VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Kansainvälistä suojelua saavien ohjaus kuntiin parantunut – maakuntauudistus tuo uusia kehittämistarpeita

Jaa

Kansainvälistä suojelua saavia henkilöitä koskevaa kuntakorvausjärjestelmää on kehitetty viime vuosina aktiivisesti. Samalla vastaanottokeskusten, ELY-keskusten ja kuntien välinen yhteistyö kuntiin ohjaamisessa on parantunut. Maakuntauudistuksen toteutuessa myös jatkossa tarvitaan kiinteää tiedonvaihtoa ja yhteistyötä, jotta asiakkaat saadaan ohjattua hallitusti kuntiin ja kotoutuminen onnistuu.

Tarkastuksesta käy ilmi, että myönteisen oleskelulupapäätöksen saaneita koskevaa kuntakorvausjärjestelmää ja toimijoiden välistä yhteistyötä on viime vuosina kehitetty monella tavalla:

  • Korvausten maksatus ja valvonta keskitettiin ELY-keskusten sekä työ- ja elinkeinotoimistojen kehittämis- ja hallintokeskukseen (KEHA-keskukseen).
  • Laskennallisten korvausten maksatusta on automatisoitu, mikä on vähentänyt manuaalista työtä.
  • Toimintatapoja ja käytäntöjä on yhdenmukaistettu. Alueellisten yhteistyöryhmien toiminta on parantanut eri toimijoiden välistä yhteistyötä kansainvälistä suojelua saavien kuntiin ohjaamisessa.

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) arvioi, kuinka tuloksellista kansainvälistä suojelua saavien kuntiin ohjaaminen on ollut, miten kotouttamisen kuntakorvausjärjestelmää on kehitetty ja miten maakuntauudistus toteutuessaan vaikuttaa oleskeluluvan saaneiden ohjaamiseen kuntiin.

Kuntapaikkajärjestelmä toimii kiintiöpakolaisten osalta, jotka Suomeen saapuessaan sijoittuvat suoraan vastaanottaviin kuntiin. Sen sijaan muut kansainvälisen suojelun perusteella oleskeluluvan saaneet muuttavat kuntiin eri kanavia pitkin.

Kuntiin hakeutuminen sekä vastaanottokeskusten avustamana että itsenäisesti on viime vuosina ollut 2–5 kertaa yleisempää kuin muutto ELY-keskusten neuvottelemille sopimuskuntapaikoille. VTV suositteleekin, että työ- ja elinkeinoministeriö arvioi mittarit, joilla seurataan kansainvälistä suojelua saavien kuntiin ohjaamista ja sijoittumista.

Kansainvälistä suojelua saavien kuntiin ohjaamista tulisi tarkastella kokonaisuutena, jossa otetaan huomioon myös asiakkaiden kotoutuminen. VTV suosittelee, että asiakkaiden kuntiin ohjaus ja siihen liittyvä tiedonvaihto toimijoiden välillä tapahtuisi yhden tietojärjestelmän kautta.

Jotta kansainvälistä suojelua saaneiden kuntiin ohjauksen suunnittelu ja seuranta olisi hallittua, tulisi työ- ja elinkeinoministeriön, sisäministeriön, Maahanmuuttoviraston ja maakuntien tehdä yhteistyötä. Myös maakuntien keskinäistä yhteistyötä tarvitaan, kun kuntiin ohjaamisen menettelytapoja suunnitellaan.

Tiedote ja tarkastuskertomus vtv.fi-palvelussa

Lisätietoja

Anna-Liisa Pasanen, tuloksellisuustarkastuspäällikkö (maakuntauudistus)
Puh. 09 432 5787
anna-liisa.pasanen@vtv.fi

Olli-Pekka Luoto, ylitarkastaja (kuntiin sijoittaminen)
Puh. 09 432 5865
olli-pekka.luoto@vtv.fi

Tiina Palonen-Roihupalo, ylitarkastaja (kansainvälinen suojelu)
Puh. 09 432 5834
tiina.palonen-roihupalo@vtv.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Yksittäisillä kehittämishankkeilla ei juuri vaikutusta ammatillisten tutkintojen suorittamiseen – toimenpiteiden yhtenäistäminen parantaisi tuloksia14.6.2018 06:45Tiedote

Ammatillisten tutkintojen suorittaminen on lisääntynyt ja keskeytykset vähentyneet, mutta muun muassa talouden yleinen kehitys ja työttömyysturvan muutokset ovat vaikuttaneet kehitykseen enemmän kuin yksittäiset kehittämishankkeet. Suurin osa ammatillisen koulutuksen kehittämishankkeista on pieniä ja niiden tuloksia on vaikeaa arvioida.

Enskilda utvecklingsprojekt har knappt någon effekt på slutförandet av yrkesinriktade studier – enhetligare åtgärder skulle ge bättre resultat14.6.2018 06:45Tiedote

Fler avlägger examen och färre hoppar av yrkesinriktade utbildningar, men detta är inte så mycket en effekt av enskilda utvecklingsprojekt utan beror mer på bl.a. den allmänna ekonomiska utvecklingen och förändringar i utkomstskyddet för arbetslösa. De flesta av utvecklingsprojekten är små och deras resultat är svårbedömda.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme