ELY-keskukset

Kalastusrajoituksia pyritään laajentamaan Puruvedellä, Etelä-Saimaalla ja Pihlajavedellä saimaannorpan suojelemiseksi (Etelä-Savo, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo, Kaakkois-Suomi)

Jaa
Kuuttien pesälaskennoissa on todettu tähän mennessä kahden kuutin syntyneen kalastusrajoitusalueiden ulkopuolelle ja kolmen reuna-alueelle Pihlajavedellä, Etelä-Saimaalla ja Puruvedellä. Metsähallitus asettaa saimaannorpan suojelemiseksi uusia kalastusrajoituksia Puruvedelle kuutin pesäpaikan ympärille touko-kesäkuun aikana.
Emo ja kuutti keväällä juuri jäiden lähdön jälkeen. Kuva: Miina Auttila / Metsähallitus
Emo ja kuutti keväällä juuri jäiden lähdön jälkeen. Kuva: Miina Auttila / Metsähallitus

Tämän vuoden pesälaskennoissa on todettu tähän mennessä kahden kuutin syntyneen kalastusrajoitusalueiden ulkopuolelle ja kolmen reuna-alueelle Pihlajavedellä, Etelä-Saimaalla ja Puruvedellä. Puruvedelle syntyi ensimmäinen kuutti keväällä 2018 ja sen jälkeen Puruvedelle on syntynyt kuutteja yhä laajemmalle alueelle. Saimaannorppakannan kasvamisen ansiosta norpat ovat palanneet pesimään alueille, joilta ne ovat ihmisen toiminnan seurauksena aikaisemmin hävinneet.

Pesimäalueen laajentumisen seurauksena Pohjois-Savon ELY-keskus aloittaa neuvottelut vesialueen omistajien kanssa. Kalastusrajoituksen asettaminen ja sopimuksen tekeminen edellyttävät osakaskuntien ylimääräisen kokouksen päätöstä. Etelä-Saimaalla sopimustarjoukset ja päätökset niistä saadaan nopeasti. Puruvedelle syntynyt kuutti ei ole valtioneuvoston asetusaluetta, joten siellä suojelutavoitteeseen pyritään osakaskuntien vapaaehtoisilla sopimuksilla. Osakaskuntien sopimusalueista maksetaan korvausta vuosittain 2,5 € hehtaarilta.

ELY-keskuksen kalastusbiologi Teemu Hentinen kertoo, että Puruvedellä vesialueen omistus on pirstaleista ja potentiaalisia sopimuskumppaneita on kymmeniä.
- Kattavien kalastusrajoitusten asettaminen kestää kuukausia. Verkkokalastusta kannattaa vältellä kalastajien omalla päätöksellä kevään ja alkukesän ajan, Hentinen sanoo.

Metsähallitus päättää kalastusrajoituksista valtion yleisvesien osalta. Metsähallitus tiedottaa kaupallisen kalastuksen ja vapaa-ajankalastuksen lupaehtojen muutoksista verkkosivuilla www.eraluvat.fi

-  Metsähallitus asettaa saimaannorpan suojelemiseksi uusia kalastusrajoituksia Puruvedelle kuutin pesäpaikan ympärille touko-kesäkuun aikana. Voimassa olevien kalastuslupien ehtojen muuttaminen edellyttää Metsähallituksen päätöstä asiasta, kalastuslupien haltijoiden tiedottamista ja lupa-alueiden ehtojen muuttamista kertoo kalastuksen erityisasiantuntija Eetu Karhunen.

Rajoitusalueiden ulkopuolelle ja reuna-alueille syntyneiden kuuttien määrä voi vielä kasvaa, kun Metsähallituksen organisoimat pesälaskennat ja niiden tuloksia tarkentavat pesäpaikkasukellukset saadaan tehtyä ja aineisto käsiteltyä kevään aikana.

Voimassa olevat kalastusrajoitukset löytyvät osoitteesta www.kalastusrajoitus.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Metsähallituksen kalastusrajoitukset, lupamyynti ja lupaehdot:
Kalastuksen erityisasiantuntija Eetu Karhunen, 020 6394241 tai eetu.karhunen@metsa.fi


Osakaskuntien sopimukset:
Kalastusbiologi Teemu Hentinen, p. 0295 024 037 tai teemu.hentinen@ely-keskus.fi


Saimaannorppakanta:
Luonnonsuojelun erityisasiantuntija Miina Auttila, p. 020 6395015 tai miina.auttila@metsa.fi

Kuvat

Emo ja kuutti keväällä juuri jäiden lähdön jälkeen. Kuva: Miina Auttila / Metsähallitus
Emo ja kuutti keväällä juuri jäiden lähdön jälkeen. Kuva: Miina Auttila / Metsähallitus
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kesän 2023 leväseuranta on alkanut (Varsinais-Suomi, Satakunta)1.6.2023 13:54:07 EEST | Tiedote

Tällä viikolla käynnistyi jälleen kesäkuun alusta syyskuun loppuun kestävä valtakunnallinen sinileväseuranta. Seurannan aikana havainnoidaan sinilevien esiintymistä Suomen järvissä ja merialueilla. Tänä kesänä Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi ja Satakunta) ELY-keskuksen vakioseuranta koostuu 36 havaintopaikasta, joista 20 sijaitsee merialueella ja 16 sisävesissä. Osa havaintopaikoista on ollut mukana seurannan alusta eli jo vuodesta 1998 saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme