Kansainvälisten opiskelijoiden muutto Suomeen helpottuu
Opiskelija voi saada jatkossa oleskeluluvan suoraan koko opintojensa ajaksi, kun lainsäädäntö muuttuu 15.4.2022. Opiskelijat ja tutkijat voivat jatkossa saada opintojensa jälkeen myös kahdeksi vuodeksi oleskeluluvan työnhakua varten.
Aiemmin opiskelijoiden on pitänyt hakea jatkolupaa vuosittain Suomessa, vaikka opinnot ovat jatkuneet. Muutoksen ansiosta myös työnhaulle Suomessa opintojen jälkeen on aiempaa enemmän aikaa.
Lakimuutos koskee kaikkia EU:n ulkopuolelta tulevia opiskelijoita, jotka hakevat opiskelijan oleskelulupaa lakimuutoksen jälkeen. Myös tutkijoita koskeva lainsäädäntö muuttuu.
Kansainväliset opiskelijat hakevat oleskelulupia yleensä erityisesti kesä-heinäkuussa. Suomeen muutti viime vuonna noin 5 800 opiskelijaa EU:n ulkopuolelta.
– Muutos helpottaa kansainvälisten opiskelijoiden elämää, kun oleskelulupaa ei tarvitse olla hakemassa joka ikiseksi lukuvuodeksi erikseen, uudelleen ja uudelleen. Tämä on myös viranomaisen näkökulmasta järkevää näin päin, koska oleskelulupa voidaan kyllä peruttaa, jos luvan ehdot eivät enää täyty, kertoo Maahanmuuttoviraston apulaispäällikkö Elina Immonen.
Oleskelulupaa voi hakea heti koko opintojen ajaksi
Maahanmuuttovirasto myöntää jatkossa opiskelijalle oleskeluluvan koko opintojen ajalle. Ennen lakimuutosta opiskelijalle voitiin myöntää oleskelulupa enintään kahdeksi vuodeksi. Suurin osa opiskelijoista opiskelee korkeakouluissa.
Oleskeluluvan myöntäminen edellyttää jatkossakin sitä, että opiskelijalla pitää olla riittävästi rahaa elämiseen Suomessa. Kansainväliset opiskelijat eivät ole Suomessa oikeutettuja opintotukeen.
Laki muuttuu niin, että opiskelijalle riittää, että hän todistaa toimeentulonsa ensimmäiselle vuodelle. Toimeentulo tarkoittaa sitä, että opiskelijalla on käytössään 560 euroa kuussa, eli 6 720 euroa koko vuodelle.
Opiskelija voi myös työskennellä opintojen ohella keskimäärin 30 tuntia viikossa. Aikaisemmin opiskelijat saivat työskennellä keskimäärin 25 tuntia viikossa lukukauden aikana. Nyt tuntimäärä on sama koko ajan ja tasoittuu koko kalenterivuoden aikana. Muutoksen on tarkoitus tehdä työajan seurannasta helpompaa opiskelijoille ja työnantajille.
Opintojen jälkeen Suomeen voi jäädä työnhakuun
Uusi laki helpottaa myös opiskelijoiden jäämistä Suomeen valmistumisen jälkeen. Opiskelijat ja tutkijat voivat hakea oleskelulupaa työnhakua varten. Oleskelulupa on voimassa kaksi vuotta. Lupaa voi hakea viiden vuoden sisällä valmistumisesta, myös Suomen ulkopuolelta.
Aiemmin työnhakulupa myönnettiin vain vuodeksi ja sitä pystyi hakemaan vain Suomessa, kun opiskelijan tai tutkijan oleskelulupa oli yhä voimassa.
– Mahdollisuus saada opintojen jälkeen nykyistä pidempi työnhakulupa on selkeä signaali kansainvälisille opiskelijoille, että toivomme heidän jäävän Suomeen töihin, kertoo Immonen.
Korkeakoulujen tutkinto-opiskelijalle myönnettävä oleskelulupa on jatkossa jatkuva oleskelulupa ja he saavat myös heti kotikunnan. Muutos on merkittävä, koska jatkuvan oleskeluluvan jälkeen opiskelija voi tulevaisuudessa myös helpommin saada pysyvän oleskeluluvan Suomeen. Aiemmin opiskelijan oleskeluluvat olivat tilapäisiä.
– Myös tämä muutos on signaali siitä, että kansainväliset opiskelijat ovat tervetulleita suomalaisille työmarkkinoille ja suomalaisen yhteiskunnan jäseniksi, kertoo Immonen.
Pysyvän oleskeluluvan yksi edellytys on, että hakija on asunut Suomessa yhtäjaksoisesti neljä vuotta jatkuvalla oleskeluluvalla. Jatkossa opiskelijan oleskeluluvalla Suomessa asuttu aika lasketaan siis asumisaikaan, eli opiskelijat voivat hakea pysyvää oleskelulupaa entistä aikaisemmin. Myös opiskelijan perheenjäsenet voivat saada heti jatkuvan oleskeluluvan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Apulaispäällikkö Elina Immonen, p. 0295 433 842, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 10
00086 Maahanmuuttovirasto
Puh. 0295 430 431 (vaihde/switchboard))http://www.migri.fi
Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto
The Finnish Immigration Service to establish new reception centres 1 July1.7.2022 09:05:09 EEST | Press release
The Finnish Immigration Service is preparing to set up new reception centres due to the increased need to provide accommodation for people fleeing Ukraine.
Migrationsverket grundar nya förläggningar 1.7.1.7.2022 09:04:30 EEST | Tiedote
Migrationsverket förbereder sig för att grunda nya förläggningar, eftersom behovet av inkvartering för flyktingar från Ukraina har ökat i Finland.
Maahanmuuttovirasto perustaa uusia vastaanottokeskuksia 1.7.1.7.2022 09:03:37 EEST | Tiedote
Maahanmuuttovirasto valmistelee uusien vastaanottokeskusten perustamista, koska Ukrainasta paenneiden majoitustarve on Suomessa kasvanut.
Temporary protection in Finland granted to over 25,000 people fleeing Ukraine – changes to reporting of statistics16.6.2022 10:35:25 EEST | Press release
Finland grants temporary protection to those who have fled Ukraine as a result of the Russian attack. After the attack, 28,039 applications for temporary protection have been submitted in Finland. By 15 June 2022, altogether 26,108 applications have been decided.
Över 25 000 flyktingar från Ukraina har beviljats tillfälligt skydd i Finland – rapportering av statistiken ändras16.6.2022 10:34:36 EEST | Tiedote
Finland beviljar tillfälligt skydd för personer som flytt från Ukraina på grund av Rysslands attack. Efter den ryska attacken har det lämnats in 28 039 ansökningar om tillfälligt skydd i Finland. Fram till 15 juni 2022 har det fattats 26 108 beslut.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme