Stara

Kaarelan hirsikoulu on Helsingin vanhimpia kouluja - Stara peruskorjaa sen vanhaa rakennustapaa kunnioittaen

Jaa

Helsingin kaupungin liikelaitos Stara kunnostaa parhaillaan vuonna 1893 valmistunutta Hoplaxskolanin Kaarelan-yksikön hirsirunkoista sivurakennusta Sorolantiellä. Peruskorjaus valmistuu syksyllä 2021.

Staran kirvesmies Tero Helen asentaa julkisivulaudoitusta. Kuva: Stara
Staran kirvesmies Tero Helen asentaa julkisivulaudoitusta. Kuva: Stara

- Olemme suorastaan innoissamme tällaisen harvinaisen hirsirakennuksen korjaamisesta. Palautamme huonoon kuntoon päässeen rakennuksen alkuperäiseen asuunsa, mutta tietenkin modernilla talotekniikalla höystettynä, Staran rakennuspäällikkö Jari Mikkola sanoo.

Stara peruskorjaa hirsikoulun Helsingin kaupunginmuseon ohjeiden mukaan vanhaa kunnioittaen. Julkisivuvärit vastaavat alkuperäisiä ja ikkunakruunut, eli ikkunoiden ympärillä olevat koristelistat, tehdään vanhojen mallien mukaan. Staran puusepät ovat kunnostaneet ikkunat uudenveroisiksi.

Sisäilmaongelmien vuoksi rakennus kunnostetaan lattiasta kattoon

Rakennuksessa oli havaittu sisäilmaongelmia, ja korjaustarve osoittautui keväällä 2020 alkaneissa tutkimuksissa laajaksi. Nyt alapohja rakennetaan kokonaan uudestaan, yläpohjaa vahvistetaan ja rakennus saa uuden vesikaton. Haitta-ainetutkimuksissa julkisivulaudoitusten alta paljastui terveydelle vaarallista PAH-yhdisteitä sisältävää tervapaperia, joten julkisivutkin uusitaan.

- Hirsirakentajamme kengittivät eli vaihtoivat ulkoseinän alimpia hirsiä yhdestä kulmauksesta. Muilta osin hirsirunko osoittautui kuitenkin hyväkuntoiseksi ja vahvaksi. Myös osa lattialankuista ja alkuperäisistä sisäpaneeleista voitiin säilyttää, Mikkola iloitsee.

Kesäkuun alussa Staran timpurit asentavat Sorolantiellä ikkunoita ja viimeistelevät julkisivulaudoitusta sääsuojan alla.

Helsingin kaupungin Stara valikoitui kohteen urakoitsijaksi, sillä Staralla on hirsirakentamisen erityisosaamista ja paljon kokemusta kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden vaativista kunnostuksista Helsingissä. Stara peruskorjaa parhaillaan myös Hakaniemen kauppahallia ja Suvilahden kaasukelloa.

Työn Staralta on tilannut kaupunkiympäristön toimiala.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot kohteesta:
Jari Mikkola rakennuspäällikkö / Stara
puh. 040 3361864
jari.mikkola@hel.fi (tavoitettavissa 11.6. saakka)

Median vierailut kohteessa:
Tero Palkeinen työnjohtaja / Stara
puh. 050 5591436
tero.palkeinen@hel.fi

Kuvat

Staran kirvesmies Tero Helen asentaa julkisivulaudoitusta. Kuva: Stara
Staran kirvesmies Tero Helen asentaa julkisivulaudoitusta. Kuva: Stara
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Stara
Stara
Ilmalankuja 2 L, PL 1660
00099 HELSINGIN KAUPUNKI

09 310 17000http://www.hel.fi/stara

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Stara

Helsingin ensilumikisa ratkesi – veikkauksia saapui yli 1 200, voittajalle suksipaketti5.1.2021 11:17:53 EET | Tiedote

Helsingin perinteinen ensilumikisa ratkesi tiistaina 29.12.2020, kun lumitöitä tehtiin auraamalla pääkadut ja tärkeimmät kävelyn ja pyöräilyn reitit. Kisa keräsi tällä kertaa yli 1 200 arvausta ensilumen tulosta. Arvonnassa onni suosi Kristina Kurténia Punavuoresta. Hän sai palkinnoksi suksipaketin. Haastetta Helsingin katujen talvihoitoon tuovat ääripäästä toiseen vaihtelevat talvet. Meidän tulee varautua ihan kaikenlaisiin olosuhteisiin, toteaa Staran yksikönjohtaja Ville Alatyppö.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme