Reilu kauppa ry

Kampanja kannustaa pelastamaan maailmasta katoavan suklaan

Jaa

Reilun kaupan juhlavuoden kampanja muistuttaa suklaan loppuvan maailmasta vuoteen 2050 mennessä ilman ripeitä ilmastotoimia. Suomalaiset kuluttajat syövät suurimmaksi osaksi kestämättömissä oloissa viljeltyä suklaata, sillä kaakaota sertifioidaan edelleen varsin vähän.

Reilun kaupan viikko tuo katukuvaan hitaasti sulavat uhanalaiset suklaaeläimet – tunturipöllön, apinan, norsun ja sammakon. 20-vuotista juhlavuottaan viettävä Reilu kauppa ry haluaa kiinnittää Pelasta suklaa -kampanjalla huomioita suklaatuotannon kestämättömiin ympäristö- ja sosiaalisiin vaikutuksiin. Suklaa uhkaa loppua maailmasta vuoteen 2050 mennessä.

”Halusimme luoda oivaltavan ja kantaaottavan kampanjan, joka pysäyttää arjen kiireessä pohtimaan ilmastonmuutoksen ja kaakaonviljelijöiden köyhyyden vaikutuksia suklaan tuotantoon. Suklaan pelastamiseksi tarvitaan ilmastotekoja ja reilummat tuottajahinnat. Reilu kauppa edistää kumpaakin, mutta suomalaisfirmat ja -kuluttajat käyttävät edelleen harmillisen vähän Reilun kaupan suklaata”, sanoo Reilun kauppa ry:n viestintä- ja markkinointipäällikkö Mirka Kartano.

Suurin uhka suklaalle on ilmastonmuutos, jonka myötä kaakaopuiden kasvatus käy vaikeammaksi tulevien vuosikymmenien aikana. Kansainvälinen ilmastopaneeli ennustaa, että esimerkiksi Länsi-Afrikan poikki kulkevilla Sahelin ja Sudano-Sahelin alueilla viljelykausi lyhenee vähintään 20 prosentilla vuoteen 2050 mennessä. Reilun kaupan sertifioima suklaa on vahvasti ilmastoteko, sillä Reilu kauppa asettaa tuotannolle tiukkoja ympäristö- ja ihmisoikeuskriteereitä.

Kaakaoviljelijä tienaa päivässä pienen suklaapatukan verran

Ilmastovaikutusten ohella kaakaontuotantoa varjostaa vakavat ihmisoikeusloukkaukset.

”Esimerkiksi Norsunluurannikolla viljelijä tienaa keskimäärin 78 dollarisenttiä päivässä, kun elämiseen riittävä ansio olisi 2,5 dollaria. Aikuisten matalat ansiot ruokkivat myös lapsityön hyväksikäyttöä. Maailman kahdessa suurimmassa kaakaopapujen tuottajamaassa Ghanassa ja Norsunluurannikolla työskentelee 2,1 miljoonaa lasta terveyttä tai koulunkäyntiä haittaavissa olosuhteissa”, muistuttaa Reilu kauppa ry:n vastuullisuuspäällikkö Tytti Nahi.

Reilun kaupan sertifioinnissa mukana oleville viljelijöille maksetaan takuuhintaa ja sen päälle Reilun kaupan lisää. Viljelijöille tarjotaan koulutusta sekä itse viljelyyn ja vastuullisuusasioihin että kaupankäyntiin.

”Tutkimus osoittaa, että Reilun kaupan koulutuksilla, osuuskuntatoiminnan tuella, takuuhinnalla ja lisällä on ollut myönteistä vaikutusta kaakaoviljelijöiden toimeentuloon. Reilusti tuotettu suklaa maksaa kuluttajille hieman enemmän, mutta antaa varsin paljon köyhyydessä eläville viljelijöille”, Nahi toteaa.

Reilun kaupan viikkoa vietetään 21.-27.10.2019. Pelasta suklaa -kampanja on toteutettu yhteistyössä mainostoimisto Hasan & Partnersin kanssa.

Kampanjan sivu: www.reilukauppa.fi/pelastasuklaa

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Tytti Nahi
vastuullisuuspäällikkö
tytti.nahi@reilukauppa.fi
040 772 4247

Mirka Kartano
viestintä- ja markkinointipäällikkö
mirka.kartano@reilukauppa.fi
044 210 0056

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Reilu kauppa ry
Kuortaneenkatu 1
00520 Helsinki

http://www.reilukauppa.fi

Reilu kauppa ry edistää Reilua kauppaa Suomessa ja Baltian maissa, lisensoi Reilun kaupan merkkiä, osallistuu yritysvastuuta koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja toteuttaa Reilun kaupan viljelijöitä ja työntekijöitä tukevia hankkeita Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Reilu kauppa ry on osa kansainvälistä verkostoa, johon kuuluu Aasian, Afrikan sekä Latinalaisen Amerikan tuottajaverkostot, ympäri maailman toimivia Reilun kaupan järjestöjä ja kattojärjestö Fairtrade International Saksassa. Reilun kaupan tuotteita viljellään 75 maassa ja myydään yli 140 maassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Reilu kauppa ry

Uusi Suomen ennätys: kaikkien aikojen suurin määrä osallistujia Reilun kaupan kahvitauolla9.5.2019 20:38:17 EEST | Tiedote

Eri puolilla Suomea järjestettiin tänään tuhansia Reilun kaupan kahvitaukoja, joilla yritettiin lyödä ruotsalaisten hallussa oleva Reilun kaupan kahvinjuonnin maailmanennätys. Yhden päivän kampanjaponnistukseen lähti mukaan lukuisia itsekseen kahvitelleita suomalaisia sekä suuri joukko isoja ja pieniä organisaatioita, joiden kahvitauoilla nautittiin Reilun kaupan kahvia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme