Maahanmuuttovirasto

Kansainvälisten opiskelijoiden määrä kääntyi jälleen kasvuun

Jaa

Kansainväliset opiskelijat ovat jättäneet tänä vuonna selvästi enemmän hakemuksia kuin vuosi sitten, jolloin koronan takia pääsy ulkomaille opiskelemaan oli vaikeaa.

Vuoden 2021 tammi-elokuussa ensimmäisen oleskelulupahakemuksen opiskelun perusteella jätti 4 233 EU:n ulkopuolelta tulevaa hakijaa, kun viime vuonna vastaavaan aikaan määrä oli vain 1 756. Suurin osa opiskelijoista tulee opiskelemaan korkeakouluihin ja hakee oleskelulupaa opiskelupaikan saamisen jälkeen kesäkuukausien aikana.

Suomeen hakee opiskelijoita eniten Venäjältä (899) ja Kiinasta (504). Kärkimaat ovat viime vuosina pysyneet samoina.

Viime vuosi oli poikkeuksellinen, ja hakijamäärä jäi selvästi aiempia vuosia alhaisemmaksi koronatilanteen takia.

- Koronatilanne vaikuttaa edelleen eri puolilla maailmaa siihen, miten asiakkaat pääsevät matkustamaan tai vierailemaan edustustoissa. Edustustoihin on nyt myös normaalia pidemmät jonot, kun toimintaa on avattu, sanoo tulosalueen johtaja Anu Tarén.

Suomen edustustojen toiminnasta vastaa ulkoministeriö.

Suurin osa saa myönteisen päätöksen

Opiskelijoille on myönnetty tammi-elokuussa tänä vuonna 3 870 ensimmäistä oleskelulupaa. Suurin osa päätöksistä on myönteisiä, noin 93 prosenttia.

Opiskelijan oleskeluluvan saamisen edellytyksenä on Suomesta saadun opiskelupaikan lisäksi se, että opiskelijalla on riittävä rahoitus elämiseen Suomessa ja vakuutus, joka korvaa tarvittaessa sairastumisesta aiheutuvat hoitokulut Suomessa. EU-alueen ulkopuolelta tulevat opiskelijat eivät ole oikeutettuja opintotukeen, ja he maksavat Suomessa korkeakoululle lukuvuosimaksuja.

- Valtaosa opiskelijahakijoista on saanut myönteisen päätöksen. Kielteisten päätösten syynä on tyypillisesti toimeentuloon liittyvät vaikeudet, sanoo Tarén.

Opiskelijan oleskeluluvan sai parissa viikossa

Maahanmuuttoviraston tavoitteena on sujuvoittaa oleskelulupien hakemista ja nopeuttaa hakemusten käsittelyyn kuluvaa aikaa niin, että opiskelijan oleskeluluvan saa kuukaudessa vuoteen 2023 mennessä.

Ensimmäisen opiskelijan oleskeluluvan käsittelyajan mediaani on ollut 12 päivää vuoden 2021 tammi-elokuussa. Se tarkoittaa sitä, että puolet hakijoista ovat saaneet päätöksen 12 päivässä tai nopeammin.

Ensimmäinen opiskelijan oleskelulupa myönnetään tällä hetkellä yhdeksi tai kahdeksi vuodeksi, jonka jälkeen opiskelija hakee jatkolupaa. Opintojen jälkeen Suomeen on mahdollista jäädä töihin ja hakea oleskelulupaa esimerkiksi työn perusteella.

- Jos työpaikkaa ei vielä ole tiedossa, mahdollisuus on hakea myös jatkolupaa työnhakua tai yritystoimintaa varten. Tämä mahdollistaa työpaikan etsimisen opintojen jälkeen, sanoo Tarén.

Ulkomaalaisten opiskelijoiden ja tutkijoiden Suomeen jäämistä on tarkoitus helpottaa lakihankkeessa, jota valmistelee työ- ja elinkeinoministeriö. Tavoitteena on, että opiskelija saa jatkossa luvan pidemmäksi aikaa kuin nykyisin.

- Teemme paljon yhteistyötä oppilaitosten kanssa opiskelijoiden lupien käsittelyn sujuvoittamiseksi. Helpottavia toimenpiteitä kehitettiin esimerkiksi Kansainvälisen opiskelijan maahantuloprosessin sujuvoittaminen -projektissa yhdessä korkeakoulujen, ministeriöiden ja muiden viranomaisten kanssa. Saimme tuosta projektista paljon hyviä ideoita, sanoo Tarén.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tulosalueen johtaja Anu Tarén, p.0295 433 273, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi

Opiskelijatilastot tammi-elokuulta 2021 on julkaistu Maahanmuuttoviraston tilastopalvelupalvelussa: tilastot.migri.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maahanmuuttovirasto
Maahanmuuttovirasto
PL 10
00086 Maahanmuuttovirasto

Puh. 0295 430 431 (vaihde/switchboard))http://www.migri.fi

Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto

Utredning: Ett människohandelsoffers väg från utnyttjande till ett hederligt arbetsliv är lång18.10.2021 15:57:36 EEST | Tiedote

Det finländska systemet för sysselsättningstjänster kan inte tillräckligt flexibelt svara på de olika behov som finns hos offer för människohandel och utnyttjande. Detta framgår i en utredning som gjorts av Hjälpsystemet för offer för människohandel och Europeiska institutet för kriminalpolitik (HEUNI) om ordnandet av sysselsättningstjänster i Finland för offer för människohandel och utnyttjande som har utländsk bakgrund.

Report: Human trafficking victims have a long road from exploitation to a fair working life18.10.2021 15:56:43 EEST | Press release

The Finnish employment service system is not flexible enough to meet the different needs of victims of human trafficking and exploitation. This is revealed in a report by the National Assistance System for Victims of Human Trafficking and the European Institute for Crime Prevention and Control (HEUNI). The report looks at Finnish employment services for victims of human trafficking and exploitation with a foreign background.

Selvitys: Ihmiskaupan uhrien tie hyväksikäytöstä reiluun työelämään on pitkä12.10.2021 11:01:09 EEST | Tiedote

Suomalainen työllisyyspalvelujärjestelmä ei pysty vastaamaan riittävän joustavasti ihmiskaupan ja hyväksikäytön uhrien erilaisiin tarpeisiin. Tämä selviää Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän ja Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin (HEUNI) tekemästä selvityksestä, joka koskee ulkomaalaistaustaisten ihmiskaupan ja hyväksikäytön uhrien työllisyyspalvelujen järjestämistä Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme