Gummerus

Kaarlen palkinnot Ann-Christin Antellille, Marttaliitolle, Marja Luomalle ja Sampsa Peltoselle

Jaa
Kaarlen palkinnon kaunokirjailijalle saa historialliseen Turkuun sijoittuvan Puuvillatehdas-menestyssarjan kirjoittanut Ann-Christin Antell. Tietokirjapalkinto myönnetään Marttaliitolle tunnustuksena aihettaan suuremmiksi kasvavista klassisista käytännön tietokirjoista. Suomentajat Marja Luoma ja Sampsa Peltonen palkitaan Mohamed Mbougar Sarrin romaanin Miesten syvimmät salaisuudet loisteliaasta suomennoksesta. Kaarlen palkinnot on nimetty Gummeruksen vuonna 1872 perustaneen Kaarle Jaakko Gummeruksen mukaan.
Ann-Christin Antell (kuva Marek Sabogal)
Ann-Christin Antell (kuva Marek Sabogal)

Ann-Christin Antellin Puuvillatehdas-trilogian toinen osa Puuvillatehtaan perijä (2022) herättää eloon sadan vuoden takaisen, sortovuosien aikaisen Suomen erityisesti Turun seudulla. Sarja on ollut myyntimenestys ja löytänyt uskollisen lukija- ja kuulijakunnan. Se huipentuu helmikuussa 2023 kolmanteen osaansa Puuvillatehtaan kilpailija. Trilogia valloittaa maailmaa, sen käännösoikeudet on myyty jo neljään maahan.

”Turkulaisesta kirjastonhoitajasta Ann-Christin Antellista on nopeasti tullut yksi historiallisen romaanin kärkinimistä. Tekstissä näkyy Antellin intohimoinen suhtautuminen taustatyöhön, mikä erityisesti historiallisen romaanin saralla erottaa jyvät akanoista. Yhtä lailla Antell osoittaa rajatonta mielikuvitusta rakentamalla sadan vuoden takaisen kiehtovan fiktiivisen maailman. Hän on luonut vahvoja naishahmoja, jotka lukija kirjan kannet suljettuaan kokee ystäviksi. Heidän seuraansa haluaa palata”, Gummeruksen kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja ja toimitusjohtaja Anna Baijars perustelee valintaa.

Martat – Leivontakirja on klassinen leipomisen perusteos, joka pohjaa vankasti Marttojen arvoihin – kestäviin valintoihin ja hyvän arjen edistämiseen. Kirjan reseptit kannustavat kotimaisten kasvisten ja marjojen sekä kasvipohjaisten tuotteiden käyttämiseen. Lukija saa käytännöllisiä vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen ja sesonkiajatteluun, eikä erityisruokavalioita unohdeta. Perinteiden kunnioittamisen lisäksi teoksessa näkyy ajan henki. Kirjan kruunaa silmiä hivelevät valokuvat, jotka on suunniteltu käsi kädessä tekstisisällön kanssa.

”Leivontakirja on laadukas jatko Marttojen keittokirjalle sekä kodinhoitokirjalle, jotka luottavat käytännön tietokirjojen tärkeimpiin ainesosiin: selkeyteen, havainnollisuuteen, huolellisuuteen ja kannustavaan asenteeseen. Marttojen kirjat välittävät aiheitaan suurempaa viestiä. Yhdessä tekemisen henkeä, kotimaisen ruoka- ja leivontakulttuurin arvoa sekä sitä että omin käsin tekemisellä on merkitystä itsessään. Ruoanlaitto, leipominen ja kodista huolen pitäminen ovat kansalaistaitoja, joita on muistettava ylläpitää. Aikamme kuohuu ja herättää huoltakin, ja erityisesti tällaisina hetkinä tässä eetoksessa on jotain hyvin lohdullista ja turvallista”, Gummeruksen tietokirjallisuuden ja suomennetun kaunokirjallisuuden kustantaja Johanna Laitinen summaa.                                                 

Marja Luoman ja Sampsa Peltosen suomentama Mohamed Mbougar Sarrin Goncourt-palkittu romaani Miesten syvimmät salaisuudet on ajan ja paikan ylittävä teos, joka kuljettaa lukijaansa kirjallisessa ja kielellisessä labyrintissa.

Johanna Laitinen perustelee valintaa seuraavasti: ”Suomentajat Marja Luoma ja Sampsa Peltonen tavoittavat Mbougar Sarrin kertojanäänen ja sen moninaiset eri muodot hienovaraisella tarkkuudella; elegantisti, vaivattoman oloisesti ja alkuteoksen niin vaatiessa myös uskomattoman intensiivisesti, jopa hengästyttävästi. Loistelias suomennos toimii ranskankielisen alkuteoksen tavoin intertekstuaalisena porttina kohti lukuisia muita teoksia. Suomentajakaksikko on huikeassa taidonnäytteessään ja poikkeuksellisen tiiviissä yhteistyössään tavoittanut yhteisen rytmin ja kielen, mutta he ovat myös ammentaneet kumpikin omista erityisvahvuuksistaan, mikä osaltaan näkyy alkuteoksen hengen mukaisena, lähes päätähuimaavana äänten monipuolisuutena ja monialaisuutena.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Eeva Herrainsilta, viestintäpäällikkö, p. 040 514 6360, eeva.herrainsilta@gummerus.fi

Kuvat

Ann-Christin Antell (kuva Marek Sabogal)
Ann-Christin Antell (kuva Marek Sabogal)
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 1000 / Käenkuja 3 A
00501 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus

Vuonna 1872 perustettu Gummerus on Suomen vanhin yleiskustantamo. Toteutamme edelleen perustajamme Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Yli puoli miljoonaa yliannostuskuolemaa – Kivun valtakunta on pysäyttävä tietokirja opioidikriisin salailluista syistä20.3.2023 09:49:33 EET | Tiedote

Vahvojen kipulääkkeiden yliannostukseen on Yhdysvalloissa kuollut 2000-luvulla yli puoli miljoonaa ihmistä. Kriisi alkoi, kun lääkemarkkinoille rynnisti OxyContin-niminen kipulääke. Kertovan tietokirjallisuuden mestari ja huipputoimittaja Patrick Radden Keefe kertoo uutuuskirjassaan Kivun valtakunta – Suku joka rikastui lääkeriippuvuudella (Gummerus), kuinka OxyContinin kehittänyt yritys Purdue Pharma ja sen omistava Sacklerien perhe on vältellyt vastuutaan kriisissä, terveysviranomaisten avustuksella.

Miesten syvimmät salaisuudet -suomennos ehdolla Mikael Agricola -palkinnon saajaksi15.3.2023 17:00:00 EET | Tiedote

Suomentajat Marja Luoma ja Sampsa Peltonen ovat ehdolla Mikael Agricola -palkinnon saajiksi Mohamed Mbougar Sarrin romaanin Miesten syvimmät salaisuudet (Gummerus) suomennoksesta. Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto (SKTL) ja Suomen Kirjasäätiö myöntävät palkinnon tunnustuksena edellisenä vuonna julkaistusta merkittävän kaunokirjallisen teoksen erinomaisesta suomennoksesta.

Sensei viitoitti Minna Eväsojan tien tiedon vuorelle – Tarinallinen tietokirja piirtää kuvan arvoituksellisesta mutta inhimillisestä japanilaisesta opettajasta14.3.2023 11:51:30 EET | Tiedote

Minna Eväsoja asui vuosia Japanissa opiskellen taiteentutkimusta yliopistossa ja teetaidetta Urasenken vanhassa teekoulussa. Kirjassaan Sensei – Oppilaana Kiotossa (Gummerus) hän kertoo opettajastaan ja kuvaa, miten poikkeuksellisen vahva side kunnianarvoisan taiteentutkijan ja hänen ensimmäisen ja ainoan länsimaisen oppilaansa välille vuosikymmenten aikana muodostui. Samalla lukija saa kiehtovan perehdytyksen vanhaan japanilaiseen maalaustaiteeseen, nō-teatteriin, teetaiteeseen ja puutarhojen salattuihin merkityksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme