on 40 prosenttia (+ 1 404 henkilöä) enemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikista alueen työttömistä pitkäaikaistyöttömien osuus on 26 prosenttia.

Pitkäaikaistyöttömyys nousi kaikissa seutukunnissa, suhteellisesti eniten Imatran seudulla (+62 %) ja määrällisesti eniten Kotka-Haminan seudulla (+473 henkilöä). Pitkäaikaistyöttömiä on eniten Kotka-Haminan seudulla (1 737 henkilöä) ja vähiten Imatran seudulla (663 henkilöä).

Työttömien määrä kasvoi lähes kaikilla koulutusasteilla ja ammattiryhmillä

Työttömyys kasvoi edellisvuoteen verrattuna kaikilla koulutusasteilla lukuun ottamatta alemman perusasteen työttömyyden laskua. Määrällisesti eniten kasvoi toisen asteen suorittaneiden työttömyys. Suhteellisesti nousu oli suurinta tutkijakoulutetuilla.

Työttömyys kasvoi muissa ammattiryhmissä paitsi asiantuntijoiden ryhmässä, jossa työttömyys laski prosentin verran (-20 henkilöä). Eniten työttömyys kasvoi palvelu- ja myyntityöntekijöiden ryhmässä. Kasvu oli suurta myös ammatteihin luokittelemattomien sekä rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ryhmissä.

Uusia avoimia työpaikkoja 14 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten 

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli tammikuun aikana avoinna 3 866 uutta työpaikkaa. Määrä on 14 prosenttia (+488 kpl) suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Työpaikkojen määrä oli vuoden takaiseen verrattuna suurempi kaikissa muissa seutukunnissa paitsi Imatran seudulla, jossa työpaikkoja oli 26 prosenttia vähemmän (-73 kpl). Eniten työpaikkojen määrä kasvoi vuoden takaiseen verrattuna Kotka-Haminan seudulla (+37 %, +341 kpl).

Uusista avoimista työpaikoista 78 prosenttia oli yrityksissä. Avoimien työpaikkojen määrä nousi eniten palvelu- ja myyntityöntekijöiden ammattiryhmässä. Suhteellisesti eniten kasvoi maanviljelijöiden ja metsätyöntekijöiden ammattiryhmälle tarjolla olevien työpaikkojen määrä. Työpaikkojen määrä väheni sekä suhteellisesti että määrällisesti eniten muiden työntekijöiden ammattiryhmässä.

Eniten uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin vartijoille, myyjille sekä puutarhureille ja kasvihuoneviljelijöille ja -työntekijöille.

Palveluihin osallistuneiden määrä laski hieman, työllistettyjen määrä nousi 

Tammikuun lopussa Kaakkois-Suomessa oli aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä 6 334 henkilöä (-5 %). Aktivointiaste oli 25 prosenttia. Laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli noin 25 000, mikä on vajaat 2 000 henkilöä enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Palkkatuella työllistettyjä oli tammikuun lopussa yhteensä 1 527 henkilöä. Määrä nousi viime vuodesta (+4 %, +62 henkilöä). Työllistetyistä enemmistö (68 %) oli yksityisen sektorin töissä.

Työvoimakoulutuksessa tai omaehtoisessa koulutuksessa oli yhteensä 2 861 henkilöä. Omaehtoiseen koulutukseen, kuntouttavaan työtoimintaan, työ- ja koulutuskokeiluihin ja valmennuksiin osallistujia oli vähemmän kuin vuosi sitten. Työvoimakoulutusten osallistujamäärät sen sijaan kasvoivat. Myös vuorotteluvapaan sijaisia oli edellisvuotta enemmän.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto
Johtaja Jari Saarinen, jari.saarinen@te-toimisto.fi, p. 0295 042 200

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuustyön toimintakatsaus 2020: Yhdeksässä kunnassa toteutui tieliikenteen kuolemien nollavisio7.4.2021 08:04:07 EEST | Tiedote

Vuonna 2020 yhdeksässä Kaakkois-Suomen kunnassa toteutui nollavisio eli kukaan ei menehtynyt tieliikenteessä (myös vuonna 2019 nollakuntia oli yhdeksän). Viime vuosina tieliikenteessä menehtyneiden määrä on kasvanut Etelä-Karjalassa ja laskenut Kymenlaaksossa. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa, tapahtui vuonna 2020 yhteensä 233 henkilövahinkoon johtanutta tieliikenneonnettomuutta (243 vuonna 2019). Näissä onnettomuuksissa menehtyi 12 henkilöä (seitsemän Etelä-Karjalassa ja viisi Kymenlaaksossa) ja loukkaantui 289 henkilöä.

Kaakkois-Suomen maaseudun alueellinen kehittämissuunnitelma loppusuoralla31.3.2021 08:52:43 EEST | Tiedote

Maaseuturahasto on Euroopan unionin suurimpia kehittämisrahastoja ja kaksi kolmasosaa Suomen saamasta EU-rahoituksesta tulee sieltä. Uutta ohjelmakautta (CAP27) koskeva Kaakkois-Suomen maaseudun kehittämissuunnitelma on tarkoitus saada valmiiksi kesäkuun loppuun mennessä. Kaakkois-Suomen ELY-keskus on kutsunut valmistelutyön tueksi kaikki maaseutualueen vaikuttajat, yrittäjät sekä kehittäjät. Kevään aikana tarjotaan vielä useampi mahdollisuus osallistua tähän työhön tuomalla näkemyksiä alueen mahdollisuuksista ja kehittämistarpeista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme