Pirkanmaan ELY-keskus

Kangasalan Rikun pohjavesialueen geologinen rakenneselvitys on valmistunut

Jaa

Juuri valmistunut Kangasalan Rikun pohjavesialueen rakenneselvitys auttaa vedenhankinnassa ja pohjaveden suojelussa. Tietojen perusteella esimerkiksi kaavoitusta ja rakentamista voidaan ohjata alueille, joilla riskit pohjavedelle ovat pienimmät.

Rikun pohjavesialueen geologinen rakenneselvitys on valmistunut. Kuva: Nina Nenonen
Rikun pohjavesialueen geologinen rakenneselvitys on valmistunut. Kuva: Nina Nenonen

Pirkanmaan ELY-keskus oli mukana rahoittamassa Kangasalan Rikun pohjavesialueen geologista rakenneselvitystä. Kevään ja kesän aikana tehdyt tutkimukset koostuivat maastotutkimuksista, painovoimamittauksista, maatutkaluotauksista sekä maaperäkairauksista.

Tutkimusten tuloksia mallintamalla saatiin tarkennettua tietoa muun muassa kalliopinnan korkokuvasta, maaperäkerroksista, pohjaveden pinnan tasosta sekä pohjaveden päävirtaussuunnista.

Yhtenäinen pohjavesimuodostuma

Saatujen tulosten mukaan Rikun pohjavesialue on muodostumaltaan yhtenäinen.
Luoteisosissa on selkeä kalliopaljastuma, josta kallionpinta laskee tasaisesti kohti etelää ja itää Vesijärven rantaan saakka. Pohjavedellä kyllästyneen maakerroksen eli pohjavesivyöhykkeen paksuus vaihtelee Rikun pohjavesialueella nollasta (ei pohjavesikerrosta) lähes 45 metriin. Pohjaveden pinnankorkeus on lähes koko muodostumassa noin 87 metriä merenpinnan yläpuolella. Päävirtaussuunta pohjavesiesiintymässä on pohjoisesta kohti etelää.

Auttaa riskien hallinnassa

Pohjavesialueiden rakenneselvityksistä saatava tieto palvelee vedenhankintaa, maankäytön suunnittelua sekä pohjaveden suojelua. Uuden tutkimustiedon avulla voidaan esimerkiksi tarkistaa nykyisiä pohjavesialueiden rajauksia sekä ohjata kaavoitusta ja rakentamista alueille, joilla riskit pohjavedelle ovat pienimmät. Tiedot palvelevat myös onnettomuustilanteissa tarvittavien toimenpiteiden ennakoimista ja suorittamista.

Tutkimus toteutettiin yhteistyöhankkeena, jonka rahoittajina toimivat Kangasalan Vesi -liikelaitos, Kangasalan kaupunki, Pirkanmaan ELY-keskus ja Geologian tutkimuskeskus. Tutkimuksen toteutuksesta ja tulosten tulkinnasta sekä raportoinnista vastasi Geologian tutkimuskeskus.

Lisätietoja

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjavesiasiantuntija Pilvi Kara, Pirkanmaan ELY-keskus puh. 029 5034246

Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Rikun pohjavesialueen geologinen rakenneselvitys on valmistunut. Kuva: Nina Nenonen
Rikun pohjavesialueen geologinen rakenneselvitys on valmistunut. Kuva: Nina Nenonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme