Pohjolan Voima Oyj

Kalasydän-kalatie käyttöön Iijoella Raasakan voimalaitoksella

Jaa
Hydraulinen Kalasydän-kalatie otetaan käyttöön Iijoen alimmalla, PVO-Vesivoima Oy:n Raasakan, voimalaitoksella vuosiksi 2023–2025. Järjestelmää käytetään paitsi vaellusratkaisuna Raasakan voimalaitoksen ohittamiseen, myös ylisiirtojen tehostamiseen.

Kalasydän on Raasakassa valmiina ratkaisuna ensimmäistä kertaa käytössä mereen laskevan rakennetun joen alimmalla voimalaitoksella. Käytön myötä saadaan arvokasta lisätietoa laitteiston tehokkuudesta rakennettujen jokien vaelluskalakysymysten osaratkaisuna. Tästä syystä Raasakassa tullaan toteuttamaan myös tutkimusta voimalaitoksen alapuolelle nousevien vaelluskalamäärien ja Kalasydämen toimintatehokkuuden selvittämiseksi. Käyttöjakson 2023–2025 kokemusten perusteella Kalasydän jää joko Raasakan voimalaitokselle esim. tulevia kalatieratkaisuja tukevaksi ratkaisuksi, tai se voidaan sijoittaa muille kohteille.

”Raasakan voimalaitoksen ja säännöstelypadon kalateiden lupaprosessien viivästymisen vuoksi näimme tarpeellisena edistää Raasakan vaellusyhteysratkaisua muilla tavoin. Kalasydän-järjestelmän käyttö ei vaikuta millään tavoin vireillä olevien kalatiehankkeiden edistämiseen eikä Kalasydän ole siten näitä korvaava ratkaisu”, sanoo PVO-Vesivoiman ympäristöasiantuntija Jyrki Salo.

”Olemme todella innoissamme mahdollisuudesta testata Raasakassa, missä tunnetusti on paljon lohikaloja. Ensimmäinen kausi on aina opettelua uudessa kohteessa. Toisena kesänä tulemme näkemään Kalasydämen tehokkuuden”, kertoo Kalasydämen Mika Sohlberg.

Hydraulista kalatieratkaisua käytetään Raasakassa myös ylisiirtoihin Kalasydämen erillisen kalojen kiinniottokonseptin avulla. Lisäksi Kalasydäntä on tarkoitus testata vaellussiian mädinhankintapyynnin tukemiseen emokalojen kiinnioton kautta. Järjestelmää voidaan käyttää apuna myös PVO-Vesivoiman nahkiaisten ylisiirtovelvoitteen toteuttamisessa.

Lisätiedot:

Jyrki Salo, ympäristöasiantuntija, PVO-Vesivoima Oy, puh: 050 3058 299, jyrki.salo@pvo.fi

Mika Sohlberg, myyntijohtaja, Kalasydän Oy, puh: 050 0103 344, mika@fishheart.com

Avainsanat

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjolan Voima Oyj
Pohjolan Voima Oyj
Mikonkatu 7 A5, PL 40
00101 HELSINKI

010 478 5000https://www.pohjolanvoima.fi

Pohjolan Voima on 80-vuotias suomalainen energiayhtiö. Olemme yksi Suomen suurimmista energiantuottajista – osuutemme maan sähköntuotannosta on noin viidennes. Tuotamme energiaa omakustannushintaan osakkaidemme, kotimaisten teollisuus- ja energiayhtiöiden tarpeisiin vesivoimalla, lämpövoimalla ja ydinvoimalla. Teemme työtä hiilineutraalin Suomen puolesta ja olemme sitoutuneet vahvistamaan luonnon monimuotoisuutta. Tuottamastamme sähköstä hiilineutraalia on jo nyt 97 prosenttia ja suunta jatkuu. Päämäärämme on luoda ratkaisevaa voimaa kilpailukyvyn vahvistamiseksi ja huomisen parhaaksi. www.pohjolanvoima.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjolan Voima Oyj

PVO-Vesivoima suunnittelee Kierikin voimalaitokselle ultrakondensaattoria parantamaan vesivoiman säätökykyä6.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

PVO-Vesivoima suunnittelee ultrakondensaattorin käyttöönottoa Kierikin voimalaitoksellaan Iijoella. Ultrakondensaattori on lyhytaikainen energiavarasto, joka parantaa vesivoimalaitoksen suorituskykyä ja vastaa nopean säätövoiman kasvavaan tarpeeseen. Kyseessä on PVO-Vesivoiman ensimmäinen ultrakondensaattorihanke, jolla yhtiö pilotoi teknologiaa mahdollisia laajempia investointeja varten.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme