Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu vaatii lisäpanostusta henkilöstön saatavuuteen

Jaa

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia kannattaa Suomen hallituksen esitystä kaksivuotisen esiopetuksen kokeilusta. Se korostaa, että samalla on kuitenkin kiinnitettävä eritystä huomiota henkilöstön saatavuuteen ja koulutusmahdollisuuksiin.

Tällä hetkellä kelpoisista varhaiskasvatuksen opettajista on pulaa koko Suomessa. Siksi myös kaksivuotisen esiopetuskokeilun yhteydessä on mahdollista, että kelpoisia varhaiskasvatuksen opettajia ei saada rekrytoitua riittävästi.

–  Kokeilu ei saa aiheuttaa tilannetta, jossa kelpoisten varhaiskasvatuksen opettajien saatavuus entisestään pahenee laadukkaan varhaiskasvatuksen toteuttamisen osalta, painottaa Talentian erityisasiantuntija Marjo Katajisto.

Nykyisen lainsäädännön mukaan sosionomi (AMK) -taustaisen varhaiskasvatuksen opettajan on suoritettava kolmen vuoden kasvatustieteen kandidaatin tutkinto, jotta hän saa kelpoisuuden toimia esiopetusryhmän varhaiskasvatuksen opettajana.

–  Sosionomi (AMK) -taustaisille varhaiskasvatuksen opettajille tulee pikaisesti mahdollistaa esiopetuksen opintojen suorittaminen opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksen turvin. Toimenpide vastaa ministeriön tavoitteisiin nopeavaikutteisten koulutuskokonaisuuksien toteuttamisesta, Katajisto toteaa.

Koulutusmahdollisuuden avaaminen turvaa kelpoisuusehdot täyttävän henkilöstön saatavuuden ja estää alan henkilöstön vaihtuvuutta. Toimenpiteellä voidaan vahvistaa myös varhaiskasvatusalan veto- ja pitovoimaa urakehitystä parantamalla.

Lisäksi tulee arvioida esiopetukseen tarvittavan oppilashuollon henkilöstön riittävyys. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen tueksi tarvitaan varhaiskasvatuksen kuraattoreita ja muita erityistyöntekijöitä.

Näillä toimenpiteillä vahvistetaan lapsen edun ensisijaisuutta kaksivuotisessa esiopetuksessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Talentian eritysasiantuntija Heidi Pekkarinen
heidi.pekkarinen@talentia.fi
puh. 09 3158 6024

Tietoja julkaisijasta

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

Vaihde: +358 9 3158 6000, toimisto@talentia.fihttps://www.talentia.fi

Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme