AVEKAVEK

Kansainväliset huippuasiantuntijat mentoroivat tekijöitä uudessa audiovisuaalisen alan kehittämisohjelmassa

Jaa
AVEK ja Suomen Kulttuurirahasto käynnistävät Suomeen ensimmäisen audiovisuaalisen alan kehittämisohjelman, joka keskittyy uusien tekijöiden ammatilliseen kehitykseen. Kehittämö-ohjelmassa tekijät saavat rahallisen tuen lisäksi mentorointia alan kansainvälisiltä osaajilta.

Kehittämö-ohjelman tavoitteena on vahvistaa sukupolvensa lahjakkaimpien tekijöiden omaäänisyyttä ja synnyttää uusia, korkeatasoisia audiovisuaalisia teoksia. Ohjelman mahdollistaa Suomen Kulttuurirahaston taloudellinen tuki, joka tuo av-alalle liki miljoonan euron lisärahoituksen seuraavan neljän vuoden aikana.

Mentoreina hankkeessa ovat jo mukana esimerkiksi Coenin veljesten ja Steven Spielbergin kanssa työskennellyt käsikirjoitusguru Karol Griffiths, dokumenttielokuvien kansainvälisten rahoitusfoorumeiden ja levityksen asiantuntija Gitte Hansen sekä Docs Up -fundin perustaja ja tuottaja Alex Szalat. Kansainvälisen mentoroinnin avulla ohjelmassa olevat tekijät verkostoituvat myös Suomen ulkopuolella, ja heidän teoksensa nousevat heti kansainvälisesti alan tietoisuuteen.

”Uskon, että ohjelman kautta voimme kasvattaa koko suomalaisen audiovisuaalisen alan omaleimaisuutta ja elinvoimaa. On erittäin arvokasta, että saimme mukaan Suomen Kulttuurirahaston kaltaisen kumppanin, jotta voimme toteuttaa hankkeen aidosti monipuolisena ja riittävän laajana”, AVEKin johtaja Ulla Simonen iloitsee.

AVEKin ja Suomen Kulttuurirahaston ohjelma on Suomessa ainoa laatuaan. Toisin kuin muissa Pohjoismaissa ja Euroopassa, Suomessa ei ole aiemmin ollut uran alkuvaiheeseen keskittyvää av-alan kehittämisohjelmaa. Kotimaiset elokuva-alan menestyjät ovatkin saaneet vauhtia uralleen vastaavissa ohjelmissa Suomen ulkopuolella.

”Kehittämö-ohjelman myötä saadaan tulevaisuudessa laadukkaita fiktio- ja dokumenttielokuvia, mediataideteoksia ja muitakin audiovisuaalisia teoksia laajan kulttuurista kiinnostuneen yleisön saataville. AVEKilla on audiovisuaalisella alalla erinomainen osaaminen ja laajat verkostot, ja yhteistyö AVEKin kanssa tuo Kulttuurirahastolle isoa lisäarvoa”, sanoo asiamies Juhana Lassila Suomen Kulttuurirahastosta.

Ohjelmassa työstetään uutta teosta, saadaan kansainvälistä sparrausta ja verkostoidutaan

Säännöllisellä taloudellisella tuella ja mentoroinnilla Kehittämö tarjoaa lupaaville av-alan nuorille tekijöille työrauhan: he voivat keskittyä oman äänensä löytämiseen ja teostensa kehittämiseen.

”Audiovisuaalisen kulttuurin sisältötarjonta on tällä hetkellä poikkeuksellisen suurta, ja vain omaäänisillä teoksilla on aidot mahdollisuudet menestyä. Nuoret tekijät joutuvat kuitenkin heti kouluttauduttuaan kovien paineiden alle kilpailutilanteeseen, jossa oman taiteellisen käsialan kehittäminen on haastavaa”, Ulla Simonen kertaa Kehittämön lähtökohtia.

Tekijät voivat hakea ohjelmaan 22.9.2022 käynnistyvässä teoshaussa, jossa huomioidaan laajasti erilaiset av-teokset. Tämän jälkeen valituille tekijöille etsitään tuotantoyhtiö, jonka kanssa he pääsevät edistämään teoshankettaan. Tavoitteena on kehittää teosta niin pitkälle, että tuotanto saa rahoituksen tavallisia rahoituskanavia pitkin. 

Jokaiselle hankkeelle räätälöidään yksilöllinen kehittämissuunnitelma sekä osoitetaan oma mentori, joka seuraa teoksen kehitystyötä alusta lähtien. Henkilökohtaisten mentorien lisäksi hankkeessa on mukana kaikkia projekteja hyödyttäviä erityisalueiden, esimerkiksi jakelun ja markkinoinnin mentoreita. Heidän osaamisensa tuodaan myös laajemmin koko kotimaisen av-alan käyttöön avoimilla luennoilla tai masterclass-esityksillä.

Tärkeässä osassa kehittämisohjelmaa ovat myös työryhmien keskinäiset kohtaamiset, joissa työskennellään yhdessä, sparraillaan ja verkostoidutaan. Hankkeen tuloksia esitellään vuosittain Finnish Film Affairin kansainvälisessä ammattilaistapahtumassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

AVEK
AVEK
Hietaniemenkatu 2
00100 HELSINKI

09 4315 2350https://www.kopiosto.fi/avek/

AVEK tukee monimuotoista kotimaista audiovisuaalista kulttuuria tekijänoikeusvaroin. Tuellamme syntyy uusia dokumenttielokuvia, animaatioita ja lyhytelokuvia sekä mediataideteoksia. Toimimme osana tekijänoikeusjärjestö Kopiostoa. Varamme ovat pääasiassa peräisin valtion budjetista saatavasta yksityisen kopioinnin hyvityksestä.
www.kopiosto.fi/avek

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta AVEK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme