Vihreät Euroopan parlamentissa

Kamppiin ilmestyi pitkä sateenkaaritie

Jaa

Näyttävä tempaus järjestettiin Pride-kuukauden kunniaksi.

Helsingin Kampissa nähtiin torstaina 10.6 klo 18 poikkeuksellinen näky, kun torikiveys peitettiin koko Narinkkatorin pituudelta sateenkaaren väreillä.

”Halusimme tukea sateenkaarivähemmistöjä Pride-kuukauden kunniaksi ja protestoida Turun kaupungin päätöstä poistaa oma sateenkaaritiensä. Kun sain idean tehdä katuliiduilla oma sateenkaaritie Helsinkiin, ystäväni Coel Thomas lähti heti mukaan ja saimme hyvän porukan kasaan. Myös ohikulkijoita liittyi paljon mukaan auttamaan”, tempauksen aloittanut europarlamentaarikko, Helsingin kaupunginvaltuutettu Alviina Alametsä (vihr.) kertoo.

Turun kaupunki maalasi tiistaina 8.6 Turkuun sateenkaarisuojatien, joka on maailmalla yleinen ele sateenkaarivähemmistöjen tukemiseksi. Suojatien piti jäädä Turkuun pysyvämmin. Torstaiaamuna 10.6 suojatie oli kuitenkin jo pesty pois. 

”Sateenkaarisuojatie sai Turussa osakseen paljon vastustusta ja homofobiaa. Poliisille tehtyjen kanteluiden jälkeen poliisi totesi suojatien olevan lainvastainen, koska suojatien valkoiset raidat eivät olleet näkyvissä. No, tähän olisi onneksi helppo ratkaisu - esimerkiksi Euroopan parlamentin edessä Brysselistä sateenkaarisuojatie on toteutettu simppelisti jättämällä myös valkoiset raidat näkyviin”, kommentoi Alametsä.

Euroopan parlamentti päätti keväällä julistaa EU:n seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vapauden vyöhykkeeksi. Ympäri Eurooppaa sateenkaaritiet ja sateenkaarisuojatiet ovat yleinen ilmiö, mutta Suomessa sellaisia ei vielä pysyvästi ole.

”Ehdottomasti kaupunkien kannattaisi tehdä myös pysyviä eleitä, joilla ilmaistaan tukea sateenkaarivähemmistöille. Sateenkaarisuojatie on yksi sellainen, ja aion tehdä tästä myös valtuustoaloitteen”, Alametsä kertoo.

Suomessa on edelleen tekemistä sateenkaarioikeuksien suhteen, sillä tutkitusti moni pelkää esimerkiksi pitää kumppaniaan kädestä julkisella paikalla. 

Alametsä kertoo, että sateenkaarta piirtäessä toisen puolueen kuntavaaliehdokas yritti tuhota sitä kaatamalla päälle vettä, mutta tuhoaminen ei onnistunut. 

”Pride-liput ja sateenkaaret eivät vielä riitä, vaan on kuunneltava sateenkaarivähemmistöjä, tarjottava kattavia palveluita ja poistettava kaikki rakenteellinen syrjintä. Panseksuaalisena oikeuteni ja kohteluni yhteiskunnassa ovat aina olleet parempia silloin, kun olen ollut heterosuhteessa. Tämä täytyy muuttaa”, Alametsä sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

MEP Alviina Alametsä, 0407294597
alviina.alametsa@ep.europa.eu

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Vihreät Euroopan parlamentissa
Vihreät Euroopan parlamentissaTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät Euroopan parlamentissa

Ville Niinistö: Aika tekosyille on ohi - EU:n ilmastolaki on tarpeen, mutta sen tavoite on riittämätön24.6.2021 14:52:19 EEST | Tiedote

Europarlamentaarikko Ville Niinistö ei ole tyytyväinen siihen, että EU:n uusi ilmastolaki ei ole linjassa ilmastotieteen vaatimusten kanssa. Niinistö piti ilmastolaista puheen Europarlamentin Brysselin täysistunnossa torstaina 24. kesäkuuta. Parlamentin enemmistön hyväksyi äänestyksessä ilmastolain. Niinistö ja vihreiden ryhmä äänestivät esitystä vastaan.

Sopu maakohtaisesta veroraportoinnista on tärkeä ensimmäinen askel kohti veroavoimuutta2.6.2021 08:50:22 EEST | Tiedote

Euroopan komissio, neuvosto ja parlamentti saavuttivat viimeinkin sovun suuryritysten maakohtaisesta veroraportoinnista. Komission esitys tehtiin jo vuonna 2016, mutta direktiivi oli jumissa neuvostossa viiden vuoden ajan. Uusi direktiivi edellyttää, että monikansalliset yritykset, joiden liikevaihto ylittää 750 miljoonaa euroa kahtena peräkkäisenä vuonna, raportoivat tuloksestaan, maksamistaan veroista sekä työntekijöidensä määrästä EU-maissa sekä ns. veroasioissa yhteistyöhaluttomissa mustan tai harmaan listan maissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme