ELY-keskukset

Kainuulle ja Pohjois-Pohjanmaalle yhteinen linjaus ulkomaisen työvoiman käytöstä

Jaa
Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukset olivat mukana neljän ELY-alueen saatavuusharkinnan lieventämiskokeilussa ajalla 27.10.2021 - 28.2.2023. Kokeilun päätyttyä Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukset päättivät laatia jatkossa linjauksen kahden maakunnan yhteisenä. Uusi päivitetty linjaus astui voimaan 8.5.2023. Päivitetyssä linjauksessa on 60 ammattinimikettä, joiden osalta ulkomaista työntekijää palkattaessa erillistä saatavuusharkintaa ei tarvitse tehdä. Kyseisiin nimikkeisiin on lisätty nyt metsurit ja metsätyöntekijät sekä avustavat hoitotyöntekijät.

Uuden linjauksen pohjana oli aiemmin kokeilualueella voimassa ollut linjaus, jonka päivitystarve tarkasteltiin yhteistyössä alueen TE-toimistojen sekä alueen maahanmuuttoasiaintoimikunnan kanssa. Maahanmuuttoasiain toimikunta on Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen asettama molemmat maakunnat kattava toimielin, jossa on edustettuina alueen kuntia, viranomaisia, työmarkkinajärjestöjä sekä oppilaitoksia.

60 ammattinimikkeen lista

Päivitettyyn työlupalinjaukseen lisättiin kaksi ammattinimikettä, metsurit ja metsätyöntekijät sekä avustavat hoitotyöntekijät tehtävät. Jälkimmäinen nimikkeistä kattaa mm. hoiva-avustajat, joita koskevien työntekijöiden osaratkaisujen määrä on merkittävästi noussut viimeisen kahden vuoden aikana.  Linjauksesta poistettiin turkisten muokkaajat ja muoviteollisuuden prosessityöntekijöiden nimikkeet. Kaiken kaikkiaan päivitetyssä linjauksessa on listattu 60 ammattinimikettä, joiden osalta työvoiman saatavuus alueella on arvioitu niin haastavaksi, että ulkomaista työntekijää palkattaessa erillistä saatavuusharkintaa ei tarvitse tehdä. Tämä nopeuttaa työntekijän oleskelulupaprosessia. TE-toimisto kuitenkin selvittää työsuhteen ehdot ja tarkistaa työnantajavelvoitteiden toteutumisen normaaliin tapaan myös niiden nimikkeiden osalta, jotka linjaukseen on kirjattu.

Osapäätöksiä tehty runsaasti

Päivityksen yhteydessä alueellisen linjauksen vaikutuksia seurataan mm. työntekijän oleskeluluvan osaratkaisujen määrän kautta. Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueilla tehtiin vuonna 2022 yhteensä 691 myönteistä tai osittain myönteistä osaratkaisua. Osapäätösten määrä oli suurempi kuin vuoden 2021 määrä (616). Osaratkaisujen määrän nousu näkyi erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla ja noudattaa koko maan tilannetta. Kansainvälisiä rekrytointeja tehdään enemmän kuin aikaisempina vuosina.  Kainuussa eniten osaratkaisuja on tehty vuonna 2022 ammattinimikkeille hitsaajat ja kaasuleikkaajat (115) ja ravintola- ja suurtaloustyöntekijät (23), Pohjois-Pohjanmaalla nimikkeille ravintola- ja suurtaloustyöntekijä (68), avustavat hoitotyöntekijät (60) ja lähihoitajat (40).

Työlupalinjaus

Etelä-Pohjanmaan, Kainuun, Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskusten yhteinen työlupalinjaus

Alueellista linjausta koskeva video kuvaa työntekijän oleskelulupaprosessin nopeasti:

Osaavaa työvoimaa ulkomailta (youtube.com)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Hanna Määttä
Maahanmuuttopäällikkö
+358 295 038 076


Kainuun ELY-keskus
Karoliina Oikarinen
Maahanmuuttoasiantuntija
+358 295 038 622


sähköposti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme