Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomessa varaudutaan tulviin yhteistyöllä ja ennakoinnilla

Jaa

Ehdotukset Kymijoen vesistöalueen sekä Haminan ja Kotkan rannikkoalueen tulvariskien hallintasuunnitelmiksi vuosille 2022–2027 ovat valmistuneet ja kuultavina. Ota kantaa ja kerro mielipiteesi!

Tulva haittasi ihmisten elämää jo viime vuosi tuhannella. Kuva Finna museoviraston kuvapalvelusta. Kuvaaja Pekka Kyytinen.
Tulva haittasi ihmisten elämää jo viime vuosi tuhannella. Kuva Finna museoviraston kuvapalvelusta. Kuvaaja Pekka Kyytinen.

Kaakkois-Suomessa kaksi merkittävää tulvariskialuetta

Suomeen on nimetty 22 merkittävää tulvariskialuetta tulvista aiheutuvien arvioitujen vahinkojen perusteella. Näistä tulvariskialueista 17 on jokivesistöissä ja 5 merenrannikolla. Tulvariskien hallintasuunnitelmat tehdään ja tarkistetaan 6 vuoden välein kaikille vesistöalueille ja merenrannikon alueille, joilla on vähintään yksi nimetty merkittävä tulvariskialue. Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella merkittäviä tulvariskialueita on kaksi – Kymijoen alaosa, joka käsittää alueita Kymijoen suistosta Myllykoskelle, ja Haminan ja Kotkan rannikkoalue.

Tulvariskilain tarkoittamien merkittävien tulvariksialueiden lisäksi tulvariskeihin tulee varautua myös muilla vesistöalueilla. Esimerkiksi Vuoksen ja Saimaan alueella on tehty aktiivista työtä tulvariskien hallitsemiseksi osana suomalais-venäläistä rajavesistöyhteistyötä.

Nyt kommentoimaan toimenpiteitä, joilla tulvien aiheuttamat vahingot ehkäistään

Tulvariskien hallinnan tavoitteena on vähentää tulvista aiheutuvia vahingollisia seurauksia ihmisten terveydelle ja turvallisuudelle, välttämättömyyspalveluiden toiminnalle, yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja turvaavalle taloudelliselle toiminnalle, ympäristölle ja kulttuuriperinnölle.

Nyt kuultavana olevissa Kymijoen vesistöalueen sekä Haminan ja Kotkan rannikkoalueen suunnitelmaehdotuksissa esitetään, alueelliset tekijät huomioiden, tulvariskien hallinnan tarkemmat tavoitteet sekä toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi.

Monipuolinen yhteistyö tärkeä toimenpide

Kymijoen vesistöalueella ja Haminan ja Kotkan rannikkoalueella tulvariskien hallintaa ja tulviin varautumista pyritään vuosina 2022–2027 edistämään mm.:

  • viranomaisten ja sidosryhmien välistä yhteistyötä kehittämällä,
  • maankäytön ja rakentamisen ohjauksella,
  • välttämättömyyspalveluiden tulvariskien tunnistamisella ja toimenpidetarpeen arvioinnilla,
  • tulvariskien huomioimisella osana olemassa olevia valmius- ja varautumissuunnitelmia,
  • asukkaiden tulvatietoisuuden ja tulviin varautumisen parantamisella sekä
  • tulviin liittyvällä harjoittelulla.

Suunnitelmaehdotuksissa esitetään edellä mainitun lisäksi toimenpiteitä ja lisäselvitystarpeita myös mm. tulvasuojelurakenteisiin, kiinteistöjen tulvasuojaukseen, hyydöntorjuntaan ja virtausmallinnukseen sekä välttämättömien kulkuyhteyksien varmistamiseen liittyen.

Mielipiteesi on tärkeä

Kansalaisten, sidosryhmien ja muiden viranomaisten antama palaute, mielipiteet ja ehdotukset ovat erittäin tärkeitä tulvariskien hallinnan kehittämisen, toimenpiteiden muotoilun ja yhteisiin tavoitteisiin sitoutumisen kannalta. Kaikki kommentit ja mielipiteet suunnitelmaehdotuksista ovat siten erittäin tervetulleita! Saadut palautteet huomioidaan suunnitelmien valmistelussa ja yhteenveto kannanotoista esitetään osana lopullisia tulvariskien hallintasuunnitelmia. Ehdotukset tulvariskien hallintasuunnitelmiksi ovat kuultavana 2.11.2020–14.5.2021. Maa- ja metsätalousministeriö hyväksyy suunnitelmat joulukuussa 2021.

Kuultavana olevat suunnitelmaehdotukset on laadittu yhteistyössä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja suunnittelualueille nimettyjen tulvaryhmien kanssa. Hallintasuunnitelmien ehdotukset, kuulutukset, ohjeet palautteen antamiseen sekä linkit tulvaryhmien kokoonpanoihin löytyvät oheisilta nettisivuilta:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Tapio Tuukkanen, 0295029225, tapio.tuukkanen@ely-keskus.fi

Vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi, 0295029260, visa.niittyniemi@ely-keskus.fi

Kuvat

Tulva haittasi ihmisten elämää jo viime vuosi tuhannella. Kuva Finna museoviraston kuvapalvelusta. Kuvaaja Pekka Kyytinen.
Tulva haittasi ihmisten elämää jo viime vuosi tuhannella. Kuva Finna museoviraston kuvapalvelusta. Kuvaaja Pekka Kyytinen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, lokakuu 202024.11.2020 08:31:12 EETTiedote

Työttömiä työnhakijoita oli Kaakkois-Suomessa lokakuun 2020 lopussa 18 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lomautettujen määrä nousi reilusti viime vuoden lokakuun tilanteeseen verrattuna, mutta laski selvästi kevään ja kesän luvuista. Nuorten, alle 25-vuotiaiden työttömyys kasvoi 11 prosentin verran vuoden takaisesta, mutta on nyt laskusuunnassa. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi viime vuoden lokakuusta, mutta laski syyskuun luvuista. Avoimia työpaikkoja on 24 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Polkupyörän valoratsia 13.11.2020 Kouvolassa6.11.2020 08:21:54 EETKutsu

Kutsumme toimittajanne seuraamaan Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuustyöryhmän järjestämää neuvonta-aiheista polkupyörän valoratsiaa Kouvolan keskustan pyöräteillä perjantaina 13.11.2020 klo 7.30 – 9.00. Tarkistuspisteet on esitetty liitteenä olevassa kuvassa. Paikalla ovat poliisin, ELY-keskuksen ja Liikenneturvan edustajat. Poliisi pysäyttää pyöräilijöitä ja tarkistaa pyörävalot. Tarkistuksen pääpaino on pyörän takavaloissa, joiden käyttö tuli pakolliseksi 1.6.2020 voimaan tulleen uuden tieliikennelain myötä. Ratsiassa ei jaeta sakkoja vaan pääpaino on neuvonnassa. Tervetuloa! Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuustyöryhmä

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset voimaan lokakuun lopussa26.10.2020 09:18:48 EETTiedote

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin siirrytään keskiviikosta 28.10.2020 alkaen Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella eli Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maanteillä. Alennetut rajoitukset tulevat voimaan heti, kun nopeusrajoitusmerkit on vaihdettu. Talvinopeusrajoitukset ovat käytössä koko maassa kuun loppuun mennessä. Moottoriteiden vaihtuvien nopeusrajoituksien osuuksilla alkaa samalla siirtymäaika, joka sallii 120 km/h rajoituksen käytön valoisalla hyvissä sää- ja keliolosuhteissa aina marraskuun loppuun asti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme