Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kaivopuiston rannassa turvataan viihtyisä ja turvallinen kaupunkikesä väliaikaisilla liikennejärjestelyillä

Jaa

Etelä-Helsingin Merisatamanrannassa ja Ehrenströmintiellä varataan kesäksi enemmän katutilaa kävelijöille ja palveluille sujuvan ja turvallisen liikkumisen takaamiseksi. Väliaikaisista muutoksista päätetään ennen juhannusta ja ne toteutetaan 22. kesäkuuta. Muutokset ovat voimassa 31.8.2020 asti.

Kaivopuiston ranta. Kuva: Helsinki Marketing / Omar El Mrabt
Kaivopuiston ranta. Kuva: Helsinki Marketing / Omar El Mrabt

Helsingin tavoitteena on turvallinen kaupunkielämä kaikille kaupunkilaisille – myös koronaepidemian aikana. ”Suosituissa virkistyskohteissa, kuten Kaivopuiston rannassa on poikkeusolojen aikana liikkunut aiempaa enemmän kaupunkilaisia ja liikkumistila on saatujen runsaiden palautteiden perusteella käynyt vähiin. Tilanteen parantamiseksi Kaivopuiston rannan kaduilla kokeillaan kesän ajan kävelijöiden määrät paremmin huomioon ottavia katujärjestelyjä”, pormestari Jan Vapaavuori kertoo.

Merisatamanranta ja Ehrenströmintie kokeilun kohteeksi kaupunkilaisten toiveesta

Tänä kesänä jalankulkijoille lisätään tilaa muuttamalla Merisatamanranta ja Ehrenströmintie rauhallisen liikkumisen kaduiksi. Penkit ja istutuslaatikot kadulla hillitsevät läpiajoa, samalla viestien autoilijalle pihakatumaisesta luonteesta. Ehrenströmintielle tulee myös kävelykatu Mattolaiturilta Kylpylänaukiolle. Alueella on mahdollista pysäköidä kadun varren lisäksi Kylpylänaukion pysäköintialueella. Osaan nykyisistä kadunvarsipysäköintipaikoista sijoitetaan katukalusteita. Pyöräliikenne siirretään ajoradalle.

Kokeilujen kohteeksi on valittu kohde, josta kaupunkilaiset ovat antaneet paljon palautetta. Kaivopuiston ja Merisataman virkistyskäyttö on poikkeusolojen aikana lisääntynyt. Alkanut kesä- ja veneilykausi on pahentanut ruuhkia ja ongelmaksi on muodostunut esimerkiksi jonot jäätelökioskien edustalla. Rantareitti on tarjonnut vaihtoehtoisen virkistysreitin Töölönlahdelle ja Keskuspuistolle. Kaupunkilaiset ovat toivoneet Merisatamanrannan ja Ehrenströmintien kävelyalueen laajentamista niin sosiaalisessa mediassa, kaupungin palautejärjestelmän kautta kuin asukkaiden vetoomuksessa.

”Muutoksilla helpotamme kaupunkilaisten kävelyä ja pyöräilyä vaikeuttamatta kuitenkaan julkista liikennettä, yksityisautoilua tai pysäköintiä. Väliaikaismuutokset ovat mahdollisia, sillä liikenne on huomattavasti vähentynyt epidemian aikana. Lisäksi kantakaupungin kesän liikennemäärät ovat tutkitusti 50 % pienemmät kuin muina vuodenaikoina”, sanoo kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho.

Kokeilussa on pyritty huomioimaan kaupunkilaisilta saatu palaute mahdollisimman hyvin, samoin kuin Kaivopuiston rannan yritysten tarpeet. Helsingin elinkeino-osasto selvitti yli kymmeneltä Kaivopuiston rannan yrittäjältä toiveita tulevan kesän toimenpiteiksi. Toiveet kohdistuivat pääosin parkkipaikoihin, ajokaistoihin, Kompassitorin myyntipaikoihin, sekä puutteellisiin roska-astioihin ja opasteisiin. Yrittäjät ehdottivat useita kehittämisen kohteita vuodelle 2021 – kaupunkipyörien, telineiden ja paikoituksen lisääminen, veneiden talvisäilytys, tapahtumasähköt sekä ruokarekat.

Kaupunkilaisilta toivotaan palautetta väliaikaisista liikennejärjestelyistä

Kokeilun onnistumista seurataan kesän ajan aktiivisesti. Kaupunkilaisilla on mahdollisuus kertoa näkemyksensä tehdyistä katutilan muutoksista. Kesän kokeilusta voi antaa palautetta 22. kesäkuuta alkaen aina elokuun loppuun asti osoitteessa kerrokantasi.hel.fi. Katukohteita myös havainnoidaan säännöllisesti esimerkiksi seuraamalla järjestelyjen vaikutusta jalankulkuvirtoihin. Kesän aikana on valmius tehdä myös muutoksia, mikäli tilanne niin vaatii.

”Kokemuksellinen tieto toimenpiteiden onnistumisesta sekä uusista muutostarpeista on tärkeää. Mikäli millä tahansa kulkumuodolla liikkujille aiheutuu muutoksista haittaa, tilanne arvioidaan uudelleen. Kokeilua on mahdollista myös parantaa kesän aikana”, kertoo kaupunkiympäristön katu- ja liikennesuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen.

Palautekysely Kerro kantasi -palvelussa 22.6.–31.8.2020

Kaivopuisto pohjoinen asemapiirustus

Kaivopuisto eteläinen asemapiirustus

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaupunkiympäristön toimiala

toimialajohtaja Mikko Aho
p. 09 310 31064

liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen
p. 09 310 37079

projektipäällikkö Henna Hovi
p. 09 310 21337

Kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki
Poliittinen erityisavustaja Julianna Kentala
p. 040 1828 243

Pormestari Jan Vapaavuori
poliittinen erityisavustaja Maira Kettunen
p. 050 357 7197

sähköpostit etunimi.sukunimi@hel.fi

Kuvat

Kaivopuiston ranta. Kuva: Helsinki Marketing / Omar El Mrabt
Kaivopuiston ranta. Kuva: Helsinki Marketing / Omar El Mrabt
Lataa
Ehrenströmintien ja Merisatamanrannan poikkeusjärjestelyt
Ehrenströmintien ja Merisatamanrannan poikkeusjärjestelyt
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Sinilevätilanne rauhallinen Helsingin uimarannoilla ja ulompana merellä10.7.2020 14:01:07 EESTTiedote

Uimavesinäytteet otettiin tällä viikolla itäisen Helsingin suurilta uimarannoilta. Marjaniemen, Rastilan sekä Iso Kallahden rantojen veden mikrobiologinen laatu oli heikentynyt vedessä havaittujen bakteerien vuoksi, ja rannoilta otettiin uusintanäytteet. Marjaniemen uusintanäyte oli hyvänlaatuinen. Rastilan ja Iso Kallahden uusintanäytteet valmistuvat ensi viikon alussa. Kohonneet bakteeripitoisuudet johtuvat todennäköisesti viime aikojen runsaista sateista, jotka ovat huuhtoneet epäpuhtauksia maalta uimaveteen. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.

Uimavesien bakteeripitoisuudet paikoitellen koholla – sinilevät vähentyneet merialueilla3.7.2020 14:32:28 EESTTiedote

Uimavesinäytteet otettiin tällä viikolla itäisen Helsingin pieniltä uimarannoilta sekä saarten uimarannoilta. Viime aikojen runsaat sateet ovat huuhtoneet epäpuhtauksia maanpinnalta uimaveteen. Tämä on todennäköinen syy siihen, että Suomenlinnan ja Uunisaaren rannoilla bakteeripitoisuudet olivat koholla. Näiltä rannoilta on otettu uusintanäytteet, joiden tulokset valmistuvat ensi viikolla. Muiden rantojen tutkitut näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme