Kalevala Koru Oy

Kalevala Korun kulttuurisäätiö jakaa viisi 10 000 euron tunnustuspalkintoa

Jaa
Kalevala Korun kulttuurisäätiö jakaa tänä vuonna viisi 10 000 euron tunnustuspalkintoa. Palkintojen saajat ovat kirjastovirkailija Agneta (Netta) Möller-Salmela, suomen kielen lehtori Paula Kokkonen, sellisti Jussi Makkonen, koruseppä Matti Mattsson ja teatteriohjaaja Hannele Martikainen. Kukin saaja vastaanottaa palkinnon työstään suomalaisen kulttuurin edistämiseksi.

Vuoden 2015 tunnustuspalkinnoista päätettäessä Kalevala Korun kulttuurisäätiön hallitus korosti vuoden teemaa ”Kulttuuri ilon tuojana”. Aiemmista vuosista poiketen apurahoja ei haettu, vaan hallitus päätti myöntää viisi tunnustuspalkintoa.

– Olemme tukeneet yli 20 toimintavuotemme ajan monipuolisesti kulttuurin eri toimijoita ja tekijöitä. Tänä vuonna halusimme erityisesti nostaa esiin viisi intohimolla työhönsä suhtautuvaa henkilöä, joiden työ on tuottanut iloa ympäristölleen ja jotka tekevät työtään tinkimättömästi ja monestikin vailla mittavia resursseja. Halusimme myös palkita tekijöitä, joiden työn haluamme erityisesti tehdä näkyväksi tällä palkinnolla, toteaa kulttuurisäätiön hallituksen puheenjohtaja Riitta Huuhtanen.

Kirjastovirkailija Agneta (Netta) Möller Salmela

Agneta (Netta) Möller-Salmela on työskennellyt Hangon kirjastossa yli 30 vuoden ajan tehden määrätietoista pioneerityötä lukuinnostuksen edistämisessä. Hänen kirjastossa järjestämänsä elämystunnit koululuokille ja päiväkotiryhmille ovat innostaneet tuhansia lapsia ja nuoria tarttumaan kirjoihin ja tutustumaan tarinoihin. Hän on myös toteuttanut hankkeita, joilla tuetaan lukemiskulttuuria kodeissa, kehittänyt uudenlaisen lukudiplomin koulujen käyttöön ja kouluttanut satoja opettajia ympäri Suomea. Möller-Salmela toimi valtakunnallisen Lukuinto-teemavuoden lähettiläänä 2014–2015.

Suomen kielen lehtori Paula Kokkonen

Filosofian maisteri Paula Kokkonen on fennougristi, joka työskentelee suomen kielen lehtorina Pietarin valtionyliopistossa. Kokkonen tunnetaan erityisesti komin kielen ja komilaisen kulttuurin asiantuntijana ja komin kielen taitajana.

Kokkonen on toimittanut sukukieliä koskevia julkaisuja, varsinkin komin kielen alalta. Suomen kielen lehtorina hän on perehdyttänyt lukuisia opiskelijapolvia suomen kieleen ja tehnyt suomen kieltä ja suomalaista kulttuuria tunnetuksi Venäjällä. Lehtorintyönsä ohella hän on monin tavoin tukenut kominkielistä yhteisöä sen pyrkimyksissä käyttää omaa äidinkieltään ja tehnyt komikulttuuria tunnetuksi Suomessa.

Sellisti Jussi Makkonen

Jussi Makkonen on lahjakas sellisti, joka tunnetaan taidokkaana Sibelius-tulkitsijana. Hänen käsikirjoittamansa ja ideoimansa tarinalliset Sibelius ja Merikanto -konsertit ovat tavoittaneet viimeisten viiden vuoden aikana lähes 250 000 koululaista eri puolilla Suomea pidetyissä konserteissa. Koulukonserttien lisäksi Makkonen on esittänyt Sibeliusta sadoille tuhansille kuulijoille ympäri maailmaa.

Makkonen on johtanut vuodesta 2008 alkaen Pielinen Soi -festivaalia yhdessä veljensä, sellotaiteilija Matti Makkosen kanssa. Festivaali on laajentunut viime vuosina merkittäväksi musiikin ja taiteen ystävien taidetapahtumaksi.

Koruseppä Matti Mattsson

Koruseppä Matti Mattsson käyttää käsityönä valmistamissaan koruissa ihmisten hänelle tuomaa kierrätysmateriaalia, joka tämän päivän korumaailmassa on varsin ajankohtainen kannanotto. Mattsson on toiminut koruseppänä 35 vuotta ja omintakeisessa muotoilussaan hyödyntänyt kierrätysmateriaaleja ennen kuin siitä tuli valtavirran muoti-ilmiö. Mattssonin värikkäät ja hauskat korut ilmentävät huumorintajua ja halua tuoda iloa ihmisten arkeen.

Mattsson asuu ja työskentelee Kuopiossa, mutta on opiskellut, luennoinut sekä pitänyt useita näyttelyitä ulkomailla.

Teatteriohjaaja Hannele Martikainen

Teatteriohjaaja Hannele Martikainen on aloittanut ammattimaisen vankilateatteritoiminnan Suomessa ja tehnyt sitä pitkään, sinnikkäästi ja tuloksekkaasti. Vankilateatteritoiminta tähtää vankien omaehtoiseen kuntoutumiseen ja valmistaa heitä tulevaan vapauteen antamalla heille käytännön valmiuksia toimia yhteiskunnassa. Parhaimmillaan prosessi opettaa toimimaan ryhmässä ja vahvistaa esitykseen osallistuvien vankien itseluottamusta ja kykyä ottaa vastuuta.

Hannele Martikainen on toiminut aiemmin Suomen Kansallisoopperassa assistenttina ja apulaisohjaajana sekä ohjannut ammatti- ja harrastajateatteriryhmiä.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Kalevala Korun kulttuurisäätiön hallituksen puheenjohtaja Riitta Huuhtanen, riitta.huuhtanen@kalevalakoru.fi tai 050 533 1859
Kuvapyynnöt:
Petra Nikkinen / viestintä, petra.nikkinen@kalevalakoru.fi tai puh. 040 521 7772

Tietoja julkaisijasta

Kalevala Koru Oy
Kalevala Koru Oy
Hankasuontie 11 A
00390 Helsinki

https://www.kalevala.fi

Vuonna 1937 perustettu Kalevala Koru on Suomen rakastetuin korutalo ja merkittävin kultaseppien ja korualan ammattilaisten työllistäjä Suomessa. Kalevala-korut valmistetaan käsityönä yrityksen omalla tehtaalla Helsingin Konalassa yli 80 Korulaisen voimin. Kotimainen valmistus ja sosiaalinen vastuu ovat tärkeitä arvoja yrityksen toiminnassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kalevala Koru Oy

Kalevala Koru esittäytyy Kööpenhaminan muotiviikoilla yhdessä Rolf Ekrothin kanssa3.8.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Kalevala Koru on ensimmäisenä suomalaisena korubrändinä mukana Kööpenhaminan muotiviikoilla. Uraauurtavan KALEVALA Pidetty -malliston second hand -korut ovat osa Rolf Ekrothin ja Kalevala Korun yhteismallistoa, joka lanseerataan muotiviikoilla 8. elokuuta. KALEVALA Pidetty -korujen ja Rolf Ekroth -yhteistyön esitteleminen Kööpenhaminan muotiviikoilla tukee Kalevala Korun kansainvälisen kasvun strategiaa tekemällä Suomen tunnetuinta korubrändiä tutuksi myös laajemmalle kansainväliselle yleisölle.

Ruusut puhkeavat pimeässä – Kalevala Koru lanseeraa vaatesuunnittelija Anni Ruuthin suunnitteleman korusarjan19.1.2023 12:00:00 EET | Tiedote

Kalevala Korun kevään uutuuskokonaisuuden avaa tänään julkistettava Kesäyön ruusu. Korusarjan on suunnitellut ylellisistä juhla-asuistaan tunnettu vaatesuunnittelija Anni Ruuth. Vintage pronssi -sävyinen Kesäyön ruusu -korusarja ammentaa suomalaisen kesäyön taiasta, menneiden aikojen lumosta ja kauniiden hetkien viattomuudesta. Se kannustaa haaveilemaan ilosta ja kauneudesta aikana, jona jokainen meistä odottaa muutosta parempaan. Kesäyön ruusu on ensimmäinen Anni Ruuthin suunnittelema korumallisto.

85 vuotta nuori – Kalevala Koru panostaa vastuullisuuteen ja kiertotalouteen, mutta hyvän tekeminen on edelleen kaiken ytimessä8.12.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Suomalaisten naisten perustama ja omistama Kalevala Koru on aina ollut enemmän kuin muotoilutalo. Perustamisestaan lähtien yrityksen missiona on ollut naisten ja tyttöjen aseman vahvistaminen. Tänään 85 vuotta täyttävässä Kalevala Korussa hyvän tekemisen perinne elää vahvana edelleen: Tavoitteena on, että yhtiön vuosittaisesta tuloksesta kolmasosa jaetaan työntekijöille ja hyvän tekemiseen. Tänä vuonna yhtiö on ottanut monta merkittävää askelta matkallaan – niin vastuullisuudessa, hyvän tekemisessä kuin kansainvälistymisessäkin.

Kalevala Koru lähtee hakemaan kasvua second handista – “Haluamme osoittaa, että myös korubisnes voi rakentua vahvasti kiertotalouteen”15.11.2022 09:34:51 EET | Tiedote

Kalevala Koru lähtee ensimmäisenä suomalaisena korubrändinä rakentamaan liiketoimintaansa kiertotalouden varaan. Uusi korumallisto Kalevala Pidetty on kiertotalousponnistus, jonka kautta Kalevala myy uudenveroisiksi kunnostettuja korujaan. Tähtäimessä on, että vuoteen 2025 mennessä käytettyjen korujen myynti kattaa yhtiön suorasta kuluttajakaupasta neljänneksen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye