Aluehallintovirasto

Kaksisuuntainen tilannekuva ja ajantasainen tieto päätöksenteon pohjaksi - Etelä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui

Jaa

Kaksisuuntaisen tilannekuvan tärkeys ja tiedolla johtaminen nousivat keskustelun keskiöön Etelä-Suomen alueellisen valmiustoimikunnan kokouksessa keskiviikkona 30.9.2020.

- Tiistaina oli todettu 149 uutta tautitapausta ja kiihtymisvaihe on meneillään nyt useassa maakunnassa. Eilen illalla tuli myös tietoa, että ravintolojen aukioloaikoihin on tulossa rajoituksia, avasi ylijohtaja Merja Ekqvist Etelä-Suomen alueellisen valmiustoimikunnan kokouksen.

- Tiedolla johtaminen on tärkeässä roolissa, kun päätöksiä tehdään tässä koronavirustilanteessa. Myös alueelliset rajoitukset tulevat merkittävään rooliin ja siinä muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL) on tärkeä tehtävä tuottaa alueellista tietoa tilanteesta ja sen kehittymisestä. Myös sairaanhoitopiireillä on merkittävä rooli alueellisen tiedon kokoajana, analysoijana ja ratkaisujen tekijänä, totesi Ekqvist.

Ajankohtainen ja oikea tieto päätöksenteon pohjana - THL merkittävässä roolissa

Ylilääkäri Taneli Puumalainen (THL) antoi kokoukseen osallistuneille katsauksen koronaviruspandemian kehittymisestä.

- Huolestuttavaa tällä hetkellä on positiivisten näytteiden määrän lisääntyminen. Alueellinen vaihtelevuus on merkittävää. Käytettävissä olevat toimenpiteet ovat testaa-jäljitä-eristä ja hoida -toimenpiteet, kohdennetut suositukset ja rajoitukset, koko väestöön kohdistuvat suositukset sekä viimeisenä toimenpiteenä väestöön kohdistuvat laajat rajoitukset. Tärkeää on olla valmius ottaa käyttöön, mutta myös purkaa toimenpiteitä nopeasti, totesi Puumalainen.

- THL kokoaa ja ylläpitää ajantasaista epidemiologista tilannekuvaa valtakunnallisella ja alueellisella tasolla. Sairaanhoitopiirit, kunnat ja aluehallintovirastot tukeutuvat THL:n tilannekuvaan ja suosituksiin tarvittavista toimenpidetyypeistä. Sairaanhoitopiiri toimii alueellaan torjuntatyön ohjaajana sekä koordinoi yhteistyötä ja tehtyjen viranomaispäätösten seurantaa yhdessä kuntien kanssa, kertoi Puumalainen eri toimijoiden rooleista ja tehtävistä.

- Varautumisen näkökulmasta, meidän täytyy varautua siihen, että Suomessa tilanne pahenee. On hyvä miettiä, millaista varautumista voimme kukin tehdä omassa organisaatiossamme. Samoin on hyvä pohtia, millaisia palveluja tarjoamme ja miten, miten viestimme, miten alueellinen tiedonvaihto toimii ja kuinka yhteistyöryhmät toimivat alueilla, jotta nopea tiedonkulku varmistetaan, summasi Taneli Puumalainen tulevaa.

Kaksisuuntainen tilannekuva, viestintä ja yhteistoiminta olennaisia

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen nosti kommenttipuheenvuorossaan tärkeinä tekijöinä esiin yhteisen tilannekuvan kokoamisen ja jakamisen, täsmällisen ja selkeän sekä johdetun viestinnän sekä organisaatioiden yhteistoiminnan.

- Tilannekuvan tulisi aina olla kaksisuuntaista informaatiota, totesi Timonen. Miten pidetään huolta siitä, ettei samasta tilanteesta tehdä eri alueilla voimakkaasti erilaisia johtopäätöksiä. Myös kunnilla tulisi olla laajasti luottamuksellinen pääsy valtion tilannekuvatietoihin, jotta kaksisuuntainen tiedonkulku voidaan varmistaa. On tärkeää, että saamme myös kuntiin ajankohtaista dataa päätöstenteon pohjaksi, totesi Pekka Timonen.

Vahva suositus kasvomaskien käytölle HUSin alueella

Hallintoylilääkäri Teppo Heikkilä kertoi terveydenhuollon tilanteesta HUSin alueella.

- Pääkaupunkiseutu on siirtynyt epidemiassa kiihtymisvaiheeseen. THL:n laajennettu kasvomaskisuositus on voimassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella. Toisen asteen oppilaitoksissa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla suositellaan kasvomaskien käyttöä aina, kun lähikontakteja ei voida välttää. Opiskelijoiden toivotaan ottavan laajentunut maskisuositus vakavasti ja noudattavan sitä, ellei ole erityistä terveydellistä syytä olla käyttämättä maskia, korosti Heikkilä vastuullisen toiminnan tärkeyttä.

Huoltovarmuuskeskus kokoaa huoltovarmuuden alueellista tilannekuvaa

- Voidaan todeta, että alueellinen huoltovarmuus on tällä hetkellä edelleen vakaalla tasolla kaikilla alueilla. Epidemian eteneminen eritahtisesti eri alueilla voi kuitenkin jatkossa aiheuttaa haasteita alueelliselle huoltovarmuudelle ja tähän on hyvä varautua, totesi alueasiantuntija Ville Anttila Huoltovarmuuskeskuksesta.

Huoltovarmuuden alueellista ja valtakunnallista tilannekuvaa on muodostettu maaliskuusta lähtien. Kaksisuuntainen tiedonvaihto eri toimijoiden kanssa on ollut keskiössä. Lisäksi Huoltovarmuuskeskus ylläpitää koronaepidemian aikana STM:n ja TEM:n toimeksiannosta sosiaali- ja terveydenhuollon suojavarusteiden tilannekuvaa, joka julkaistaan kuukausittain HVK:n verkkosivuilla:
https://www.huoltovarmuuskeskus.fi/sosiaali-ja-terveydenhuollon-suojavarusteiden-tilannekuva-hyva/

Etelä-Suomen aluehallintovirasto seuraa ja arvioi tilanteen kehittymistä alueellaan

Apulaisjohtaja Esa-Pentti Lukkarinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kertoi viikolla 39 tehdyn tilannekyselyn tuloksista.

- Sisäliikuntakausi on alkamassa ja tapahtumat siirtyvät sisätiloihin. Tämän vuoksi tartuntariskitilanteiden lisääntyminen huolestuttaa. Lisänä turtuminen, turhautuneisuus ja välinpitämättömyys ohjeisiin ja määräyksiin pahentaa tilannetta, totesi Lukkarinen.

Oppilaiden poissaolot lisääntyneet

Johtaja Sanna Puura Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kertoi opetustoimen kyselystä, joka kartoitti varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen poissaoloja ja toiminnan erityisjärjestelyjä.

- Viikolla 38 varhaiskasvatuksessa 50 % ja perusopetuksessa 61 % kaikista vastaajista arvioi poissaolojen määrän tavanomaista runsaammaksi. Poissaoloja on siis tavanomaista runsaammin ja ne ovat pitkäkestoisempia, kotiin on jääty matalalla kynnyksellä ohjeiden mukaisesti, totesi Sanna Puura.

Kyselyn tulokset tulevat aluehallintoviraston verkkosivuille http://www.avi.fi/web/avi/korona-kuntaraportit ja päivittyvät syksyn aikana.

Alueellisen valmiustoimikunnan tehtävänä on ylläpitää alueellista turvallisuustilannekuvaa ja toimia viranomaisten välisenä tiedonvaihdon foorumina sekä edistää alueellista ja paikallista turvallisuussuunnittelua ja turvallisuusyhteistyötä.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimialue kattaa Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Uudenmaan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnat. Alueellisessa valmiustoimikunnassa on mukana maakuntien varautumisen keskeiset viranomaiset ja toimijat.

Lisätietoja
ylijohtaja Merja Ekqvist, puh. 0295 016 271
etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Tillsynsmyndigheternas föreskrift om direkt och indirekt arbete vid verksamhetsenheter för serviceboende med heldygnsomsorg och institutionsvård för äldre29.10.2020 11:00:00 EETTiedote

Ändringar i äldreomsorgslagen har trätt i kraft 1.10.2020. Syftet med ändringarna är att säkerställa äldre högkvalitativa tjänster i vård och omsorg dygnet runt, som möjliggör ett värdigt och meningsfullt liv. Målet är också att förbättra klient- och patientsäkerheten genom att en tillräcklig personal reserveras för omsorgsfullt genomförd vård och omsorg.

Valvontaviranomaisten ohje välittömästä ja välillisestä työstä vanhusten tehostetun palveluasumisen ja laitoshoidon toimintayksiköissä29.10.2020 11:00:00 EETTiedote

Vanhuspalvelulakiin on tehty muutoksia 1.10.2020 alkaen. Vanhuspalvelulain muutosten päätavoitteena on turvata iäkkäiden ympärivuorokautisen hoidon ja huolenpidon asiakkaille laadukkaat palvelut, jotka mahdollistavat arvokkaan ja mielekkään elämän. Tavoitteena on myös parantaa asiakas- ja potilasturvallisuutta varmistamalla riittävä hoidosta ja huolenpidosta vastaava henkilöstö tehtävien huolelliseen toteuttamiseen.

Valtionavustukset kirjastotoiminnan kehittämiseen - haku käynnissä28.10.2020 14:00:00 EETTiedote

Aluehallintovirasto myöntää valtionavustuksia kirjastojen alueelliseen ja paikalliseen kokeilu- ja kehittämistoimintaan. Kirjastojen avustusten hakuaika vuodelle 2021 on 26.10.−30.11.2020. Avustusten tavoitteena on lisätä kaikkien osallisuutta kulttuuriin ja parantaa eri väestöryhmien osallistumismahdollisuuksia. Hankkeiden toivotaan edistävän asukkaiden ja erityisesti lasten ja nuorten hyvinvointia ja osallisuutta. Monipuoliset lukutaidot, kirjastojen muunneltavat ja yhteiskäyttöiset tilat sekä kirjaston palvelujen ja toimintojen kehittäminen kaikenikäisille myös digi- ja etäyhteyksin käytettäviksi ovat keskeisiä kehittämiskohteita. Kunnat ja kunnalliset yleiset kirjastot voivat hakea valtionavustusta alla oleviin kokonaisuuksiin (valinta tehdään sähköisellä hakulomakkeella): Kokonaisuus: Aktiivinen kansalaisuus, demokratia ja sananvapaus Kokonaisuus: Lukemisen edistäminen Kokonaisuus: Jatkuva oppiminen Kokonaisuus: Kirjastojen vaikuttavuus, uudet toimintamallit ja kestävä kehitys Hak

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme