Espoon kaupunki - Esbo stad

Kaija och Heikki Siren förnyade vardagen med hjälp av arkitekturen: ”Det gjorde gott att det var knappt om pengar”

Dela

Kaija och Heikki Siren var ett avundsvärt arkitektpar som redan i början av sin karriär vann många viktiga utmärkelser i olika arkitekturtävlingar. Tidigare framgångar ledde till en flera år lång kedja av framgångsrika arbeten och utmärkelser, vilket även syns i bostäderna de ritat i Hagalund och Otnäs. Utställningen Allt och inget – Arkitekterna Kaija + Heikki Siren, som presenterar arkitektparets arkitektur, öppnas i KAMU Esbo stadsmuseum den 23.10.2020.

Otsonpesä, foto: Otso Pietinen / Siren Arkkitehdit
Otsonpesä, foto: Otso Pietinen / Siren Arkkitehdit

 Kaija och Heikki vann andra pris i tävlingen om Otnäs stadsplan år 1949, som ledde till att paret Siren fick sitt första projekt i Esbo. He fick i uppgift att planera Teknologbyns bostadsområde. Under sin karriär ritade paret Siren flera bostäder i Hagalund och Otnäs. De har bland annat ritat bostäderna på Bistervägen, Reduändan (Otberget, Otdalen och Otåsen), Flamängen och radhusen på Skogsbjörnsvägen och Glimmervägen i närheten av Silkesängen, atriumhusen på Louhivägen och det havsnära radhuset Otsonpesä.

Radhusfastigheten Otsonpesä, som stod färdig år 1959, är kanske den stiligaste av paret Sirens radhus i Hagalund. Radhusfastigheten, som består av fem bostäder, är ett mycket snyggt bostadskomplex placerat i en sluttning. Höjdskillnaderna i terrängen har använts skickligt och stora träd och stenar har i enlighet med parets Sirens principer lämnats kvar. I varje bostad finns en omgärdad terrassträdgård. Bostädernas ursprungliga färger, de vita tegelväggarna och de mörkbruna betsade delarna av trä smälter väl in i vinterlandskapet.

Hörnstenarna i paret Sirens arkitektur var byggnadernas genomtänkta struktur, de högklassiga materialen och byggnadernas anpassande till den omgivande miljön. Paret Siren utvecklade långsiktigt industriellt tillverkade delar till sina byggnader. De stävade efter att tillverka byggnaderna så billigt som möjligt utan att pruta på kvalitén, vilket ledde till att deras bostäder hade noggrant uttänkta mått och en enkel inredning. Heikki Siren konstaterade senare: ”Det gjorde gott att det var knappt om pengar”.

Allt och inget – Arkitekterna Kaija + Heikki Siren
23.10.2020–9.1.2022
KAMU Esbo stadsmuseum
Utställningscentret WeeGee
Flitarvägen 5
espoonkaupunginmuseo.fi

Nyckelord

Kontakter

utställningens projektchef / museilektor
Tiina Hero
tiina.hero@espoo.fi
046 877 2680

utställningens kurator
Elina Standertskjöld
elinastd@gmail.com
040 824 6001

marknadsföring och kommunikation
Jonna Pennanen
jonna.pennanen@espoo.fi
040 509 2365

Bilder

Otsonpesä, foto: Otso Pietinen / Siren Arkkitehdit
Otsonpesä, foto: Otso Pietinen / Siren Arkkitehdit
Ladda ned bild
Louhivägen 1, foto: Teuvo Kanerva / KAMU
Louhivägen 1, foto: Teuvo Kanerva / KAMU
Ladda ned bild
Skogsbjörnsvägen 3, foto: Teuvo Kanerva / KAMU
Skogsbjörnsvägen 3, foto: Teuvo Kanerva / KAMU
Ladda ned bild

Om

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

KAMU Esbo stadsmuseum är ett kulturhistoriskt museum, som med hjälp av sina museisamlingar och utställningar berättar om Esbo stads och esbobornas historia. Idag består museifamiljen av KAMU i utställningscentret WeeGee, Glims gårdsmuseum, Skolmuseet Lagstad, Villamuseet Villa Rulludd och Pentala skärgårdsmuseum, som år 2020 blev nominerad till ”årets europeiska museum”. Museernas sammanlagda besökarantal (2019) var över 100 000 personer. Esbo stadsmuseum grundades 1958.

espoonkaupunginmuseo.fi | kulttuuriespoo.fi

Följ Espoon kaupunki - Esbo stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Espoon kaupunki - Esbo stad

Esbogymnasier utnyttjade virtuell verklighet i undervisningen1.12.2020 11:16:47 EETTiedote

De studerande i gymnasierna Otaniemen lukio och Etelä-Tapiolan lukio i Esbo har skapat innehåll inom virtuell verklighet (VR) som en del av sina studier. Samtidigt har deras lärare utnyttjat en VR-plattform i undervisningen. Gymnasierna samarbetade med Esbo stadsmuseum inom ramen för ett försök som genomfördes mellan februari och oktober 2020. Med hjälp av försöket utvärderades de möjligheter som virtuell verklighet kan erbjuda i undervisningen.

Espoolaiset lukiot hyödynsivät virtuaalitodellisuutta opetuksessa1.12.2020 10:56:13 EETTiedote

Espoon Otaniemen ja Etelä-Tapiolan lukioiden opiskelijat ovat laatineet virtuaalisen todellisuuden sisältöjä (VR, virtual reality) osana opintojaan. Samaan aikaan heidän opettajansa ovat hyödyntäneet VR-alustaa opetuksessa. Lukiot tekivät yhteistyötä Espoon kaupunginmuseon kanssa kokeilussa, joka toteutettiin helmikuun ja lokakuun 2020 välisenä aikana. Kokeilulla arvioitiin virtuaalitodellisuuden tarjoamia mahdollisuuksia opetuksessa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum