Kansainvälisiä osaajia koulutettava ja rekrytoitava eettisesti kestävästi

– Suomi ei selviä ilman kansainvälisiä sote-alan osaajia. Kansainvälistä koulutus- ja työvoimaperäistä maahanmuuttoa tulee kuitenkin edistää yhteisillä, selkeillä ja eettisesti kestävillä kansallisilla ohjeistuksilla ja suosituksilla.
Mahdollisuuksia eettisesti kestävälle toiminnalle löytyy esimerkiksi kehittämällä korkeakoulujen välistä yhteistyötä.
– Kansainvälisten opiskelijoiden aiemmat tutkinnot ja osaamiset tulee nopeammin tunnistaa vastaaviksi Suomessa. Koulutuksen tulee viedä opiskelijaa koulutus- ja työuralla eteenpäin ja ylöspäin, Juntunen sanoo.
Eettisesti kestävät pelisäännöt tarkoittavat esimerkiksi sitä, että kansainväliseen opiskelija- ja työvoimarekrytointiin suunnatuissa resursseissa huolehditaan riittävästä tuesta osaajille ja heidän perheilleen. Eettisesti kestävä rekrytointi huomioi myös kansainvälisten osaajien perheet.
– Kansainvälisten opiskelijoiden rekrytoinnissa ja sen rahoituksessa tulee painottaa kielikoulutuksen tehokasta toteutusta sekä henkilön itsensä ja hänen perheensä kotoutumisen tukemista.
Tärkeää on myös, että tulija pääsee tekemään koulutustaan vastaavaa työtä. Mikäli esimerkiksi Suomeen tulevalla sairaanhoitajalla on jo taustalla sairaanhoitajan opinnot ja vankkaa työkokemusta, on tarkoituksenmukaista, että hän pystyy tekemään tätä työtä myös Suomessa.
– Tulisi löytää kestävät rahoituskanavat siihen, että he voivat pätevöityä suoraan koulutustaan vastaaviin tehtäviin esimerkiksi vahvan kielikoulutuksen tuella, Juntunen sanoo.
Diak on vastannut tähän tarpeeseen kouluttamalla EU-alueen ulkopuolelta tulleita sairaanhoitajia työskentelemään Suomessa sairaanhoitajina erillisellä pätevöitymiskoulutuksella.
Lisätiedot ja haastattelut
Elina Juntunen, toimitusjohtaja, rehtori, Diakonia-ammattikorkeakoulu
puh. 040 766 1312, sähköposti: elina.juntunen@diak.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elina Juntunentoimitusjohtaja, rehtoriDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 766 1312elina.juntunen@diak.fiHelka Repoviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 597 5008helka.repo@diak.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Osallisuutta ja toimijuutta kuluneen kahden vuoden aikana12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
AVOT-hankkeessa on tuettu ja vahvistettu Oulun alueella heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta ja hyvinvointia kuluneen kahden vuoden aikana.
Asiantuntijapalvelut yhteistä hyvää rakentamassa11.6.2025 09:01:10 EEST | Tiedote
Diakin asiantuntijapalveluilla tuotetaan ratkaisuja työelämän ja yhteiskunnan tarpeisiin. Dialogin uusi teemanumero tuo esille asiantuntijuutta, jonka tarkoituksena on rakentaa vaikuttavia ja sosiaalista kestävyyttä edistäviä palveluita.
Diak rakentaa vaikuttavia hyvinvointipalveluita – uusi julkaisu kokoaa TKI-toiminnan konkreettisia tuloksia10.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diak on yhteiskunnan polarisoitumiskehityksen vastavoima. Diakin tavoitteena on katkaista eriarvoistumiskehitys Suomessa ja luoda sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa jokainen voi elää onnellista elämää. Näihin tavoitteisiin tähtäämme vaikuttavalla tutkimus- ja kehittämistoiminnallamme (TKI) ja asiantuntijapalveluillamme. Uusi julkaisu tarjoaa kattavan katsauksen Diakin TKI-toiminnan painopisteisiin ja toimii tiekarttana strategiselle kehittämistyölle.
Yhdenvertaisuus korkeakouluun ei saa jäädä haaveeksi – uusi hanke tukee romanien koulutuspolkuja2.6.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen Romako korkeakoulutukseen -hanke edistää romanien osallisuutta korkeakoulutuksessa ja työelämässä. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yhteistyössä toteuttaman hankkeen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta, parantaa romaniopiskelijoiden mahdollisuuksia valmistua ja työllistyä, sekä vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia tukea romanitaustaisia opiskelijoita.
Tulevaisuuden osaajat tarvitsevat liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen näkökulman yhdistämistä22.5.2025 10:17:15 EEST | Tiedote
Yhteiskunnallinen yrittäjyys kiinnostaa erityisesti nuoria, mutta sitä on hankala opiskella Suomessa, koska opintotarjontaa on vähän. Kansainvälinen Open Business for Community Development -hanke kehitti avoimia verkkokursseja, joilla kuka tahansa voi ottaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden salat haltuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme