Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kaavin kunta on korjannut toimintaansa pysyäkseen lastensuojelulain mukaisissa määräajoissa

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto määräsi 26.4.2022 sadantuhannen euron uhkasakon uhalla Kaavin kunnan huolehtimaan siitä, että kunnan lastensuojelun henkilöstöresurssit ovat riittävässä suhteessa lastensuojelulain velvoitteisiin ja asiakasmääriin. Kaavin kunta saattoi lastensuojelun henkilöstöresurssin lain vaatimalle tasolle määräaikaan mennessä, joten aluehallintovirasto ei tuomitse uhkasakkoa maksettavaksi.

Lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän tehtävään kuuluu valvoa lapsen edun toteutumista koko lastensuojeluprosessin ajan. Lastensuojelulaki pyrkii turvaamaan lakisääteisten työtehtävien hoitamisen säätämällä työntekijöiden kohtuullisista asiakasmääristä. Työnantajan velvollisuus on huolehtia, että nämä asiakasmäärät pysyvät lainmukaisina eikä asiakasmääriä voi ylittää rikkomatta lakia.

Itä-Suomen aluehallintovirasto määräsi 26.4.2022 sadantuhannen euron uhkasakon uhalla Kaavin kunnan huolehtimaan ilman aiheetonta viivytystä ja viimeistään 15.6.2022 mennessä siitä, että Kaavin kunnan lastensuojelun henkilöstöresurssit ovat riittävässä suhteessa lastensuojelulain velvoitteisiin ja asiakasmääriin.

Kaavin kunta toimitti 22.7.2022 selvityksensä aluehallintovirastolle niistä toimenpiteistä, joihin se määräyksen johdosta oli ryhtynyt. Selvityksen mukaan määräyksen määräaikana 15.6.2022 Kaavin kunnassa on ollut vakituinen sosiaalityöntekijä, joka on lastensuojelun ohella hoitanut lastenvalvojan tehtäviä. Virkavapaalla olevan lastensuojelun sosiaalityöntekijän virka on ollut täytettynä ostopalvelusosiaalityöntekijällä. Selvityksen mukaan lastensuojelulaissa määriteltyjä määräaikoja ei ollut ylitetty kuin yhden palvelutarpeen arvioinnin osalta.

Aluehallintovirasto katsoo, että Kaavin kunta saattoi lastensuojelun henkilöstöresurssin lain vaatimalle tasolle määräaikaan mennessä, joten aluehallintovirasto ei tuomitse uhkasakkoa maksettavaksi.

Kaavin kunnassa on ollut vakavia puutteita asiakasasioiden kirjaamisessa ja Kaavin kunnan antamissa selvityksissä on epätarkkuuksia, joiden vuoksi aluehallintoviraston on mahdotonta varmistua palvelutarpeen arviointien tosiasiallisesta tilanteesta ja määräaikojen ylitysten määristä. Aluehallintovirasto katsoo tässä vaiheessa riittäväksi toimenpiteeksi asian saattamisen tiedoksi Pohjois-Savon hyvinvointialueelle, jotta järjestämisvastuun siirtyessä se voi varautua asiakaskirjausten ja tilastoinnin epätarkkuuksiin Kaavin kunnassa.

Lisätietoja

ylitarkastaja Taija Liukkonen, p. 0295 016 800 (vaihde)
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ylijohtaja Savolaisen delegaatio Pohjois-Suomesta vieraili Baden-Württembergissa25.11.2022 08:24:56 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolaisen johtama delegaatio on ollut viikolla 47/2022 vierailulla Baden-Württembergin osavaltiossa Saksassa. Delegaatioon kuuluu pohjoissuomalaisia kuntajohtajia, alueellisten organisaatioiden ja elinkeinoelämän edustajia, poliittisia vaikuttajia sekä koulutusalan asiantuntijoita, jotka ovat tavanneet paikallisia oman alansa edustajia.

Rättelse av intervjun om tillsynen över småbarnspedagogiken i Yles nyhet 21.11.202221.11.2022 16:20:00 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket rättar de uppgifter om regionförvaltningsverket som getts till Yle och som använts i Yles nyhet 21.11.2022. Nyheten gällde födelsedagsfester inom småbarnspedagogiken i Kajana (Barnen firar födelsedag fastspända i stolar – tiotals bilder på sociala medier visar daghemmets kutym som även överraskar barnombudsmannen (yle.fi). Inom småbarnspedagogiken tillämpas inte sådana begränsningar som enligt barnskyddslagen används inom vård utom hemmet. Regionförvaltningsverket lämnar en begäran om utredning till anordnaren av småbarnspedagogik i Kajana för att utreda de missförhållanden som kommit fram i programmet med tanke på lagen om småbarnspedagogik. Tillsynsmyndigheterna behandlar varje anmälan om missförhållanden som de fått och de missförhållanden som de själva upptäcker. Om eventuella påföljder beslutar tillsynsmyndigheterna enligt den gällande lagen. Mer information: Marja-Liisa Keski-Rauska, direktör, tfn 0295 018 815, fornamn.efternamn@rfv.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme