Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kaksi ehdotusta jatkoon Lapinlahden sairaala-alueen rakennusten ideakilpailussa

Jaa

Lapinlahden sairaalan rakennuksille haettiin mahdollista uutta omistajaa ja käyttötarkoitusta ideakilpailulla, johon saapui määräaikaan 31.5.2019 mennessä neljä ehdotusta. Kilpailun arviointiryhmä on päättänyt, että kaksi ehdotusta – Lapinlahden kevät ja Lapinlahti 360 – ovat mukana kilpailun toisessa vaiheessa.

Lapinlahden sairaalan päärakennus syksyllä 2018, kuva Janne Punju.
Lapinlahden sairaalan päärakennus syksyllä 2018, kuva Janne Punju.

Arviointiryhmää vetävä toimialajohtaja Mikko Aho kertoo, että ryhmä on arvioinut jätetyt kilpailuehdotukset kilpailuohjelmassa määriteltyjen vähimmäisvaatimusten ja kriteerien perusteella. 

”Arviointiryhmä katsoi, että jatkoon valitut kilpailuehdotukset toteuttivat parhaiten kaupungin tavoitteet pitää tiloja kaupunkilaisille avoimina ja antavat luontevan lähtökohdan kunnostaa rakennukset.  Toisessa vaiheessa tarkennetaan vielä suunnitelmia sekä teknisiä ja taloudellisia toteutusedellytyksiä”, Aho toteaa.

Alueen suunnitteluperiaatteissa on määrätty, että Lapinlahden puisto jää kaupunkilaisille avoimeksi tilaksi. Jatkoon valitut ehdotukset toteuttavat hyvin tämän tavoitteen.

Lapinlahden kevät -nimimerkin takana ovat NREP Oy ja Oaklins Merasco Oy, suunnitteluryhmä Ark-byroo Oy, Arkkitehdit Soini & Horto ja Arkkitehtitoimisto OPUS Oy.

Lapinlahti 360 -nimimerkin takana on Y-Säätiö, suunnitteluryhmä Arkkitehtitoimisto Livady Oy, Planetary architecture research studio Oy, Rönkä Consulting, DEMOS Helsinki ja A-Insinöörit Oy.

Ahon mukaan kaikki kilpailun ensimmäiseen vaiheeseen osallistuneet neljä ehdotusta oli tehty ammattitaidolla ja osoittivat vahvaa osaamista.

Anna palautetta ehdotuksista kilpailijoille kerrokantasi-palvelussa

Kilpailun toinen vaihe käynnistyy syyskuussa 2019. Kaupunkilaisilla on mahdollisuus antaa palautetta toisen vaiheen kilpailuehdotuksista suoraan suunnittelijoille kerrokantasi-palvelussa (http://kerrokantasi.hel.fi/) 20.9. –1.11.2019.

Voittaja selvillä ensi vuonna

Tavoitteena on, että kaupunginvaltuusto päättää voittajasta vuonna 2020. Tämän jälkeen tehdään mahdollisesti tarvittava asemakaavan muutos voittajaehdotuksen pohjalta. Kiinteistöjen korjaus- ja rakennustyöt käynnistyisivät arviolta vuonna 2021.

Vuonna 1841 valmistunut Lapinlahden sairaala on Suomen vanhin mielisairaala. Sekä C. L. Engelin suunnittelema päärakennus, että ympäröivä puisto ovat suojeltuja. Puisto jää kaupungin omistukseen ja se säilytetään kaikille avoimena alueena.

Kaupunki on vuokrannut Lapinlahden sairaalan vuonna 2015 väliaikaisesti Osuuskunta Lapinlahden tilajakamolle ja Suomen Mielenterveysseuralle, joka on Lapinlahteen Lähteen taustaorganisaatio.  Osuuskunta Lapinlahden tilajakamo ja Lapinlahden Lähde jatkavat toimintaa sairaalan tiloissa kaupungin vuokralaisina, kunnes uusi omistaja on selvillä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Toimialajohtaja Mikko Aho
Puh. 09 310 31064
mikko.aho@hel.fi

Projektipäällikkö Juhani Linnosmaa
Puh. 09 310 74401
juhani.linnosmaa@hel.fi

Kuvat

Lapinlahden sairaalan päärakennus syksyllä 2018, kuva Janne Punju.
Lapinlahden sairaalan päärakennus syksyllä 2018, kuva Janne Punju.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 2.6.20202.6.2020 18:31:57 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 2.6. Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme