VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Kansainvälistä suojelua saavien ohjaus kuntiin parantunut – maakuntauudistus tuo uusia kehittämistarpeita

Jaa

Kansainvälistä suojelua saavia henkilöitä koskevaa kuntakorvausjärjestelmää on kehitetty viime vuosina aktiivisesti. Samalla vastaanottokeskusten, ELY-keskusten ja kuntien välinen yhteistyö kuntiin ohjaamisessa on parantunut. Maakuntauudistuksen toteutuessa myös jatkossa tarvitaan kiinteää tiedonvaihtoa ja yhteistyötä, jotta asiakkaat saadaan ohjattua hallitusti kuntiin ja kotoutuminen onnistuu.

Tarkastuksesta käy ilmi, että myönteisen oleskelulupapäätöksen saaneita koskevaa kuntakorvausjärjestelmää ja toimijoiden välistä yhteistyötä on viime vuosina kehitetty monella tavalla:

  • Korvausten maksatus ja valvonta keskitettiin ELY-keskusten sekä työ- ja elinkeinotoimistojen kehittämis- ja hallintokeskukseen (KEHA-keskukseen).
  • Laskennallisten korvausten maksatusta on automatisoitu, mikä on vähentänyt manuaalista työtä.
  • Toimintatapoja ja käytäntöjä on yhdenmukaistettu. Alueellisten yhteistyöryhmien toiminta on parantanut eri toimijoiden välistä yhteistyötä kansainvälistä suojelua saavien kuntiin ohjaamisessa.

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) arvioi, kuinka tuloksellista kansainvälistä suojelua saavien kuntiin ohjaaminen on ollut, miten kotouttamisen kuntakorvausjärjestelmää on kehitetty ja miten maakuntauudistus toteutuessaan vaikuttaa oleskeluluvan saaneiden ohjaamiseen kuntiin.

Kuntapaikkajärjestelmä toimii kiintiöpakolaisten osalta, jotka Suomeen saapuessaan sijoittuvat suoraan vastaanottaviin kuntiin. Sen sijaan muut kansainvälisen suojelun perusteella oleskeluluvan saaneet muuttavat kuntiin eri kanavia pitkin.

Kuntiin hakeutuminen sekä vastaanottokeskusten avustamana että itsenäisesti on viime vuosina ollut 2–5 kertaa yleisempää kuin muutto ELY-keskusten neuvottelemille sopimuskuntapaikoille. VTV suositteleekin, että työ- ja elinkeinoministeriö arvioi mittarit, joilla seurataan kansainvälistä suojelua saavien kuntiin ohjaamista ja sijoittumista.

Kansainvälistä suojelua saavien kuntiin ohjaamista tulisi tarkastella kokonaisuutena, jossa otetaan huomioon myös asiakkaiden kotoutuminen. VTV suosittelee, että asiakkaiden kuntiin ohjaus ja siihen liittyvä tiedonvaihto toimijoiden välillä tapahtuisi yhden tietojärjestelmän kautta.

Jotta kansainvälistä suojelua saaneiden kuntiin ohjauksen suunnittelu ja seuranta olisi hallittua, tulisi työ- ja elinkeinoministeriön, sisäministeriön, Maahanmuuttoviraston ja maakuntien tehdä yhteistyötä. Myös maakuntien keskinäistä yhteistyötä tarvitaan, kun kuntiin ohjaamisen menettelytapoja suunnitellaan.

Tiedote ja tarkastuskertomus vtv.fi-palvelussa

Lisätietoja

Anna-Liisa Pasanen, tuloksellisuustarkastuspäällikkö (maakuntauudistus)
Puh. 09 432 5787
anna-liisa.pasanen@vtv.fi

Olli-Pekka Luoto, ylitarkastaja (kuntiin sijoittaminen)
Puh. 09 432 5865
olli-pekka.luoto@vtv.fi

Tiina Palonen-Roihupalo, ylitarkastaja (kansainvälinen suojelu)
Puh. 09 432 5834
tiina.palonen-roihupalo@vtv.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Makeran lisärahoitus yhdistetty maatalouden investointitukiin – lisärahoituksen vaikutuksia biotaloustrategian tavoitteisiin ei voida arvioida10.1.2019 06:45:00Tiedote

Maatilatalouden kehittämisrahastolle myönnetty 90 miljoonan euron lisärahoitus on sulautettu suoriin investointiavustuksiin, joiden tarkoitus on tukea maatalouden kannattavuutta ja kilpailukykyä. Ei kuitenkaan ole itsestään selvää, että suorat avustukset ovat edullisia valtiontaloudelle, vaan myös vaihtoehtoisia investointitukimuotoja tulisi arvioida.

Tilläggsfinansieringen till Makera har sammanslagits med investeringsstöden för jordbruk – dess inverkan på målen för den bioekonomiska strategin går inte att utvärdera10.1.2019 06:45:00Tiedote

Tilläggsfinansieringen på 90 miljoner euro till Gårdsbrukets utvecklingsfond har sammanslagits med direkta investeringsbidrag, som ska stödja lönsamheten och konkurrenskraften inom jordbruket. Det är dock inte självklart att direkta bidrag är förmånliga för statsekonomin, utan alternativa former av investeringsstöd också bör övervägas.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme