Kaksi koronarokoteannosta saaneille uusia neuvoja maskin käytöstä ja turvaväleistä – rokottamattomia ja riskiryhmiä yhä tärkeää suojata
Täysin rokotetut ihmiset voivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvion mukaan tietyissä yhteyksissä tavata muita ihmisiä kotioloissa varsin turvallisesti myös ilman maskia tai turvavälejä. Suositus käyttää maskeja muun muassa julkisilla paikoilla ja julkisessa liikenteessä on kuitenkin yhä voimassa ja se koskee yhtä lailla rokotettuja kuin rokottamattomiakin.
Täysin rokotetulla tarkoitetaan ihmistä, joka on saanut koko rokotussarjan eli Suomessa käytettävillä koronarokotteilla kaksi rokoteannosta. Edellytyksenä on, että toisen annoksen saamisesta on kulunut vähintään viikko, jotta rokotuksen suojateho on ehtinyt kehittyä riittävän vahvaksi.
Neuvot koskevat myös ihmisiä, jotka ovat sairastaneet laboratoriotestillä todetun koronainfektion ja ovat saaneet vähintään yhden koronarokoteannoksen. Tällöin rokoteannoksen saamisesta on pitänyt kulua vähintään viikko.
Täysin rokotettuna sinun on varsin turvallista tavata muita ihmisiä ilman maskia tai turvavälejä, kun:
- Tapaat yksityisissä sisätiloissa eli esimerkiksi kotona tai kesämökillä muita ihmisiä, jotka ovat täysin rokotettuja. Tartuntariski on silloin hyvin pieni.
- Tapaat yksityisissä sisätiloissa rokottamattomia ihmisiä, jotka ovat kaikki samasta kotitaloudesta. Käyt esimerkiksi kylässä ystäväperheen kotona. Edellytyksenä on, että kukaan rokottamattomista ei kuulu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään. Tällaisessa tilanteessa sekä sinun että muiden paikallaolijoiden tartuntariski on pieni.
Tieto rokotuksista ja riskiryhmään kuulumisesta tärkeää
Arkielämässä nämä neuvot tarkoittavat esimerkiksi sitä, että täysin rokotettu voi kutsua täysin rokotettuja ystäviä kotiinsa syömään ilman maskeja ja turvaväliä. Isovanhemmat voivat tavata rokottamatonta lastaan ja tämän lapsia, jos lapsi ja lapsenlapset ovat terveitä eivätkä kuulu vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin.
Yksityisissä sisätiloissa tapaaminen tarkoittaa tapaamista omassa tai toisen kodissa, kesämökillä tai vastaavassa tilassa vaikkapa veneellä.
”Tärkeintä on tavata vain pienellä porukalla ja tuntea ne ihmiset, joita on tapaamassa. Silloin kaikilla on useimmiten tiedossa, onko jokainen saanut molemmat rokoteannokset tai kuuluuko joku seurueesta riskiryhmään.”
”On tärkeää tiedostaa, että niin kauan, kuin virus kiertää laajasti väestössä, täysin riskitöntä kohtaamista ei ole. Kenelläkään ei myöskään ole velvollisuutta kertoa rokotuksestaan tai sairaudestaan muille. Jos rokotuksista ja riskiryhmistä ei ole varmuutta, on aina varminta käyttää maskia ja pitää turvavälit”, sanoo THL:n ylilääkäri Otto Helve.
Oireisena on aina jätettävä tapaaminen väliin ja mentävä testiin rokotuksesta huolimatta. Myös Koronavilkku kannattaa edelleen pitää päällä.
Rokotettukin voi toisinaan tartuttaa
Uudet neuvot perustuvat koronarokotteita koskeviin tutkimustuloksiin. Tutkimusten mukaan koronarokotus vähentää koronaviruksen erittymistä merkittävästi ja siten ehkäisee viruksen tarttumista ihmisestä toiseen. Molempien rokoteannosten ottaminen on tärkeää, sillä toinen annos pidentää rokotteen suojatehoa ja vahvistaa ensimmäisen annoksen antamaa suojaa erityisesti virusmuunnoksia vastaan.
”On kuitenkin hyvä muistaa, että rokotus ei aina estä tartuntoja kokonaan. Siksi on tärkeää käyttää maskia ja pitää etäisyyttä, kun rokotettu tapaa ihmisiä, joilla ei vielä ole rokotuksen antamaa suojaa. Myös vastustuskykyä voimakkaasti heikentävä sairaus tai lääkitys voi heikentää rokotteen tehoa”, Helve muistuttaa.
Muut suositukset maskin käytöstä ennallaan
THL:n antama maskisuositus, joka koskee maskin käyttöä esimerkiksi julkisessa liikenteessä, kouluissa ja julkisissa tiloissa, pysyy ennallaan yhtä lailla rokotetuilla kuin rokottamattomillakin. Se, missä tiloissa ja tilanteissa maskia tulee käyttää, vaihtelee alueen epidemiavaiheen ja alueellisten suositusten mukaan.
”Maskeja tarvitaan edelleen, sillä koronan leviämisen riski on olemassa ja tartuntaryppäitä syntyy yhä. Olemme ihmisten sinnikkyyden, varotoimien ja rokotusten ansiosta yhdessä saaneet epidemian kääntymään laskusuuntaan ja siitä kannattaa pitää kiinni”, Helve kannustaa.
Lisätietoja:
Otto Helve
THL
ylilääkäri
etunimi.sukunimi@thl.fi
Tietoja julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
THL viikolla 26/202526.6.2025 15:11:31 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 26.6. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset pe 27.6. Vanhuspalvelujen tila: Tiedot ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköiden henkilöstömitoituksesta. Lisätiedot: elli.alarotu(at)thl.fi, puh. 029 524 7018 Lisätietoa: Katso myös ajankohtaisia uutisiamme thl.fi Seuraa THL:ää myös sosiaalisessa mediassa THL:n tuoreimmat julkaisut löytyvät Julkarista ja THL:n kirjakaupasta THL on myös Instagramissa tunnuksella @thl.fi
Huomioi lintuinfluenssariski, jos kohtaat luonnossa sairaan tai kuolleen eläimen26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Lintuinfluenssatartunnan saaneita, sairaita tai kuolleita lintuja on havaittu tänä vuonna viimevuotista enemmän. Virus ei tartu ihmiseen helposti, mutta voi tarttuessaan aiheuttaa vakavan taudin. Vältä siis koskemasta luonnosta löytämiisi kuolleisiin tai sairaisiin eläimiin.
Muiden maiden sote-järjestelmät tarjoavat eväitä mutta eivät pikaratkaisuja Suomen sote-mallin kehittämiseen - työ vaatii parlamentaarista yhteistyötä25.6.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Muissa maissa käytössä olevat sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämismallit antavat aineksia myös Suomen sote-järjestelmän kehittämiseen, mutta eivät tarjoa pikaisia ratkaisuja, todetaan THL:n tuoreessa selvityksessä.
Muistutuskutsu: Mitä voimme oppia muiden maiden tavoista järjestää sote-palvelut? THL:n selvityksen julkistustilaisuus ja puoluesihteereiden keskustelu Porin SuomiAreenassa ke 25.6. klo 8.30–1023.6.2025 11:28:25 EEST | Kutsu
Hyvät toimitukset, sosiaali- ja terveydenhuolto herättää runsaasti intohimoja ja keskustelua siitä, mihin suuntaan sote-järjestelmäämme olisi kehitettävä. Suomessa on esitetty mm. hyvinvointialueiden verotusoikeutta, aluevaltuustojen lakkauttamista, Kela-korvausten kasvattamista, koko terveydenhuollon kansallistamista ja siirtymistä vakuutuspohjaiseen terveydenhuoltoon. Millaisia eri sote-järjestämismalleja muissa maissa on käytössä ja mitä voimme oppia niistä Järjestämme Porin SuomiAreenassa keskiviikkona 25.6. aamiaistilaisuuden, jossa julkaisemme tuoreen selvityksemme neljästä kansainvälisestä sote-mallista ja niiden soveltamisesta Suomessa. Lisäksi tilaisuudessa on puoluesihteereiden paneeli aiheesta. Tervetuloa mukaan! Tilaisuuden avaa THL:n pääjohtaja Mika Salminen. Selvityksen esittelee johtava tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen. Paneelissa keskustelevat SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi, keskustan puoluesihteeri Antti Siika-aho sekä kokoomuksen puoluesihteeri Timo Elo. Kaikki
THL esittää vyöruusurokotteen ottamista rokotusohjelmaan elin- ja kantasolusiirtopotilaille sekä hematologista syöpää sairastaville23.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Lisäksi THL esittää ikäperusteisia vyöruusurokotuksia kaikille 75-vuotiaille, jos rokotetta saadaan hankittua kohtuulliseen hintaan. Päätökset kansallisen rokotusohjelmaan otettavista rokotteista tekee sosiaali- ja terveysministeriö. Vyöruusurokote vähentää tehokkaasti vyöruusuun ja sen vaikeisiin tautimuotoihin sairastumista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme