Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry

Kääntävätkö Perussuomalaiset takkinsa myös työehtosopimusten yleissitovuudessa?

Jaa
Perussuomalaiset kertoi SAK:n Vaalistaja-kyselyssä ensin kannattavansa kiky-maksujen siirtoa työnantajille, mutta perui puheenjohtaja Riikka Purran suulla sanansa. Takinkäännön merkitys on työntekijän palkkapussissa reilut kaksi prosenttia. AKT kysyy, onko luvassa lisää ikäviä yllätyksiä?

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT jakoi muiden SAK:n liittojen tapaan tietoa Vaalistaja-kampanjasta ja puolueiden linjauksista keskeisissä työmarkkinakysymyksissä. Vasta kun ennakkoäänet oli annettu ja 1,7 miljoonaa äänioikeutettua ehti vaaliuurnille, Perussuomalaiset muutti kiky-kantansa.

Perussuomalaiset ovat peukuttaneet SAK:n kyselyssä myös työehtosopimusten yleissitovuuden puolesta. Perustuuko tämäkin vain väärinkäsitykseen, vai ovatko Perussuomalaiset tässäkin lähdössä Kokoomuksen kelkkaan? Kokoomus on kertonut pitkään, että se haluaa romuttaa työsopimusten yleissitovuuden.

- Riikka Purra, ovatko Perussuomalaiset sanojensa mittaisia vai ovatko he yhdessä Kokoomuksen kanssa ajamassa yleissitovuutta alas? kysyy AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko. Yleissitovuuden alasajo tarkoittaisi tavallisille työntekijöille sekä työehtojen että toimeentulon merkittävää heikkenemistä.

AKT:n jäseniä on paljon pienissä työpaikoissa esimerkiksi kuorma-autoalalla. Yleissitovuus on sekä työntekijöille että työnantajille ensiarvoisen tärkeä. Se luo raamit sille, millä ehdoilla alalla tehdään työtä ja miten alalla kilpaillaan.

Yleissitovuudella on aivan keskeinen merkitys työlainsäädännön täydentäjänä. Siitä luopuminen tarkoittaisi myös yleisistä palkankorotuksista luopumista. Yleissitovuuden myötä kaikilla pienilläkin työpaikoilla palkat ja työehdot paranevat sekä parantavat ostovoimaa.
Myös aluehallintoviranomaisten mahdollisuus valvoa palkkausta ja työehtoja perustuu työehtosopimusten yleissitovuuteen. Ilman yleissitovia sopimuksia ei ole mahdollista esimerkiksi toteuttaa kesäkuun alussa voimaan astuvaa valvontalain muutosta, jossa juuri parannettiin keinoja valvoa alipalkkausta.

- Pitäisikö yleissitovuutta nyt heikentämisen sijaan vahvistaa? Työntekijöitä ja myös yrittäjien kilpailukykyä turvaisi, mikäli suurin työehtosopimus olisi aina yleissitova.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry
John Stenbergin ranta 6
00530 Helsinki

http://www.akt.fi

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry on n. 45 000 jäsenen ammattiliitto ja vahva edunvalvoja. Liiton jäsenet työskentelevät autoliikenne-, ahtaus-, säiliöauto- ja öljytuote-, matkailu-, huolinta- ja liikenneopetusaloilla sekä huoltokorjaamoissa, terminaaleissa ja lentokoneiden matkustamoissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry

Suomeen on rakennettava uusi työmarkkinamalli, jolla voidaan parantaa ostovoimaa, työssä jaksamista ja kilpailukykyä31.5.2023 13:36:52 EEST | Tiedote

- Suomalaisten palkansaajien ostovoima on notkahtanut vuoden 2009 tasolle. Kasvavan inflaation ja ostovoiman heikkenemisen kautta rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Ja lisää tummia pilviä on taivaalla, mikäli oikeistohallitus syntyy, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko analysoi palkansaajien tilannetta puheessaan AKT:n valtuuston kokouksessa Helsingissä.

Korjattu tiedote - AKT:n hallitus: Suomen tulevan hallituksen ratkaisujen pitää parantaa suomalaisten ostovoimaa19.4.2023 13:54:59 EEST | Tiedote

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT muistuttaa Suomen tulevaa hallitusta ostovoiman vahvistamisesta. Maan seuraavan hallituksen päätehtävä on varmistaa kaikin tavoin tavallisten suomalaisten toimeentulo nykytilanteessa, kun kustannukset nousevat voimakkaasti. Tavoite on sama riippumatta siitä, johtaako Suomea oikeisto- tai sinipunahallitus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme