Atena

Kaisa Pulakka tarinoi eläinmyyttien kautta myös ihmisyydestä

Jaa
Kesyttömät on innostava ja informatiivinen katsaus eläinten historiaan, kulttuurihistoriaan ja ihmisten ja eläinten väliseen suhteeseen.

Kaisa Pulakka: Kesyttömät – Eläinjumalia, hirviöitä ja ihmisen parhaita ystäviä

Ilmestyy 20.2.2023

Toimittaja Kaisa Pulakan Kesyttömät-kirjassa esiin tassuttelee, matelee ja laukkaa 19 eläintä, joiden kautta voimme kurkistaa myös oman ihmisyytemme tiedostamattomiin kerroksiin.

Kautta ihmiskunnan historian ihminen on tunnistanut eläimissä itsensä näköisiä piirteitä. Samalla eläimissä on toiseutta ja outoutta, joka samalla kiehtoo mutta myös pelottaa. Ei siis ihme, että niitä on pidetty tuonpuoleisen lähettiläinä, jotka tuovat mukanaan salaperäisiä viestejä. Eläimiin liittyy lukemattomia mytologioita, kansantarinoita ja uskomuksia, joissa kuuluu ihmisen tarve määritellä oma paikkansa suhteessa muihin eläimiin.

Eläinten kesyttämätön kulttuurihistoria ilottelee koti- ja villieläinten mytologioilla, niihin liitetyillä mielikuvilla ja uskomuksilla. Pulakka tuulettaa vanhat tarinat uusiksi ja yhdistää myytit tämän päivän ilmiöihin monipuolisesti ja yllättävästikin.

Ihmisen ja eläimen vuosituhantinen rinnakkainelo osoittaa myös surullisen muutoksen eläinsuhteessamme. Pulakka tarkastelee muutosta elämän ja kuoleman, kesyn ja kesyttömän, eläimestä saadun hyödyn ja huvin näkökulmista. Hän pohtii, milloin eläintä käytetään ravintona ja milloin sitä suojellaan. Ihmisen ja eläinlajien yhteinen kulttuurihistoria on samanaikaisesti kertomus vahvasta kiintymyksestä, hoivaamisesta ja kumppanuudesta, mutta myös hyväksikäytöstä, ymmärtämättömyydestä ja itsekkyydestä. Nykyään eläimeen liitetty pyhyys on poissa, ja Pulakka pohtiikin, millaista elämämme olisi, jos edelleen uskoisimme kuuluvamme hirven tai karhun heimoon.

Kesyttömät on syntynyt syvästä rakkaudesta eläimiin ja hyviin tarinoihin. Maatilalla varttunut Kaisa Pulakka kuvailee itseään hevosnaiseksi ja crazy cat ladyksi. Pulakka toivoo kirjassaan meidän tunnustavan jokaisen eläinlajin eläinarvon. Eläin pitäisi nähdä arvokkaana itsessään, ei suhteessa sen tarjoamaan hyötyyn tai ulkonäköön tai siihen, kuinka läheinen suhde sillä on ihmiseen. Ehkä voisimme ekokatastrofin edellä löytää uudelleen kunnioituksen eläimiä ja niiden pyhyyttä kohtaan.

Kaisa Pulakka (s. 1979) on Yle Radio 1:n kulttuuritoimittaja, joka on käsitellyt rakastetuissa radio-ohjelmissaan naisen asemaa satujen, myyttien, tarinoiden ja Kalevalan kertomusten valossa. Pulakan aiempi teos Kurittomat perustuu Kesyttömien tapaan hänen radiosarjoihinsa.

Kansi: Pauliina Mäkelä

Arvostelukappaleet, lisätiedot, haastattelupyynnöt: hanna-leena.soisalo@atena.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atena
Atena
PL 436 (Asemakatu 6)
40101 Jyväskylä

010 4214 200https://atena.fi

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme