Alvar Aalto -säätiö

Kansainvälinen Alvar Aalto -tutkijaseminaari keskittyy modernin arkkitehtuurin perintöön ja tulevaisuuteen

Jaa
Uudessa, toukokuun lopulla avautuvassa Jyväskylän Aalto2-museokeskuksessa ratkotaan 14.–15.6.2023 ajankohtaisia modernin arkkitehtuurin kysymyksiä sekä juhlistetaan Alvar Aalto 125 -juhlavuotta. 5. Alvar Aalto -tutkijaseminaarissa ”Whose Modernism?” nähdään maailmanluokan esiintyjiä; kuten kansainvälisesti palkittu elokuvaohjaaja Klaus Härö, kiinnostavia keynote-puhujia ja 36 Call for papers -esitystä eri puolilta maailmaa.

Moderni arkkitehtuuri vanhenee nyt ripeästi. Rakennustaide, jota vielä viime vuosikymmenellä kutsuimme ‘uudeksi’, alkaa olla jo vanhaa. Se on pikemminkin rakennusperintöä, kuin tuoretta uudisrakentamista. Haastamme seminaariin osallistuvia pohtimaan, keiden olisi tärkeää tulkita modernismin historiaa ja nykytilaa, sekä päättää sen tulevaisuudesta”, pohtii FT, Cambridgen yliopiston tutkijatohtori Sofia Singler seminaarin ohjausryhmästä.


Modernin arkkitehtuurin ydinkysymysten äärellä

Kesäkuisessa kansainvälisessä 5. Alvar Aalto -tutkijaseminaarissa nostetaan keskusteluun, paitsi modernin arkkitehtuurin suunnittelijat, myös kaikki sen luomisprosesseihin, kriittiseen keskusteluun, rakennusten käyttöön, rahoittamiseen sekä säilyttämiseen liittyvät muut osapuolet. Tiivistäen, ketkä osallistuvat – ja keiden olisi tärkeää juuri nyt osallistua modernin arkkitehtuurin suunnitteluun, suojeluun ja perinnön vaalimiseen?

Kaksipäiväinen, englanninkielinen seminaari etsii vastauksia kysymyksiin kolmen pääteeman kautta: Tarkoitus, Tekijyys ja Perintö. Ketkä olivat loppukäyttäjiä viime vuosisadalla, ketkä nyt? Ovatko tekijyyteen liittyvät kysymykset yhä ajankohtaisia tänään? Millä perusteilla modernia arkkitehtuuria esitetään Unescon Maailmanperintölistalle? Lisää kysymyksiä, keskustelua, kansainvälisiä avauksia ja oheisohjelmaa on luvassa 5. Alvar Aalto -tutkijaseminaarissa ”Kenen modernismi?” Jyväskylässä 14.–15.6.2023.

Kaikki modernin arkkitehtuurin, taidehistorian ja kulttuurin ammattilaiset, tutkijat ja ystävät - tervetuloa mukaan Aalto2-museokeskukseen Jyväskylään ratkomaan yhdessä modernin arkkitehtuuriin tärkeitä kysymyksiä. Jyväskylän kaupunki on tapahtuman pääkumppani.

Mikä tutkijaverkosto?

Alvar Aalto tutkijaverkosto palvelee keskustelukanavana ja yhteyksien rakentajana kansainvälisten Alvar Aalto -tutkijoiden välillä. Verkoston avulla tuodaan esiin Aalto-tutkimuksen kannalta kiinnostavia tutkimusaiheita. Verkoston tapahtumista vastaa Alvar Aalto -akatemia, joka on osa Alvar Aalto -säätiötä.

Tapahtuma: 5. Alvar Aalto -tutkijatapaaminen "Kenen modernismi?"

Aika: 14.–15.6.2023

Paikka: Aalto2-museokeskus, Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä

Liput: Early bird 144€ (30.1.–15.3.2023)

Opiskelija 50€ (30.1.–15.6.2023)

Virtuaalilippu 0€ (vapaa pääsy)


Vuonna 2023 on kulunut 125 vuotta Alvar Aallon (1898−1976) syntymästä. Modernin suunnittelun uranuurtajat, arkkitehdit Alvar, Aino ja Elissa Aalto tekivät poikkeuksellisen rikkaan ja monipuolisen uran sekä Suomessa että kansainvälisesti. Juhlavuoden aikana Alvar Aalto -säätiö tuo esiin - yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa - Alvar Aallon arkkitehtitoimiston (1923−1994) tarinaa ja töiden taustalla vaikuttaneita, yhä tänäkin päivänä ajankohtaisia ajatuksia.

 

Yhteyshenkilöt

Nina Heikkonen
Ohjelmapäällikkö, Alvar Aalto -säätiö
+358 44 500 1257
nina.heikkonen@alvaraalto.fiAila Svenskberg
Tiedottaja, toimittaja, Alvar Aalto -säätiö
+358 40 659 1930
aila.svenskberg@alvaraalto.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Alvar Aalto -säätiö
Alvar Aalto -säätiö

JYVÄSKYLÄ ja HELSINKI

040 135 6210https://www.alvaraalto.fi

Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme