Kansainvälistä YK:n koulumaitopäivää vietetään keskiviikkona 28.9.2022

Maidontuotanto perustuu Suomessa hyvin kasvavan nurmen viljelyyn. Nurmiviljelyä tutkitaan ja kehitetään parasta aikaa niin, että nurmien hiilensidontaa saataisiin tehostettua. Nurmella ja lehmien lannalla on myös oleellinen merkitys maan kasvukunnon parantamisessa ja biodiversiteetin lisäämisessä.
Suomessa on hyvät lähtökohdat maidontuotantoon, sillä nurmi kasvaa meillä hyvin pohjoista Suomea myöten.
- Onkin siis luonnollista, että maitotuotteet ovat perinteisesti olleet merkittävässä roolissa suomalaisessa ruokakulttuurissa. Suosimalla Suomessa tuotettua ruokaa pidämme huolen kotimaisesta ruuantuotannosta, muistuttaa maitoasiamies Marjukka Mattio.
Maito ja ravitsevat maitotuotteet sopivat kaikenikäisille
Maidossa on proteiinia, kalsiumia, monia vitamiineja ja hivenaineita. Maito kuuluu suomalaiseen ruokakulttuuriin ja perinteisiin, ja suomalainen maitotuotevalikoima on monipuolinen ja laaja.
Maitotuotteiden laajasta valikoimasta löytyy jokaiseen makuun ja käyttötarkoitukseen sopiva tuote arjen hyvistä perustuotteista juhlavampiin herkkuihin.
- Aterialla nautitun maito- tai piimälasillisen lisäksi maito kannattaa muistaa myös osana maistuvia välipaloja koulun jälkeen. Pienikin koululainen osaa itse valmistaa smoothien tai pirtelön. Kokkailu tai monipuolisten välipalojen ideoiminen sopii myös koko perheen yhteiseksi puuhaksi, kertoo ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.
Itse tehdyn välipalan koostumusta ja makua esimerkiksi sokerin tai muiden mausteiden suhteen on helppo säädellä. Syksyisiin välipaloihin sopivat erityisen hyvin kotimaiset, raikkaat satokauden marjat ja hedelmät, jotka ovat nyt parhaimmillaan.
Syksyisessä herkkuhetkessä tai virtaa antavaksi välipalaksi sopii raikas ja täyteläinen mustikkapiirakkasmoothie, joka maustetaan syksyn mustikoilla, ruisleivällä ja kermaviilillä.
Mustikkapiirakkasmoothie (4 isoa lasillista)
Ainekset:
5 dl maitoa
4 dl kermaviiliä
4 dl (200 g) pakastemustikoita
2 (100 g) palaa ruisleipää
2-3 rkl sokeria
½ tl kardemummaa
Valmistus:
Mittaa ainekset tehosekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi. Nauti kylmänä. Vinkki: lisää proteiinia saat herajauheesta tai rasvattomasta raejuustosta.
Resepti: Kati Laszka
Lisätiedot:
Marjukka Mattio, maitoasiamies, MTK, 050 533 8924
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Joulujuuresviikko nostaa talven maut esiin – kotimaiset juurekset hurmaavat joulupöydässä18.11.2025 13:38:28 EET | Tiedote
Mitä olisikaan joulupöytä ilman kotimaisia juureksia? Suomalainen joulupöytä nojaa juureviin perinteisiin. Joulujuuresviikko on täydellinen hetki tutustua syksyn satoon, inspiroitua oman maan mauista ja virittäytyä jo joulun herkkutunnelmaan. Jos porkkana, lanttu, peruna ja punajuuri ovat tuttuja, vihannesosaston juurekset tarjoavat tänä vuonna myös monta maukasta yllätystä.
Mediakutsu: MTK:n 1. puheenjohtajan vaalit ja valtuuskunnan kokous 26.-27. marraskuuta18.11.2025 12:28:16 EET | Kutsu
Tervetuloa seuraamaan Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n valtuuskunnan kokousta Hanasaaren kulttuurikeskuksessa Espoossa keskiviikkona ja torstaina 26.–27. marraskuuta. Kokous on pääosin medialle avoin ja sen aikana käsitellään maa- ja metsätalouden ajankohtaisia kysymyksiä, järjestön linjauksia sekä tulevaisuuden näkymiä. Torstaina 27. marraskuuta käydään myös MTK:n 1. puheenjohtajan vaalit.
Metsänomistajat sitoutuneita vapaaehtoiseen suojeluun – ”Jonot ovat seisseet pitkään”14.11.2025 08:46:08 EET | Tiedote
Metsänomistajien vapaaehtoisuuteen perustuva metsien monimuotoisuuden suojeluohjelma METSO on ollut merkittävä keino luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa. Ohjelman kautta on syntynyt jo noin 100 000 hehtaaria uusia suojelualueita, mutta kiinnostusta pysyvään suojeluun olisi paljon enemmänkin.
Maaseutumatkailu loisti Finnish Travel Galassa – Pulsan Asema ja Villa Korkatti palkittiin6.11.2025 13:03:25 EET | Uutinen
Vuotuisessa Finnish Travel Galassa 31.10. palkittiin matkailualan menestyjiä ja vuoden onnistumisia Helsingin Messukeskuksessa. Maaseutumatkailu nousi näyttävästi esiin ja aina palkintopallille asti. Pulsan Asema Oy voitti kategorian Vuoden kotimainen matkailukohde, ja Villa Korkatti palkittiin Vuoden majoitusliikkeenä.
MTK: Ilmastopolitiikka ei saa ohittaa arjen asiantuntijoita – viljelijät ja metsänomistajat huomioitava päätöksenteossa5.11.2025 14:11:49 EET | Tiedote
MTK korostaa, että ilmastotavoitteet voidaan saavuttaa vain, jos viljelijät ja metsänomistajat ovat aidosti mukana ratkaisuissa. Myös kansainvälisen ilmastopolitiikan on perustuttava arjen todellisuuteen ja käytännön kokemukseen, järjestö katsoo. MTK osallistuu Brasilian Belémissä järjestettävään YK:n COP30-ilmastokokoukseen osana Suomen valtuuskuntaa. Järjestö tuo kokouksessa esiin maa- ja metsätalouden keskeistä roolia ilmastonmuutoksen hillinnässä ja siihen sopeutumisessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme




