Kannanotto: Yliopistollisen asiantuntemuksen mukanaolo aluehallinnossa varmistettava

Sote-uudistus on edennyt toimeenpanovaiheeseen. Hyvinvointialueiden valtuustot aloittavat toimintaansa – aluehallitukset valitaan ja hallintosääntöjä valmistellaan. Uudistuksen onnistuminen on kiinni taitavasta johtamisesta, viimeisimmän tutkitun tiedon hyödyntämisestä, henkilöstön tiedoista ja taidoista sekä työvoiman saatavuudesta. Haluamme yliopistoina jo tehtävämme mukaan olla mukana auttamassa, tukemassa ja tuomassa kaiken osaamisemme uudistuksen käyttöön.
Viidellä Suomen lääke- ja hammaslääketieteen alojen koulutusta antavalla yliopistolla on tällä hetkellä satoja jaettuja tehtäviä yliopistojen ja palvelujärjestelmien välillä. Nämä yliopiston professorien ja kliinisten opettajien tehtävät muodostavat yliopistosairaaloiden osaamisen, koulutuksen ja tutkimuksen rungon lääketieteen alalla. Jaettuja tehtäviä on myös laajemmin sote-aloilla. Tämän resurssin optimaalinen suuntaaminen sote-järjestelmän ja hyvinvointialueiden tueksi vaatii myös hallinnollista yhteistyötä.
Olemme seuranneet huolestuneina, kuinka puheista huolimatta yliopistojen rooli on jäänyt hyvinvointialuelainsäädännössä epäselväksi, ja uudistukseen liittyvät hallinnolliset ratkaisut eri yliopistosairaaloiden hyvinvointialueilla ovat nyt syntymässä erilaisiksi. Yliopistot edustavat maamme merkittävintä asiantuntijuutta, ja tämän osaamisen käyttämättä jättäminen päätöksenteon välittömänä tukena aluehallitustasolta eri toimielimiin olisi uudistuksen toteutuksen kannalta korvaamaton virhe.
Nyt tehtävien ratkaisujen on kannettava pitkälle tulevaisuuteen – eri puolueiden näkemyksistä riippumatta. Siksi annamme myös tukemme perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindenin lupauksille yliopistosairaaloiden valtionosuuksien vahvistamiseksi, jotta voidaan turvata yliopistosairaaloiden koulutus ja tutkimustehtävä sekä vastuunkanto yhteistoiminta-alueiden toiminnasta. EVO-/VTR-rahoitus on saatava selkeälle nousu-uralle. Valtiolta tuleva koulutukseen ja tutkimukseen kohdennettava rahoitus edistää kliinisen ja soveltavan tutkimuksen tekemistä yliopistosairaaloissa, takaa tasavertaisen terveydenhuoltoalan koulutuksen ja varmistaa korkealaatuiseen tutkimukseen perustuvan hoidon potilaille myös tulevaisuudessa.
Esitämme, että kansallisen tasa-arvon ja sote-järjestelmän laadun turvaamiseksi yliopistoilla tulisi olla edustus kaikkien yliopistosairaaloiden hyvinvointialueilla sekä jäsenyydet kaikissa koulutukseen ja tutkimukseen liittyvissä keskeisissä toimielimissä.
Lisäksi tuemme yliopistosairaaloiden yhteistä kannanottoa koskien yliopistosairaaloiden roolin täsmentämistä ja rahoituksen varmistamista sote-uudistuksessa (sairaanhoitopiirien johtajat 18.1.2022).
Lääke- ja hammaslääketieteellistä koulutusta Suomessa tarjoavat Oulun yliopisto, Turun yliopisto, Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto ja Tampereen yliopisto.
Jukka Kola, Turun yliopiston rehtori
Sari Lindblom, Helsingin yliopiston rehtori
Jukka Mönkkönen, Itä-Suomen yliopiston rehtori
Jouko Niinimäki, Oulun yliopiston rehtori
Mari Walls, Tampereen yliopiston rehtori
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jouko Niinimäki, Oulun yliopiston rehtori
Yhteydenotot: johdon assistentti Tuula Jalava, puh. 040 5401 060, sähköposti: Tuula.Jalava@oulu.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme