Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, tammikuu 2023

Jaa
Työttömyyden kehitys Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa näyttää edelleen hyvältä. Työttömyysluvut ovat tammikuun mittaushistorian matalimmat (tilastot vuodesta 2006 alkaen). Kymenlaaksossa työttömyys väheni kahdeksan prosentin ja Etelä-Karjalassa kolmen prosentin verran vuoden 2022 tammikuun lukuihin verrattuna. Työttömien määrä laski erityisesti Kouvolan seutukunnassa (-11 %). Uusien avointen työpaikkojen lukumäärä Kaakkois-Suomessa on tammikuisen mittaushistorian toiseksi suurin heti vuoden 2022 tammikuun jälkeen, jolloin työpaikkoja oli avoinna peräti 5085.
Kaakkois-Suomessa oli tammikuussa 2023 työttömiä työnhakijoita 6 % vähemmän ja uusia avoimia työpaikkoja 9 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 11,3 %.
Kaakkois-Suomessa oli tammikuussa 2023 työttömiä työnhakijoita 6 % vähemmän ja uusia avoimia työpaikkoja 9 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 11,3 %.

Työttömiä kuusi prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin

Kaakkois­-Suomessa oli tammikuun 2023 lopussa 14503 työtöntä työnhakijaa. Työttömiä oli 920 (-6 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kymenlaaksossa työttömiä oli 8201, mikä on 756 henkilöä (-8 %) vähemmän kuin vuosi sitten. Etelä-Karjalassa työttömien määrä oli 6302, mikä on 164 henkilöä (-3 %) vähemmän kuin vuoden 2022 tammikuussa.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Kaakkois­-Suomessa 11,3 prosenttia. (Kymenlaakso: 11,4 %, Etelä-Karjala: 11,2 %). Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli tammikuussa 9,8 prosenttia. Kaakkois-Suomen kuntien korkein työttömyysaste oli Imatralla (14,2 %) ja matalin Taipalsaarella (7,6 %). Työttömyysasteet vaihtelevat kunnittain melko paljon.

Työttömistä työnhakijoista Kaakkois­-Suomessa oli kokoaikaisesti lomautettuja 1292 eli yhdeksän prosenttia kaikista työttömistä. Lomautettujen määrä laski edellisvuoden tammikuusta (-467 henkilöä, -27 %).

Työttömien määrä laski kaikissa Kaakkois­-Suomen seutukunnissa

Työttömien määrä oli tammikuussa vuodentakaiseen verrattuna pienempi kaikissa seutukunnissa. Eniten työttömien määrä laski Kouvolan seudulla (-476 henkilöä, -11 %).

Työttömien määrä laski edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta kymmenessä kaakkoissuomalaisessa kunnassa. Määrällisesti lasku oli suurinta Kouvolassa (-476 henkilöä). Suhteellisesti eniten työttömien määrä laski Taipalsaarella (-14 %). Heikointa muutos vuodentakaiseen verrattuna oli Lemillä, jossa työttömien määrä nousi 7 henkilöllä (+7 %). Työttömien määrä kasvoi hieman myös Imatralla, Luumäellä, Savitaipaleella ja Virolahdella.

Nuorisotyöttömyys edelleen laskussa

Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli tammikuun lopussa Kaakkois­-Suomessa 1534, mikä on kahdeksan prosenttia (­-132 henkilöä) vähemmän kuin vuotta aiemmin. Nuorten työttömien määrä laski kaikissa muissa Kaakkois-Suomen seutukunnissa paitsi Imatralla.

Yli 50-­vuotiaita oli Kaakkois-­Suomessa työttömänä yhdeksän prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Palvelu- ja myyntityöntekijöiden työttömyys laski eniten

Työttömien määrä laski edellisvuodesta lähes kaikissa ammattiryhmissä. Eniten väheni palvelu- ja myyntityöntekijöiden työttömyys. Myös rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ryhmässä oli reilusti vuodentakaista vähemmän työttömiä. Suhteellisesti eniten väheni johtajien työttömyys.

Työttömien määrä laski Kaakkois­-Suomessa edellisen vuoden tammikuuhun verrattuna lähes kaikilla koulutusasteilla. Määrällisesti eniten laski toisen asteen tutkinnon suorittaneiden työttömyys, ja suhteellisesti lasku oli suurinta alemman perusasteen suorittaneilla. Tutkijakoulutusasteen suorittaneiden työttömien määrä nousi eniten.

Pitkäaikaistyöttömyys edelleen laskussa

Kaakkois­-Suomessa oli tammikuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä 3797, mikä on 18 prosenttia ja 809 henkilöä vähemmän kuin vuoden 2022 tammikuussa. Pitkäaikaistyöttömyys väheni koko alueella – määrällisesti eniten Kouvolan seudulla ja suhteellisesti eniten Kouvolan ja Imatran seuduilla. Eniten pitkäaikaistyöttömiä on Kotka-Haminan seutukunnassa (1407 henkilöä).

Kaikista alueen työttömistä pitkäaikaistyöttömiä oli 26 prosenttia. Koko maassa osuus oli 33 prosenttia.

Uusien avointen työpaikkojen määrä laski vuodentakaisesta

Kaakkois­-Suomen työ-­ ja elinkeinotoimistossa oli tammikuun aikana avoinna 4606 uutta työpaikkaa. Uusia paikkoja oli yhdeksän prosenttia (-479 kpl) vähemmän kuin vuosi sitten.

Työpaikkoja oli vuodentakaista vähemmän Kouvolan, Kotka-Haminan ja Imatran seutukunnissa, kun taas Lappeenrannan seudulla työpaikkojen määrä kasvoi.

Avoimien työpaikkojen määrä kasvoi edellisvuodesta palvelu- ja myyntityöntekijöiden sekä maanviljelijöiden ja metsätyöntekijöiden ammattiryhmissä. Eniten vähenivät rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöille ilmoitetut työpaikat. Myös asiantuntijoille ilmoitetut uudet avoimet työpaikat vähenivät.

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin eniten myyjille, lastenhoitotyöntekijöille, muille muualla luokittelemattomille työntekijöille sekä lähihoitajille.

Uusista avoimista työpaikoista 77 prosenttia oli yrityksissä.

Palveluiden piirissä vähemmän henkilöitä kuin vuosi sitten

Tammikuun lopussa Kaakkois­-Suomessa oli aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä 6130 henkilöä (-4 %). Aktivointiaste oli 30 prosenttia. Laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli tammikuussa noin 20600. Määrä on hieman vajaa 1200 henkilöä pienempi kuin vuotta aikaisemmin.

Palkkatuella työllistettyjä oli tammikuun lopussa yhteensä 1838 henkilöä. Määrä nousi vuodentakaisesta (+ 3 %, +59 henkilöä). Enemmistö työllistetyistä (66 %) oli yksityisen sektorin töissä.

Työvoimakoulutuksessa tai omaehtoisessa koulutuksessa oli yhteensä 2373 henkilöä. Palveluista valmennusten, kuntouttavan työtoiminnan ja omaehtoisen opiskelun osallistujamäärät laskivat. Työvoimakoulutuksessa, työ- ja koulutuskokeilussa ja vuorotteluvapaansijaisina oli henkilöitä edellisvuotta enemmän.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto
Johtaja Jari Saarinen, puh. 0295 042 200, jari.saarinen@te-toimisto.fi

Kuvat

Kaakkois-Suomessa oli tammikuussa 2023 työttömiä työnhakijoita 6 % vähemmän ja uusia avoimia työpaikkoja 9 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 11,3 %.
Kaakkois-Suomessa oli tammikuussa 2023 työttömiä työnhakijoita 6 % vähemmän ja uusia avoimia työpaikkoja 9 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 11,3 %.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, huhtikuu 202324.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli huhtikuun lopussa 13464 työtöntä työnhakijaa. Työttömien määrä kasvoi kahden prosentin verran vuodentakaisesta. Kymenlaaksossa työttömiä oli prosentin verran vähemmän ja Etelä-Karjalassa viisi prosenttia enemmän kuin vuoden 2022 huhtikuussa. Lomautettujen määrä kasvoi vuodentakaiseen verrattuna, mutta laski maaliskuusta. Uusia avoimia työpaikkoja oli huhtikuun aikana avoinna 2247, mikä on 31 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme