Oulun yliopisto

Kannanotto: Yliopistollisen asiantuntemuksen mukanaolo aluehallinnossa varmistettava

Jaa
Kaikki viisi rehtoria Suomen lääketieteen alojen yliopistoista ovat muotoilleet yhteisen kannanoton koskien uusien hyvinvointialueiden järjestämistä ja hallintoa.

Sote-uudistus on edennyt toimeenpanovaiheeseen. Hyvinvointialueiden valtuustot aloittavat toimintaansa – aluehallitukset valitaan ja hallintosääntöjä valmistellaan. Uudistuksen onnistuminen on kiinni taitavasta johtamisesta, viimeisimmän tutkitun tiedon hyödyntämisestä, henkilöstön tiedoista ja taidoista sekä työvoiman saatavuudesta. Haluamme yliopistoina jo tehtävämme mukaan olla mukana auttamassa, tukemassa ja tuomassa kaiken osaamisemme uudistuksen käyttöön.

Viidellä Suomen lääke- ja hammaslääketieteen alojen koulutusta antavalla yliopistolla on tällä hetkellä satoja jaettuja tehtäviä yliopistojen ja palvelujärjestelmien välillä. Nämä yliopiston professorien ja kliinisten opettajien tehtävät muodostavat yliopistosairaaloiden osaamisen, koulutuksen ja tutkimuksen rungon lääketieteen alalla. Jaettuja tehtäviä on myös laajemmin sote-aloilla. Tämän resurssin optimaalinen suuntaaminen sote-järjestelmän ja hyvinvointialueiden tueksi vaatii myös hallinnollista yhteistyötä.

Olemme seuranneet huolestuneina, kuinka puheista huolimatta yliopistojen rooli on jäänyt hyvinvointialuelainsäädännössä epäselväksi, ja uudistukseen liittyvät hallinnolliset ratkaisut eri yliopistosairaaloiden hyvinvointialueilla ovat nyt syntymässä erilaisiksi. Yliopistot edustavat maamme merkittävintä asiantuntijuutta, ja tämän osaamisen käyttämättä jättäminen päätöksenteon välittömänä tukena aluehallitustasolta eri toimielimiin olisi uudistuksen toteutuksen kannalta korvaamaton virhe.

Nyt tehtävien ratkaisujen on kannettava pitkälle tulevaisuuteen – eri puolueiden näkemyksistä riippumatta. Siksi annamme myös tukemme perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindenin lupauksille yliopistosairaaloiden valtionosuuksien vahvistamiseksi, jotta voidaan turvata yliopistosairaaloiden koulutus ja tutkimustehtävä sekä vastuunkanto yhteistoiminta-alueiden toiminnasta. EVO-/VTR-rahoitus on saatava selkeälle nousu-uralle. Valtiolta tuleva koulutukseen ja tutkimukseen kohdennettava rahoitus edistää kliinisen ja soveltavan tutkimuksen tekemistä yliopistosairaaloissa, takaa tasavertaisen terveydenhuoltoalan koulutuksen ja varmistaa korkealaatuiseen tutkimukseen perustuvan hoidon potilaille myös tulevaisuudessa.

Esitämme, että kansallisen tasa-arvon ja sote-järjestelmän laadun turvaamiseksi yliopistoilla tulisi olla edustus kaikkien yliopistosairaaloiden hyvinvointialueilla sekä jäsenyydet kaikissa koulutukseen ja tutkimukseen liittyvissä keskeisissä toimielimissä.

Lisäksi tuemme yliopistosairaaloiden yhteistä kannanottoa koskien yliopistosairaaloiden roolin täsmentämistä ja rahoituksen varmistamista sote-uudistuksessa (sairaanhoitopiirien johtajat 18.1.2022).

Lääke- ja hammaslääketieteellistä koulutusta Suomessa tarjoavat Oulun yliopisto, Turun yliopisto, Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto ja Tampereen yliopisto.

Jukka Kola, Turun yliopiston rehtori

Sari Lindblom, Helsingin yliopiston rehtori

Jukka Mönkkönen, Itä-Suomen yliopiston rehtori 

Jouko Niinimäki, Oulun yliopiston rehtori             

Mari Walls, Tampereen yliopiston rehtori

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jouko Niinimäki, Oulun yliopiston rehtori


Yhteydenotot: johdon assistentti Tuula Jalava, puh. 040 5401 060, sähköposti: Tuula.Jalava@oulu.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye