Kansainväliset adoptiot ovat jatkuneet pandemiasta huolimatta

Kansainvälisen adoptiotoiminnan luotettavuus ja laittomuusepäilyt herättivät runsaasti keskustelua adoptiotoiminnan selvitystarpeista Euroopan maissa vuoden 2021 aikana. Keskustelu kosketti myös Suomea. Adoptiolautakunnan täysistunto katsoi lausunnossaan, että selvitystyö on tervetullut. Täysistunnon näkemyksen mukaan selvityksessä tulisi huomioida suomalaisen adoptiojärjestelmän erityispiirteet, kuten kansainvälisen adoptiotoiminnan käynnistymisen ajankohta, adoptiolainsäädännön ja Haagin adoptiosopimuksen voimassaolo, yksityisten adoptioiden lukumäärät sekä yhteistyömaat, joiden kanssa Suomi on tehnyt kansainvälistä adoptioyhteistyötä. Lisäksi sen pitäisi painottua riittävästi järjestelmän kehittämisen näkökulmaan.
Lisää huomiota adoption jälkeisiin palveluihin
Adoption jälkeisten palvelujen kehittämistarve korostuu sitä mukaa kun aikuisikään tulleiden adoptoitujen määrä kasvaa.
”Adoptioperheen elämää tulisi tukea nykyistä vahvemmin sen jälkeen, kun lapsi on tullut perheeseen − nykyisen alkupainotteisen adoptiojärjestelmämme etuja kuitenkaan menettämättä”, toteaa adoptiolautakunnan puheenjohtaja Irene Pärssinen-Hentula.
”Adoption jälkeisen tuen vahvistamisessa on tärkeää vastata adoptiolasten ja -perheiden erityisiin adoptioon liittyviin tarpeisiin. Näitä ovat esimerkiksi lapsen ja vanhemman välisen kiintymyssuhteen kehittymisen tukeminen, korjaavien kokemusten mahdollistaminen lapselle terapeuttisen vanhemmuuden kautta, adoptiotaustan käsittely adoptoidun identiteettioikeuksia tukien sekä vertaistuen hyödyntäminen adoptoidun lapsen eri elämänvaiheissa.”
Adoptiolautakunta on Valviran yhteydessä toimiva asiantuntija-, lupa- ja valvontaviranomainen adoptioasioissa. Adoptiolautakunta myöntää luvat sekä kotimaiseen että kansainväliseen adoptioon. Lisäksi adoptiolautakunta myöntää toimiluvat kansainvälisen adoptiopalvelun antajille ja valvoo palvelunantajien toimintaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Irene Pärssinen-HentulaAdoptiolautakunnan puheenjohtajaSosiaali- ja terveydenhuolto-osasto
Puh:0295 209 247irene.parssinen-hentula@valvira.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Valvira on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan keskusvirasto. Valvomme sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen, alkoholielinkeinon sekä ympäristöterveydenhuollon toiminnan asianmukaisuutta. Myönnämme sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnonalan lupia ja ohjaamme aluehallintovirastoja, jotta lupa-, ohjaus- ja valvontakäytännöt olisivat yhdenmukaisia koko maassa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Valvira
Yksityisen terveydenhuollon palveluntuottajia ja toimipaikkoja vuosi vuodelta enemmän23.3.2023 09:41:52 EET | Tiedote
Yksityisen terveydenhuollon palveluntuottajien ja toimipaikkojen määrät kasvavat vuodesta toiseen. Vuonna 2022 Valvira myönsi 196 uutta yksityisen terveydenhuollon lupaa. Tämä on 27 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Muutoslupia myönnettiin 78 enemmän kuin vuotta aiemmin, yhteensä 1014. Muutoslupa täytyy hakea silloin, kun toiminnassa tapahtuu olennaisia muutoksia tai voimassa olevaan lupaan lisätään uusi toimipaikka.
Valvira kiistää väitteet hoivakotien henkilöstömitoitukseen liittyvistä liian tiukoista tulkinnoista22.3.2023 01:30:00 EET | Tiedote
Valvira ja aluehallintovirastot eivät tulkitse vanhuspalvelulain mukaisia henkilöstömitoitusvaatimuksia liian tiukasti. Julkisuudessa on esitetty runsaasti väitteitä, joiden mukaan liian tiukkojen viranomaistulkintojen vuoksi hoivakodit eivät voisi palkata muita työntekijöitä kuin hoitajia, vaikka heistä on kova pula.
Apulaisoikeusasiamies: Valvira ei menetellyt lainvastaisesti tai virheellisesti tehdessään tutkintapyynnön viinin maahantuonnista16.3.2023 10:37:21 EET | Tiedote
Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on 10.3.2023 ratkaissut Valviraa koskevan kantelun, joka koski viinin maahantuontia. Kantelija oli pyytänyt oikeusasiamiestä tutkimaan Valviran menettelyn, jossa Valvira vuonna 2020 teki tutkintapyynnön viinin maahantuonnista. Tulli teki tutkintapyynnön johdosta asiassa esitutkinnan ja saattoi asian syyttäjälle syyteharkintaan. Syyttäjä teki kuitenkin päätöksen syyttämättä jättämisestä. Kantelijan mukaan syyttäjän päätös osoitti, että Valvira oli toiminut mielivaltaisesti. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies katsoi ratkaisussaan, että asiassa ei ole aihetta epäillä, että Valvira olisi menetellyt lainvastaisesti tai virheellisesti.
Uusia sosiaali- ja terveydenhuollon ammattioikeuksia yli 23 500 – laskua edelliseen vuoteen9.3.2023 13:48:39 EET | Tiedote
Valvira myönsi uusia sosiaali- ja terveydenhuollon ammattioikeuksia yli 23 500 vuonna 2022. Myönnettyjen oikeuksien määrä laski hieman verrattuna edelliseen vuoteen, jolloin määrä oli yli 25 500. Lasku johtui sairaanhoitajien ja lähihoitajien ammattioikeushakemusten vähenemisestä.
Valvira vaatii Mylab Oy:tä korjaamaan laboratoriojärjestelmänsä puolen miljoonan euron uhkasakolla6.3.2023 10:56:40 EET | Tiedote
Valvira velvoittaa Mylab Oy:n korjaamaan Multilab-tietojärjestelmänsä lainsäädännön vaatimuksia vastaavaksi ja sertifioimaan järjestelmän asianmukaisesti 30.9.2023 mennessä. Vaatimusta tehostamaan Valvira on asettanut Mylab Oy:lle 500 000 euron uhkasakon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme