Kansainvälisten opiskelijoiden määrä kääntyi jälleen kasvuun
Vuoden 2021 tammi-elokuussa ensimmäisen oleskelulupahakemuksen opiskelun perusteella jätti 4 233 EU:n ulkopuolelta tulevaa hakijaa, kun viime vuonna vastaavaan aikaan määrä oli vain 1 756. Suurin osa opiskelijoista tulee opiskelemaan korkeakouluihin ja hakee oleskelulupaa opiskelupaikan saamisen jälkeen kesäkuukausien aikana.
Suomeen hakee opiskelijoita eniten Venäjältä (899) ja Kiinasta (504). Kärkimaat ovat viime vuosina pysyneet samoina.
Viime vuosi oli poikkeuksellinen, ja hakijamäärä jäi selvästi aiempia vuosia alhaisemmaksi koronatilanteen takia.
- Koronatilanne vaikuttaa edelleen eri puolilla maailmaa siihen, miten asiakkaat pääsevät matkustamaan tai vierailemaan edustustoissa. Edustustoihin on nyt myös normaalia pidemmät jonot, kun toimintaa on avattu, sanoo tulosalueen johtaja Anu Tarén.
Suomen edustustojen toiminnasta vastaa ulkoministeriö.
Suurin osa saa myönteisen päätöksen
Opiskelijoille on myönnetty tammi-elokuussa tänä vuonna 3 870 ensimmäistä oleskelulupaa. Suurin osa päätöksistä on myönteisiä, noin 93 prosenttia.
Opiskelijan oleskeluluvan saamisen edellytyksenä on Suomesta saadun opiskelupaikan lisäksi se, että opiskelijalla on riittävä rahoitus elämiseen Suomessa ja vakuutus, joka korvaa tarvittaessa sairastumisesta aiheutuvat hoitokulut Suomessa. EU-alueen ulkopuolelta tulevat opiskelijat eivät ole oikeutettuja opintotukeen, ja he maksavat Suomessa korkeakoululle lukuvuosimaksuja.
- Valtaosa opiskelijahakijoista on saanut myönteisen päätöksen. Kielteisten päätösten syynä on tyypillisesti toimeentuloon liittyvät vaikeudet, sanoo Tarén.
Opiskelijan oleskeluluvan sai parissa viikossa
Maahanmuuttoviraston tavoitteena on sujuvoittaa oleskelulupien hakemista ja nopeuttaa hakemusten käsittelyyn kuluvaa aikaa niin, että opiskelijan oleskeluluvan saa kuukaudessa vuoteen 2023 mennessä.
Ensimmäisen opiskelijan oleskeluluvan käsittelyajan mediaani on ollut 12 päivää vuoden 2021 tammi-elokuussa. Se tarkoittaa sitä, että puolet hakijoista ovat saaneet päätöksen 12 päivässä tai nopeammin.
Ensimmäinen opiskelijan oleskelulupa myönnetään tällä hetkellä yhdeksi tai kahdeksi vuodeksi, jonka jälkeen opiskelija hakee jatkolupaa. Opintojen jälkeen Suomeen on mahdollista jäädä töihin ja hakea oleskelulupaa esimerkiksi työn perusteella.
- Jos työpaikkaa ei vielä ole tiedossa, mahdollisuus on hakea myös jatkolupaa työnhakua tai yritystoimintaa varten. Tämä mahdollistaa työpaikan etsimisen opintojen jälkeen, sanoo Tarén.
Ulkomaalaisten opiskelijoiden ja tutkijoiden Suomeen jäämistä on tarkoitus helpottaa lakihankkeessa, jota valmistelee työ- ja elinkeinoministeriö. Tavoitteena on, että opiskelija saa jatkossa luvan pidemmäksi aikaa kuin nykyisin.
- Teemme paljon yhteistyötä oppilaitosten kanssa opiskelijoiden lupien käsittelyn sujuvoittamiseksi. Helpottavia toimenpiteitä kehitettiin esimerkiksi Kansainvälisen opiskelijan maahantuloprosessin sujuvoittaminen -projektissa yhdessä korkeakoulujen, ministeriöiden ja muiden viranomaisten kanssa. Saimme tuosta projektista paljon hyviä ideoita, sanoo Tarén.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tulosalueen johtaja Anu Tarén, p.0295 433 273, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi
Opiskelijatilastot tammi-elokuulta 2021 on julkaistu Maahanmuuttoviraston tilastopalvelupalvelussa: tilastot.migri.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 10
00086 Maahanmuuttovirasto
Puh. 0295 430 431 (vaihde/switchboard))http://www.migri.fi
Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto
Kesän marjasesonki: Luonnonmarjanpoimijat hakevat ensimmäistä kertaa kausityölain mukaisia lupia2.7.2025 09:30:04 EEST | Tiedote
Suomen marja- ja vihannesviljelmillä sekä maatiloilla työskentelee joka kesä tuhansia ulkomaalaisia työntekijöitä. Suomeen on perinteisesti tullut kausityöntekijöitä erityisesti Ukrainasta.
Syyrialaisilla mahdollisuus saada tukea paluumuuttoon1.7.2025 10:00:03 EEST | Tiedote
Osa Euroopassa olevista syyrialaisista on palannut tai harkitsee paluuta Syyriaan joulukuussa 2024 tapahtuneen vallanvaihdoksen jälkeen. Tämän kiinnostuksen kasvun vuoksi Maahanmuuttovirasto, poliisi ja hyvinvointialueet ovat valmistelleet syyrialaisten paluumuuton tukemista.
Turvapaikanhakijoiden määrä laskussa, työperusteisiin oleskelulupiin odotetaan nousua ensi vuonna – Maahanmuuttovirasto päivitti arviot tulevaisuuden hakemusmääristä25.6.2025 10:00:04 EEST | Tiedote
Maahanmuuttovirasto on päivittänyt arvionsa vuosien 2025 ja 2026 hakemusmääristä kesäkuussa 2025.
Legislative amendments and new requirements for family reunification16.6.2025 10:01:31 EEST | Press release
The provisions of the Aliens Act on residence permits issued on the basis of family reunification will change on 16 June 2025. These changes concern minimum age of spouses, financial resources of a minor's family member, definition of when a child is considered a minor, and the period of residence requirement for family reunification.
Ändringar och nya förutsättningar som gäller familjeåterförening16.6.2025 10:00:42 EEST | Pressmeddelande
Utlänningslagen ändras den 16 juni 2025 beträffande uppehållstillstånd som beviljas på grund av familjeåterförening. Ändringarna gäller makarnas minimiålder, försörjningen för en familjemedlem till ett minderårigt barn, fastställandet av när ett barn ska vara minderårigt och kravet på anknytningspersonernas boendetid.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme