Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, toukokuu 2021

Jaa

Työttömiä työnhakijoita oli Kaakkois-Suomessa toukokuun 2021 lopussa 15 417. Työttömien määrä on laskenut vuodentakaisesta selvästi (-33 %) ja työttömiä on myös edelliskuukausia vähemmän. Kaakkois-Suomen työllisyysluvut ovat suunnilleen samoissa lukemissa kuin 2018 toukokuussa. Lomautettuja on reilusti vähemmän kuin viime vuoden toukokuussa (-77 %), ja selvää laskua on myös edelliskuukausista. Nuorten työttömien määrä on laskenut kaikkia työttömiä enemmän, laskua viime vuodesta on 43 %. Pitkäaikaistyöttömyys on noussut edellisvuodesta 35 %, mutta nousu on koko maata matalampaa ja maalis-huhtikuusta Kaakon pitkäaikaistyöttömien määrä on laskenut. Avointen työpaikkojen määrä nousi viime vuoden toukokuusta 68 %.

Kaakkois-Suomessa oli toukokuun lopussa 15 417 työtöntä työnhakijaa, mikä on 7 532 henkilöä (-33 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kymenlaaksossa työttömiä oli
8 890, mikä on 3 871 henkilöä (-30 %) vähemmän kuin vuosi sitten. Etelä-Karjalassa työttömien määrä oli 6 257, mikä on 3 931 henkilöä (-39 %) vähemmän kuin viime vuoden toukokuussa. Koko maassa työttömänä oli 301 160 henkilöä (-30 %).

Työttömistä työnhakijoista oli Kaakkois-Suomessa kokoaikaisesti lomautettuja 1 630 eli
11 % kaikista työttömistä. Lomautettujen osuus laski edelliskuukausista. Edellisen vuoden toukokuuhun verrattuna lomautettujen määrä oli laskenut paljon (- 4 447, -77 %).

Työttömien määrä laski kaikissa seutukunnissa ja kunnissa

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Kaakkois-Suomessa 12,0 %. Kymenlaaksossa osuus oli 12,3 % ja Etelä-Karjalassa 11,6 %. Osuudet olivat laskeneet edelliskuusta. Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli toukokuussa 11,4 %. Kunnittain tarkasteltuna korkein työttömyysaste oli Imatralla (14,5 %) ja matalin Lemillä (8,2 %).

Kouvolan seudulla oli toukokuun lopussa 36 % (- 2 257 henkilöä) vähemmän työttömiä kuin vuosi sitten. Kotka-Haminan seutukunnassa työttömien määrä laski 25 % (- 1 614 henkilöä). Lappeenrannan seudulla työttömien määrä väheni edellisestä vuodesta 38 %
(- 2 701 henkilöä). Imatran seudulla laskua oli 30 % (-960 henkilöä).

Työttömien määrä laski toukokuussa edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta kaikissa kaakkoissuomalaisissa kunnissa. Määrällisesti lasku oli suurinta Lappeenrannassa
(- 2 384 henkilöä) ja Kouvolassa (- 2 257 henkilöä). Suhteellisesti työttömien määrä laski eniten Taipalsaarella (-41 %). Vähiten työttömien määrä laski Miehikkälässä (-28 henkilöä) ja prosentuaalisesti lasku oli pienintä Virolahdella (-15 %).

Nuorten työttömien määrä laski selvästi

Toukokuun lopussa alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli Kaakkois-Suomessa 1 746, mikä on 43 % (- 1 297 henkilöä) vähemmän kuin edellisen vuoden toukokuussa. Koko maassa nuorten työttömien määrä laski 36 %.

Alle 25-vuotiaiden työttömien määrä laski edellisvuodesta kaikissa kaakkoissuomalaisissa seutukunnissa: Kouvolan seutu -49 %, Kotka-Haminan seutu -39 %, Lappeenrannan seutu -46 % ja Imatran seutu -46 %.

Yli 50-vuotiaita oli työttömänä 6 662 henkilöä eli 34 % vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Pitkäaikaistyöttömiä edelleen runsaasti – kasvua 35 prosenttia

Toukokuun lopussa Kaakkois-Suomessa oli yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä 5 039, joka on 35 % (+1 310 henkilöä) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi kaikissa seutukunnissa, suhteellisesti eniten Imatran seudulla ja määrällisesti eniten Kotka-Haminan seudulla. Kaikista alueen työttömistä pitkäaikaistyöttömiä oli 33 prosenttia.

Työttömien määrä laski kaikilla koulutusasteilla ja ammattiryhmillä

Työttömyys laski edellisen vuoden toukokuuhun verrattuna kaikilla koulutusasteilla. Määrällisesti eniten laski toisen asteen tutkinnon suorittaneiden ja suhteellisesti enitenalemman korkeakoulututkinnon suorittaneiden työttömyys. Ammattiryhmistä eniten työttömyys laski palvelu- ja myyntityöntekijöiden ja asiantuntijoiden ryhmissä (-41 %)

Uusia avoimia työpaikkoja 68 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten 

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli toukokuun aikana avoinna 2 509 uutta työpaikkaa. Uusien paikkojen määrä oli 68 prosenttia (+ 1 016 kpl) suurempi kuin vuosi sitten. Työpaikkoja oli vuodentakaista enemmän kaikissa Kaakkois-Suomen seutukunnissa. Suhteellisesti eniten työpaikkojen määrä kasvoi Imatran seudulla ja määrällisesti eniten Lappeenrannan seudulla. Uusista avoimista työpaikoista 75 % oli yrityksissä.

Avoimien työpaikkojen määrä kasvoi edellisvuodesta eniten palvelu- ja myyntityöntekijöiden ammattiryhmässä. Suhteellisesti eniten lisääntyivät maanviljely- ja metsätyöntekijöille sekä toimisto- ja asiakaspalvelutyöntekijöille ilmoitetut työpaikat. Johtajille ilmoitettujen uusien avointen työpaikkojen määrä laski vuodentakaisesta.

Eniten uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin toimisto- ja laitossiivoojille, myyjille ja lähihoitajille.

Palveluihin osallistuneiden ja työllistettyjen määrät kasvoivat 

Huhtikuun lopussa Kaakkois-Suomessa oli aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä 6 672 henkilöä (+15 %). Aktivointiaste oli 30 prosenttia.

Laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli huhtikuussa noin 22 000. Määrä on vajaat 7 000 henkilöä vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Koulutuksessa (joko työvoimakoulutus tai omaehtoinen koulutus) oli yhteensä 2 865 henkilöä. Omaehtoisen koulutuksen ja valmennusten osallistujamäärät laskivat vuodentakaisesta. Työvoimakoulutusten, koulutuskokeilujen ja kuntouttavan työtoiminnan osallistujamäärät sen sijaan nousivat. Myös vuorotteluvapaasijaisia oli edellisvuoden toukokuuta enemmän.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto
Johtaja Jari Saarinen, jari.saarinen(at)te-toimisto.fi, p. 0295 042 200

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomessa alle 25-vuotiaiden nuorten työttömyys laski viime vuodesta 39 %27.7.2021 08:19:24 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomessa oli kesäkuun lopussa 16 257 työtöntä. Verrattuna viime vuoden kesäkuuhun Kaakon työttömyys on laskenut 27 %. Työllisyys on palannut lähes samoihin lukuihin kuin ennen koronaa. Työttömiä on 5 % enemmän kuin kesäkuussa 2019 ja 5 % vähemmän kuin kesäkuussa 2018. Lomautettujen määrä on laskenut edelleen sekä edellisvuodesta että edelliskuukausista. Mikä parasta, nuorten (alle 25 vuotiaiden) työttömyys laski viime vuodesta 39 %, siis enemmän kuin työttömyys kokonaisuudessaan.

Kaakkois-Suomen maaseutu – kestävän kasvun kasvualusta9.7.2021 08:29:30 EEST | Tiedote

Kestävää kasvua Kaakkois-Suomen maaseudulta -kehittämissuunnitelma tulevalle ohjelmakaudelle (2023–2027) on valmistunut ja toimitettu maa- ja metsätalousministeriöön. Suunnitelma sisältää alueen eri toimijoiden yhteisen näkemyksen siitä, mitkä ovat Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maaseutualueiden kehittämisen keskeiset tavoitteet, painopisteet ja toimenpiteet lähivuosina. Suunnitelma ohjaa EU:n maaseuturahaston tukien suuntaamista Kaakkois-Suomessa kattaen maaseudun yritys- ja kehittämisrahoituksen sekä maatalouden rakennetuet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme