Diakonissalaitos

Kaksisataa viestiä nuorilta kansanedustajille 

Jaa
Huoli nuorten hyvinvoinnista on ollut tapetilla jo jonkin aikaa. Yksi ratkaisu nuorten hyvinvoinnin edistämiseen olisi tarjota nuorille enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa heitä koskeviin asioihin. Nuoret itse kokevat, että heidän asiantuntemustaan hyödynnetään aivan liian vähän. Asia selvisi Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelman toteuttamalla kiertueella, jossa tavattiin kasvotusten 140 haavoittuvassa asemassa olevaa nuorta ympäri Suomea. Nuoret päättivätkin lähestyä kansanedustajia kierrätettyjen joulukorttien muodossa ja lähettää samalla päättäjille terveisiä.
Kokemusasiantuntija Valentina Vihonen kävi toimittamassa kaksisataa joulukorttia nuorten terveisineen eduskuntatalolle. Kuva: Hanna Suomi, Diakonissalaitos
Kokemusasiantuntija Valentina Vihonen kävi toimittamassa kaksisataa joulukorttia nuorten terveisineen eduskuntatalolle. Kuva: Hanna Suomi, Diakonissalaitos

Nuorten kansanedustajille lähettämiin kortteihin koottiin kaksisataa viestiä haavoittuvassa asemassa olevilta nuorilta, jotka haluavat saada äänensä kuuluville. Terveisensä lähettäneet nuoret ovat työn ja koulutuksen ulkopuolella, yksin maahan tulleita tai esimerkiksi vammaisia nuoria. Terveisiä on koottu myös nuorilta kaduilta sekä päihdekuntoutujilta. Terveisten kerääminen on osa Diakonissalaitoksen nuorten ohjelmaa, jonka tavoitteena on edistää haavoittuvassa asemassa olevien nuorten ääntä yhteiskunnassa.  

Joulukorttien lähettämisessä haluttiin huomioida myös vastuullisuus, ja kaikki kortit ovat joko nuorten itsensä askartelemia tai kierrätettyjä. 

“Kävin hankkimassa joulukortit ja kirjekuoret kirppareilta”, kertoo nuorten ohjelman kokemusasiantuntija Valentina Vihonen. ”On tärkeää huomioida vastuullisuus myös vaikuttamistyössä.”  

”Nuorille pitää antaa aikaa, turvaa ja läheisyyttä”

Nuorten viestit olivat hyvin moninaiset aina mielenterveyspalveluista yleiseen ilmapiiriin. Erityisesti viesteissä nousi esille tarve tulla kohdatuksi ja mahdollisuus saada tukea omaan tilanteeseen. Palveluihin, erityisesti mielenterveyspalveluiden osalta, on nuorten mielestä vaikea päästä ja monet kokevat, että heitä ohjataan aina eteenpäin, eikä kukaan ota koppia.  

”Palveluissa pitäisi olla yksi ihminen kulkemassa rinnalla. Työntekijän ei edes tarvitse osata mitään, kunhan on ja pysyy ja kohtaa.”

”Mulla on tunne, ettei mua otetaan vakavasti”

Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelman kiertueella kävi selväksi, että kaikilla nuorilla on paljon sanottavaa ja halu vaikuttaa. Usein kuitenkin keinot vaikuttamiseen puuttuvat. Nuoret sanoivat, että parhaiten heidät tavoittaa menemällä sinne, missä nuoret ovat. Tuttu ja turvallinen ilmapiiri auttaa siinä, että nuorten on helpompi tuoda mielipiteensä esille. 

”Olisi sanottavaa, olisi rohkeutta, mutta en tiedä missä ja miten voisin vaikuttaa.”

Osalla nuorista oli kokemuksia siitä, ettei heidän ajatuksiaan ja mielipiteitään oteta vakavasti. Toiveena on, että joulukorttikampanjan kautta lähetetyt viestit luetaan ajatuksella. Ne ovat aitoja viestejä suoraan nuorilta.  

Lue lisää nuorten ajatuksista, joita nousi Nuorten ohjelman kiertueella: Nuorten ehdotuksia parempaan tulevaisuuteen | Diakonissalaitos (hdl.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelman johtaja Katri Angeria, katri.angeria@hdl.fi, 050 569 2553

Kuvat

Kokemusasiantuntija Valentina Vihonen kävi toimittamassa kaksisataa joulukorttia nuorten terveisineen eduskuntatalolle. Kuva: Hanna Suomi, Diakonissalaitos
Kokemusasiantuntija Valentina Vihonen kävi toimittamassa kaksisataa joulukorttia nuorten terveisineen eduskuntatalolle. Kuva: Hanna Suomi, Diakonissalaitos
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501https://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Vanhempi konstaapeli Heikki Mäkiprosille kaikkien aikojen ensimmäinen Aurora-kumppanipalkinto10.3.2023 11:00:00 EET | Tiedote

Diakonissalaitos on tänään Auroran päivänä luovuttanut ensimmäisen Aurora-kumppanipalkinnon Helsingin poliisilaitoksen ennalta estävän toiminnan vanhemmalle konstaapeli Heikki Mäkiprosille. Mäkiprosi on ihmisarvoisen maailman puolestapuhuja, joka on ollut muun muassa luomassa Helsinkiin naapurustotyön laajaa yhteistyöverkostoa. Diakonissalaitoksen Aurora-henkilöstöpalkinnon sai ilman huoltajaa alaikäisenä Suomeen tulleille tukea ja oman yhteisön tarjoava Nuorten Olohuone.

Maija Hyle: Kun Suomen valtio unohti kidutetut lapset ja nuoret27.2.2023 18:19:32 EET | Blogi

“He eivät tiedä, mitä he tekevät”, kirjoittaa Diakonissalaitoksen Maija Hyle kidutettujen lasten, nuorten ja perheiden kuntoutuksen karmivasta rahoitustilanteesta. Kidutettujen kuntoutus perustuu Suomen ratifioimiin kansainvälisiin sopimuksiin. Järjestämisvastuu on Suomen valtiolla, mutta esimerkiksi Diakonissalaitos on tuottanut näitä erikoissairaanhoitotasoisia palveluita vuodesta 1993 alkaen yhteiskunnan varoin.­­­­ Toiminnan vitsauksena on alusta alkaen ollut katkonainen ja epävarmuutta herättävä hankerahoitus. Epävarmuus realisoitui karmealla tavalla joulukuussa, kun STEA päätti olla rahoittamatta lasten, nuorten ja perheiden kuntoutusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme