Kansainvälisiä osaajia koulutettava ja rekrytoitava eettisesti kestävästi

– Suomi ei selviä ilman kansainvälisiä sote-alan osaajia. Kansainvälistä koulutus- ja työvoimaperäistä maahanmuuttoa tulee kuitenkin edistää yhteisillä, selkeillä ja eettisesti kestävillä kansallisilla ohjeistuksilla ja suosituksilla.
Mahdollisuuksia eettisesti kestävälle toiminnalle löytyy esimerkiksi kehittämällä korkeakoulujen välistä yhteistyötä.
– Kansainvälisten opiskelijoiden aiemmat tutkinnot ja osaamiset tulee nopeammin tunnistaa vastaaviksi Suomessa. Koulutuksen tulee viedä opiskelijaa koulutus- ja työuralla eteenpäin ja ylöspäin, Juntunen sanoo.
Eettisesti kestävät pelisäännöt tarkoittavat esimerkiksi sitä, että kansainväliseen opiskelija- ja työvoimarekrytointiin suunnatuissa resursseissa huolehditaan riittävästä tuesta osaajille ja heidän perheilleen. Eettisesti kestävä rekrytointi huomioi myös kansainvälisten osaajien perheet.
– Kansainvälisten opiskelijoiden rekrytoinnissa ja sen rahoituksessa tulee painottaa kielikoulutuksen tehokasta toteutusta sekä henkilön itsensä ja hänen perheensä kotoutumisen tukemista.
Tärkeää on myös, että tulija pääsee tekemään koulutustaan vastaavaa työtä. Mikäli esimerkiksi Suomeen tulevalla sairaanhoitajalla on jo taustalla sairaanhoitajan opinnot ja vankkaa työkokemusta, on tarkoituksenmukaista, että hän pystyy tekemään tätä työtä myös Suomessa.
– Tulisi löytää kestävät rahoituskanavat siihen, että he voivat pätevöityä suoraan koulutustaan vastaaviin tehtäviin esimerkiksi vahvan kielikoulutuksen tuella, Juntunen sanoo.
Diak on vastannut tähän tarpeeseen kouluttamalla EU-alueen ulkopuolelta tulleita sairaanhoitajia työskentelemään Suomessa sairaanhoitajina erillisellä pätevöitymiskoulutuksella.
Lisätiedot ja haastattelut
Elina Juntunen, toimitusjohtaja, rehtori, Diakonia-ammattikorkeakoulu
puh. 040 766 1312, sähköposti: elina.juntunen@diak.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elina Juntunentoimitusjohtaja, rehtoriDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 766 1312elina.juntunen@diak.fiHelka Repoviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 597 5008helka.repo@diak.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Korkeakoulu kestävyyden ja vastuullisuuden edelläkävijänä7.6.2023 12:37:43 EEST | Tiedote
Diak haluaa muuttaa maailmaa kestävään ja vastuulliseen suuntaan. Kestävyyden ja vastuullisuuden teemat läpileikkaavat niin koulutusta, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa kuin työyhteisöäkin.
Digi- ja kielitaidoilla opiskelu- ja työllistymisvalmiuksia2.6.2023 07:45:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaisten naisten työllisyysaste on matalampi kuin suomalaistaustaisten naisten. Ero on suurempi kuin vastaava ero miesten kohdalla. Digillä opin portaille -hankkeessa vahvistettiin maahanmuuttajaistaustaisten naisten kieli- ja digitaitoja. Tuore julkaisu kuvaa hankkeen tuloksia.
Hyvinvoinnin mittari käyttöön asiakastyössä1.6.2023 08:10:00 EEST | Tiedote
Asiakastyössä tarvitaan usein yleistietoa kuvaamaan ihmisen hyvinvointia. Diakissa kehitetty 3X10D-elämäntilannemittari vastaa tähän tarpeeseen. Tuoreessa verkkojulkaisussa esitellään vuodesta 2015 alkaen kehitetyn 3X10D-elämäntilannemittarin eri versioita ja kuvataan mittareiden käyttöä ja tutkimusta.
Tulevaisuuden hyvinvointipalveluita yhteiskehittämässä30.5.2023 08:10:00 EEST | Tiedote
DiakHub on Diakonia-ammattikorkeakoulun koordinoima foorumi, joka kokoaa yhteen sote-palveluiden ja yhteiskunnallisen yrittäjyyden tutkijat, kehittäjät, järjestäjät, tuottajat ja käyttäjät rakentamaan yhdessä tulevaisuuden hyvinvointipalveluita ja työllisyyttä. Diakin vuosikirja kuvaa DiakHubin toimintaa ja tuloksia viime vuosilta.
Ohjaamoiden viestintää kehitetään nuorten osallisuuden vahvistamiseksi26.5.2023 08:30:00 EEST | Tiedote
Ohjaamoiden viestintää kartoitetaan ja kehitetään Tampereen, Turun ja Porin alueilla. Länsi-Suomen Ohjaamot yhdessä -hankkeen avulla halutaan tavoittaa paremmin nuoria ja vahvistaa heidän osallisuuttaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme