Pirkanmaan hyvinvointialue

Kansainvälinen tutkimus kehittää lasten harvinaisen verisyövän hoitoa

Jaa
Ylilääkäri, dosentti Sauli Palmu Tampereen yliopistollisesta sairaalasta ja Tampereen yliopistosta toimii Suomen päätutkijana kansainvälisessä leukemiatutkimuksessa, joka sai kolmen miljoonan euron EU-rahoituksen. Tavoitteena on löytää yksilöllisiä hoitoja erityisesti huonoennusteisten tautitapausten hoitoon.

Lasten harvinaiseen verisyöpään, akuuttiin myelooiseen leukemiaan (AML) kehitetään nykyistä tehokkaampaa hoitoa kansainvälisessä tutkimuksessa. EU rahoittaa 3 miljoonalla eurolla 16 maan yhteistyötä, jossa Suomi on mukana. Suomen osuus rahoituksesta on 200 000 euroa ja Suomen päätutkijana toimii ylilääkäri, dosentti Sauli Palmu Tampereen yliopistollisesta sairaalasta (Tays) ja Tampereen yliopistosta.

Tautiin sairastuu Suomessa vuosittain noin viisi lasta. Ruotsissa tapauksia on vuosittain noin 15. Nykyisellä hoidolla, sytostaattilääkityksellä ja joskus luuydinsiirrolla, noin 80 prosenttia lapsista paranee.

 Tutkimuksen tavoitteena on löytää yksilöllisiä hoitoja syöpäsolujen geneettisten ominaisuuksien perusteella, eli parantaa nykyisin huonoennusteisten tautitapausten hoitoa, kertoo Palmu.

 Tutkimuksessa on hoidossa mukana uusia lääkkeitä. Toisaalta tutkimme sitä, voisiko parempiennusteisten tautimuotojen kyseessä ollessa hoitoa keventää ja näin vähentää hoidon aiheuttamia haittoja.

Hankkeessa ovat mukana kaikki Suomen yliopistosairaaloiden lasten veri- ja syöpätautien yksiköt. Palmu koordinoi Suomessa tehtävää tutkimusta Tampereen yliopiston TamCAM-tutkimuskeskuksessa ja rahoitusta hallinnoi Tays.

Childhood International Protocol – Acute Myeloid Leukaemia 2022 -tutkimukseen (CHIP- AML22) osallistuu 14 EU:n jäsenmaata. Lisäksi mukana ovat Hong Kong ja Israel. Koko hanketta koordinoi Skånen yliopistollinen sairaala Lundissa.

Tutkimus jatkuu vielä viitisen vuotta sen jälkeen, kun EU-rahoitus päättyy vuoden 2025 lopussa. Syynä on se, että tutkimuksessa on hoidettava ja arvioitava tietty määrä lapsia, jotta tieteellisiin kysymyksiin saataisiin luotettavat vastaukset.

Lisätietoja:

Lastentautien sekä lasten veri- ja syöpätautien erikoislääkäri, ylilääkäri (Tampereen yliopistollinen sairaala Tays), lastentautiopin kliininen opettaja (Tampereen yliopisto) Sauli Palmu, 040 735 2566, sauli.palmu@tuni.fi

TamCAM - Tampere Center for Child, Adolescent and Maternal Health Research, https://research.tuni.fi/tamcam/tutkimuskeskus/

https://health.ec.europa.eu/funding/eu4health-programme-2021-2027-vision-healthier-european-union_en

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sauli PalmuLastentautien sekä lasten veri- ja syöpätautien erikoislääkäri, ylilääkäriTampereen yliopistollinen sairaala Tays

Puh:040 735 2566sauli.palmu@tuni.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue
PL 272
33101 TAMPERE

http://www.pirha.fi

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa pirkanmaalaisten julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelujen järjestämisestä ja pääosin myös tuottamisesta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme