Satakunnan ELY-keskus

Kaikki kuluvana vuonna Satakunnassa oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat on sijoitettu Poriin

Jaa

Oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita on sijoitettu 29.9.2022 mennessä Satakunnan ELY-keskukselle tehtyjen kuntasijoitushakemusten perusteella 21 henkilöä. Kaikki sijoitukset on tehty Poriin. Sijoitetut ovat kansalaisuudeltaan irakilaisia ja afganistanilaisia. Lokakuussa Poriin on tulossa ryhmä kiintiöpakolaisia, joiden vastaanottamiselle Porin kaupunki on antanut suostumuksensa.

Satakunnan ELY-keskuksella on voimassa oleva sopimus pakolaisten vastaanottamisesta kaikkien Satakunnan 16 kunnan kanssa. Kuntasijoituspaikkoja on jäljellä vielä runsaasti, sillä Satakunnan kunnat ovat sitoutuneet vastaanottamaan oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita merkittävästi yli työ- ja elinkeinoministeriön Satakunnan ELY-keskukselle asettaman tavoitteen. Satakunnan osuus vuodelle 2022 on 53 kuntasijoituspaikkaa. Tavoite on ylitetty reilusti, sillä kuntien kanssa neuvotellut sopimukset kattavat yhteensä 129–177 kuntasijoituspaikkaa.

Vuosina 2016–2021 Satakunnan ELY-keskus on sijoittanut kuntiin keskimäärin 83 hlöä/vuosi, yhteensä 503 henkilöä. Kuntasijoitusten määrä on laskenut vuodesta 2016 tasaisesti. Viime vuonna sijoituksia tehtiin 52 henkilölle.

Venäjän Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyksen seurauksena Satakuntaan on tullut runsaasti sotaa paenneita ihmisiä, jotka ovat saaneet Suomesta oleskeluluvan tilapäiseen suojeluun perustuen (Tilapäisen suojelun direktiivi 2001/77/EY). Porin vastaanottokeskuksen kirjoilla 29.9.2022 tilanteen mukaan on n. 1700 henkilöä, joista suurin osa on ukrainalaisia. Kankaanpäähän 1.8.2022 perustetun MediVida Oy:n vastaanottokeskuksen kirjoilla tilapäistä suojelua saavia ukrainalaisia on 29.9.2022 tilanteen mukaan n. 180.

Tilapäistä suojelua saaville ei pääsääntöisesti ole osoitettu kotikuntaa Suomessa, koska he eivät täytä kotikunnan saamiselle säädettyjä edellytyksiä (kotikuntalaki 4 §). Heille voidaan myöntää kotikunta, jos tilapäisen oleskeluluvan voimassaoloaikaa on jatkettu ja he ovat asuneet Suomessa yhtäjaksoisesti vähintään vuoden ajan. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Työvoimapalveluasiantuntija
Päivi Juhala, p. 0295 022 030
etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Satakunnan ELY-keskus
Satakunnan ELY-keskus
Yrjönkatu 20
28100 Pori

0295 022 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-satakunta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme