Oulun yliopisto

Kansainvälinen vertailu yliopistojen vaikuttavuudesta: Oulun yliopisto vahva kestävän kehityksen edistäjä

Jaa

Uusimman THE University Impact 2021 rankingin mukaan Oulun yliopisto kuuluu entistä vahvemmin suomalaisyliopistojen kärkijoukkoon kestävän kehityksen edistämisessä. Kansainvälinen vertailu mittaa kuinka hyvin yliopistot toiminnallaan edistävät YK:n määrittelemiä kestävän kehityksen tavoitteita.

THE (Times Higher Education) University Impact -vertailussa tutkitaan yliopistojen vaikuttavuutta YK:n 17 kestävän kehityksen tavoitteessa, joilla pyritään ihmisten, ympäristön ja talouden hyvinvoinnin edistämiseen.

Oulun yliopisto ylsi tänä vuonna Suomen ykköseksi kolmessa tavoitteessa; ”hyvä terveys ja hyvinvointi”, ”laadukas koulutus” sekä ”ihmisarvoinen työ ja talouskasvu”. Lisäksi Oulu oli jaetulla 1. sijalla kolmessa muussa tavoitteessa, jotka olivat ”sukupuolten tasa-arvo”, ”kestävä teollisuus, innovaatiot ja infrastruktuurit” sekä ”kestävät kaupungit ja yhteisöt”. Viime vuonna ykkössijoituksia oli vain yksi.

Suomalaisyliopistojen kokonaisvertailussa Oulun yliopisto nousi jaetulle sijalle 3. yhdessä kolmen muun yliopiston kanssa. Viime vuoden vertailussa Oulu päätyi sijavälille 5-6. Nousua selittää osin se, ettei Helsingin yliopisto osallistunut tänä vuonna University Impact vertailuun.

Tavoitteiden toteutumisessa yliopistojen toimintaa arvioitiin useista eri näkökulmista. Muun muassa kestävä teollisuus, innovaatiot ja infrastruktuurit -tavoitteessa kysyttiin spin-offien lukumäärää, tutkimusrahoituksen määrää sekä akateemisen henkilökunnan määrää. Lisäksi huomioitiin, kuten muissakin tavoiteteemoissa, tavoitteeseen liittyvät tutkimusjulkaisut.

Kansainvälisessä vertailussa lähes kaikkien suomalaisyliopistojen sijoitus heikkeni. Oulun yliopisto sijoittui nyt sijavälille 301-400 (201-300). Pääosin tämä johtui siitä, että vertailussa oli tänä vuonna mukana useita satoja yliopistoja aikaisempaa enemmän. Tänä vuonna arvioitiin yli 1100 yliopistoa.

Oulun yliopisto edistää tavoitteellisesti kestävää kehitystä koulutuksen, tutkimuksen, yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen ja kampuskehittämisen toimin. Yliopisto on sitoutunut arvoissaan toimimaan vastuullisesti yhteiskuntaa ja ympäristöä kohtaan, etsimään ratkaisuja maapallon resurssien kestävään käyttöön ja tekemään ekologisesti vastuullisia valintoja omissa toiminnoissaan. Tutkimuksessa kestävän kehityksen vahvuusalueita ovat luonnonvarojen kestävä ja vastuullinen käyttö, bio- ja kiertotalous, ympäristötekijöiden vaikutus terveyteen, muuttuvan ympäristön tutkimus arktisella ja boreaalisella vyöhykkeellä sekä globalisaation ja ympäristömuutoksen vaikutukset ihmisten vuorovaikutukseen ja yhteisöihin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suunnittelupäällikkö Pertti Tikkanen, strategian ja tiedepolitiikan yksikkö, Oulun yliopisto, puh. 0294 484 079, sposti pertti.tikkanen@oulu.fi

Viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Aivojen puhdistusjärjestelmää ylläpitävät pulsaatiot täysin poikkeavia Alzheimer-potilailla17.5.2021 06:17:00 EEST | Tiedote

Alzheimerin taudin tutkimus harppasi jälleen merkittävän askeleen eteenpäin, kun Oulun yliopiston tutkijat onnistuivat kuvaamaan yksityiskohtaisesti sen, miten aivojen puhdistusjärjestelmää ylläpitävä aivovaltimoiden sykintä eli pulsaatio poikkeaa Alzheimerin tautia sairastavilla. Merkittäviä pulsaation muutoksia löydettiin erityisesti muistitoimintoihin liittyviltä aivoalueilta.

IT-alan sukupuolittuneet mielikuvat vaativat ravistelua11.5.2021 08:50:00 EEST | Tiedote

Filosofian maisteri Fanny Vainionpään väitöskirjatutkimus tuo lisää ymmärrystä informaatioteknologia-alan sukupuolittuneisuuteen nostamalla esiin lukioikäisten tyttöjen uravalintaan vaikuttavia tekijöitä. Miten lukioympäristö ohjaa tyttöjä tiettyyn suuntaan? Mitkä asiat vaikuttavat jatko-opintojen ja uran valintaan? Tutkimus osoittaa, että uravalinta on prosessi, joka voi vaihtaa suuntaa monesti. Sen luonne on monimutkainen.

Pienhiukkaspäästöille altistuminen yhteydessä sijoittajien päätöksentekoon5.5.2021 07:10:00 EEST | Tiedote

Ilmansaasteille altistuminen voi aiheuttaa monentyyppisiä psykologisia, sosiaalisia ja taloudellisia haittoja. Tästä on saatu viitteitä myös Oulun yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Siinä tutkijat osoittivat, että ilman pienhiukkaspitoisuudet ovat yhteydessä osakemarkkinoiden tuottoon ja markkinoiden epävakauteen eli volatiliteettiin. Löytö on merkittävä, vaikka ilmiön syy-seuraussuhteista tiedetäänkin vasta vähän.

Mikä liikuttaa työvoimaa?29.4.2021 08:30:54 EEST | Tiedote

Työn ja työvoiman kohtaanto-ongelma sekä korkeasti koulutetun työvoiman puute ovat Suomen talouden tunnettuja pullonkauloja. Yhtäältä myös talouden paikalliset shokit, kuten laajan teollisen toiminnan alasajo Kemin paperitehtaan tapaan, aiheuttavat häiriötilanteita työmarkkinoilla sekä alueellisia ja inhimillisiä ongelmia. Mistä osaavaa työvoimaa? Mitkä tekijät vaikuttavat työvoiman liikkuvuuteen, eri aloilla ja alueiden välillä. Mikä vetää ulkomaisia osaajia? Tutkijan mukaan itse työ ei ole ratkaisevin tekijä. Koulutetut liikkuvat työn perässä yllättävän vähän. Shokeista toiset alueet selviävät paremmin kuin toiset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme