Museovirasto

Kansainvälistä meriarkeologiaa Helsingissä

Jaa

Mitä meriarkeologia on ja millaista tutkimusta maailmalla tehdään juuri nyt? Kuuluisia hylkylöytöjä, historiallisia satamia ja syvän meren kohteiden kartoitusta, mutta myös kierrätyksen arkeologiaa sekä rannikoiden merellistä kulttuuriperintöä. Museovirasto, Meriarkeologinen seura sekä Helsingin yliopisto järjestävät yhteistyössä kansainvälisen meriarkeologisen IKUWA7-konferenssin Helsingin yliopistolla 6.–9.6.2022. Saksassa perustetun kongressin edellinen tapaaminen oli Australiassa vuonna 2016.

Edmundin ruori. Kuva: Suomen meriarkeologinen seura.
Edmundin ruori. Kuva: Suomen meriarkeologinen seura.

7th International Congress for Underwater Archaeology, IKUWA 6.–9.6.2022

Meriarkeologia on laaja-alaista ja monitieteellistä tutkimusta. Ikuwa7-kongressin esitelmissä keskustellaan merien näkökulmasta muun muassa ilmastonmuutoksesta, sisämaan vesireiteistä tai rituaalisista ja kognitiivisista merkeistä merellisessä maisemassa.

Neljän vuoden välein järjestettävä kansainvälinen kongressi tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden nähdä ja kuulla esityksiä merellisestä kulttuuriperinnöstä ympäri maailman. Kolmen päivän aikana kuullaan lähes 130 esitystä. Tapahtumaan osallistuu yli 200 meriarkeologian asiantuntijaa ympäri maailmaa.

Yleisöllä on mahdollisuus osallistua kongressiin hankkimalla päivälipun (60 €), joita myydään Porthanian aulassa (Yliopistonkatu 3). Yleisölle on tarjolla torstaina 9.6. myös suora verkkolähetys, joka sisältää 13 mielenkiintoista esitelmää.

Yleisöosion ohjelma ja verkkolähetys


Kulttuuriperintöä veden alla

Vedenalaista kulttuuriperintöä löytyy kaikkialta maailman meristä, mutta Itämeressä se on säilynyt poikkeuksellisen hyvin. Tästä hyviä esimerkkejä konferenssin esityksissä ovat paljon julkisuutta saaneet, lähes ehjät puuhylyt, kuten Vrouw Maria, Huis de Warmelo sekä jopa 1200-luvulle ajoittuvat keskiaikaiset kauppalaivat.

Merellinen kulttuuriperintö on oleellinen osa “sinistä kasvua” sekä meritieteitä, jotka tuovat jatkuvasti lisää tietoa merellisten resurssien historiallisesta käytöstä sekä ihmisen suhteesta mereen. Meriarkeologinen tutkimus on tällä hetkellä kansainvälisestikin pinnalla. YK on julistanut merelliset tieteet ja kestävän kehityksen kuluvan vuosikymmenen teemaksi.

Vahvoissa kansalaisyhteiskunnissa, kuten Isossa-Britanniassa ja Suomessa, kansalaistiede eli vapaaehtoisten sukeltajien tieteellisen seuran puitteissa harjoittama hylkyjen tutkimus muodostaa merkittävän osan vedenalaisen kulttuuriperintömme tutkimuksesta, suojelusta sekä niihin liittyvästä koulutuksesta.

Alan opetus Suomessa kuvastaa meriarkeologian monipuolista ja poikkitieteellistä luonnetta. Helsingin yliopistossa meriarkeologiaa on opetettu vuodesta 1995 lähtien yhteistyössä ammattimaisten meriarkeologien kanssa. Opiskelijoiden on mahdollista tutustua alaan monella tasolla aina akateemisen tutkimuksen teosta käytännön työhön asti. Helsingin yliopistoon perustettu Tutkimussukellusakatemia tarjoaa kursseja, joissa on mahdollista oppia käytännössä sukeltamalla tehtäviä meriarkeologisia menetelmiä.

IKUWA7 somessa

Twitter: @ikuwaseven7
Facebook: IKUWAseven
Aihetunniste: #ikuwa7

Oheisessa liitteessä Poimintoja ohjelmasta on muutamia poimintoja kongressin laajasta ohjelmasta sekä mahdollisesti suurta yleisöä kiinnostavia tutkijoita, jotka ovat konferenssin aikana tavoitettavissa haastattelua varten. Mainittujen tutkijoiden biografiat ja esitysten introt sekä julkaisuvapaata kuvamateriaalia korkearesoluutioisina kuvina ja videoina. Materiaalia on saatavilla IKUWA7:n mediaportaalista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kristin Ilves, Helsingin yliopisto, kristin.ilves@helsinki.fi, 050 556 0340

Kalle Virtanen, Meriarkeologinen seura, ikuwa7@mas.fi, 041 524 2273

Minna Koivikko, Museovirasto, minna.koivikko@museovirasto.fi, 0295 33 6215

Kuvat

Edmundin ruori. Kuva: Suomen meriarkeologinen seura.
Edmundin ruori. Kuva: Suomen meriarkeologinen seura.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Yliopisto on perustettu vuonna 1640. www.helsinki.fi

Suomen meriarkeologinen seura on alan johtavia kansalaisjärjestöjä koko maailmassa ja tuottaa aktiivisesti tietoa vedenalaisesta kulttuuriperinnöstä. www.mas.fi
Seuran tuottamaan materiaaliin voi tutustua verkossa osoitteessa mas.mikrojebe.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Suomenlinnan vedenalaisten arkeologisten kaivausten esittely torstaina 4.8. klo 9–112.8.2022 10:22:09 EEST | Kutsu

Elokuun alussa Museoviraston meriarkeologit sukeltavat esille Suomenlinnan, Helsingin ja Itämeren alueen historiaa. Torstaina 4.8.2022 Museovirasto ja Suomen meriarkeologinen seura esittelevät Suomenlinnan puulaivan hylkyjen vedenalaisia tutkimuksia median edustajille. Kutsumme toimittajia vierailemaan tutkimusaluksella ja tutustumaan meriarkeologiseen toimintaan tulevana torstaina Suomenlinnaan.

Museotilastot vuodelta 2021 julkaistu – koronan vaikutus näkyy edelleen22.6.2022 11:24:49 EEST | Tiedote

Museovirasto on julkaissut Suomen ammatillisesti hoidettujen museoiden toimintaa, henkilöstöä ja taloutta koskevat tilastotiedot vuodelta 2021. Tilastohaku ja tilastotaulukot vuosilta 2007–2021 ovat käytettävissä ja ladattavissa Museotilasto.fi-verkkopalvelussa. Syksyn aikana sivustolla julkaistaan myös aineiston pohjalta tehtyjä Tilastokortteja, joissa lukuja tarkastellaan tarkemmin.

Metallinetsijät löysivät hopeakätkön Mynämäeltä – mukana harvinaisia viikinkikuningas Harald Sinihampaan kolikoita21.6.2022 10:18:02 EEST | Tiedote

Varsinaissuomalaiset metallinetsinnän harrastajat löysivät toukokuun 2022 alkupuolella mynämäkeläisestä pellosta viikinkiaikaisen hopeakätkön. Museoviraston kaivauksissa sisällöksi paljastui hopearahoja ja hopeakorujen paloja. Mukana on 12 viikinkikuningas Harald Sinihampaan lyöttämää kolikkoa, joita on aiemmin löytynyt Suomesta vain pari. Poikkeuksellista on myös, että kätkön tausta pystytään päättelemään: esineet on tuotu Mynämäelle Puolasta.

Suomi esittää Kalevalalle Euroopan kulttuuriperintötunnusta14.6.2022 12:07:03 EEST | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on Museoviraston esityksestä valinnut Kalevalan Suomen seuraavaksi Euroopan kulttuuriperintötunnuksen (European Heritage Label) hakijaksi. Kalevalaseuran ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran yhdessä useiden muiden tahojen kanssa hakema tunnus korostaa Kalevalan merkitystä elävänä, ylirajaisena perintönä. Kalevala ilmentää aatevirtausten vuoropuhelua ja tuo esille sellaisia teemoja, kuten sanan- ja ilmaisunvapautta. Hakemus lähetetään Euroopan komissiolle maaliskuussa 2023, ja tuloksia odotetaan alkuvuonna 2024. Suomen ensimmäisen Euroopan kulttuuriperintötunnuksen sai huhtikuussa 2022 Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampus ja tasa-arvoinen koulutus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme