Suomen Punainen Risti SPR

Kannanotto: Yksinäisyys on huomioitava uusia koronatoimia säädettäessä

Jaa
Punainen Risti on huolissaan korona-ajan syventämästä yksinäisyydestä. Yksinäisyysvaikutukset on huomioitava nyt, kun tehdään päätöksiä ja annetaan suosituksia väestölle koronaviruksen toisessa aallossa.
Jopa 65 prosenttia ikääntyneistä ystävätoiminnan asiakkaista koki yksinäisyytensä lisääntyneen koronakevään aikana. Kuva: Joonas Brandt
Jopa 65 prosenttia ikääntyneistä ystävätoiminnan asiakkaista koki yksinäisyytensä lisääntyneen koronakevään aikana. Kuva: Joonas Brandt

Kevään eristystoimet lisäsivät yksinäisyyttä kaikissa ikäryhmissä jo valmiiksi yksinäisten keskuudessa, selviää Punaisen Ristin tuottamasta kyselystä. Punainen Risti on erityisen huolissaan siitä, miten yksinäisten ihmisten käy toisen korona-aallon aikana.

- Monen yksinäisen ihmisen tilanne paheni kevään rajoitusten aikana. Erityisen paljon yksinäisyys lisääntyi ikäihmisten keskuudessa. Jopa 65 prosenttia ikääntyneistä ystävätoiminnan asiakkaista koki yksinäisyytensä lisääntyneen. Vapaaehtoisemme raportoivat, että koronakevät vei useilta ystävätoiminnan asiakkailta mahdollisuuden tavata ihmisiä sekä liikkua ja ulkoilla. Nyt toisen aallon kiihtyessä ja mahdollisia rajoitteita suunniteltaessa on huomioitava, ettei yksinäisten tilanne kurjistu entisestään. Yksinäisyydellä tiedetään olevan merkittäviä vaikutuksia ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin, Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula sanoo.

Yksinäisyys vaikuttaa monin eri tavoin terveyteen. Se nostaa stressitasoa, joka taas lisää sairastumisriskiä. Yksinäisyys on yhteydessä muun muassa mielenterveys- ja päihdeongelmiin.

Yksinäisyyden lisääntymistä on estettävä

Nyt syksyn ja talven aikana on erityisen tärkeää kiinnittää huomio jo valmiiksi yksinäisiin ihmisiin sekä estää yksinäisyyden lisääntymistä kaikkien ihmisten keskuudessa.

- Pandemiatilanne ja vaadittavat rajoitukset on syytä ottaa vakavasti. Samalla on tärkeää huomioida myös välilliset vaikutukset, joita rajoitustoimilla voi olla ja toimia niin, ettei hyvillä tarkoituksilla aiheuteta ylimääräistä haittaa toisaalla. Rajoitustoimissa olisi tärkeää huomioida myös alueelliset erot, kun tautitilanne vaihtelee paikkakunnittain paljon.

- Voimme myös kaikki osaltamme toimia sen eteen, ettei yksinäisyys ympärillämme syvene. Hyödynnetään teknologiaa ja soitellaan, pidetään yhteyttä ja tavataan toisiamme mahdollisuuksien rajoissa, esimerkiksi ulkona turvavälein ja kasvomaskia käyttäen, Kumpula sanoo.

Punaisen Ristin tuottama kysely selvitti koronakevään vaikutuksia jo valmiiksi yksinäisten keskuudessa. Kyselyyn vastasi Punaisen Ristin ystävätoiminnasta tukea saaneita ja vapaaehtoisia ystäviä. Yksinäisyys oli lisääntynyt merkittävästi kaikissa ikäluokissa.

Lisätietoja:

pääsihteeri Kristiina Kumpula 040 588 6248
viestinnän asiantuntija Senni Puustinen 040 610 9447

Avainsanat

Kuvat

Jopa 65 prosenttia ikääntyneistä ystävätoiminnan asiakkaista koki yksinäisyytensä lisääntyneen koronakevään aikana. Kuva: Joonas Brandt
Jopa 65 prosenttia ikääntyneistä ystävätoiminnan asiakkaista koki yksinäisyytensä lisääntyneen koronakevään aikana. Kuva: Joonas Brandt
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme