Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Kansalaiset haluavat nostaa koulutuksen ja varhaiskasvatuksen kuntavaalien ykkösaiheeksi

Jaa

Kolme neljästä suomalaisesta pitää tärkeänä, että kuntavaaliehdokas haluaa parantaa koulutus- ja kasvatuspalveluja. Tulos käy ennakkotietona ilmi OAJ:n teettämästä Taloustutkimuksen kyselystä, johon vastasi 1 005 suomalaista tammikuussa 2021.

Vastaajat ottivat kantaa koulutus- ja kasvatuspalveluihin kuntavaalien näkökulmasta. Tutkimukseen haastatellut vastasivat väittämään ”Minulle on tärkeää, että kuntavaaleissa äänestämäni ehdokas haluaa parantaa kuntani koulutus- ja kasvatuspalvelujen laatua”. Vastaajista samaa mieltä oli 77 prosenttia.

OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mielestä kansalaisten viesti ei jätä tulkinnanvaraa.

– Tulos osoittaa selvästi, että kansalaiset ymmärtävät koulutuksen ja kasvatuksen keskeisen merkityksen kunnan elinvoiman lähteenä. Laadukkaat palvelut rakentavat ja vahvistavat lasten ja nuorten tulevaisuutta ja ovat siksi merkittävin kunnan kilpailutekijä.

– Vastaus kuvastaa myös, että kuntalaiset haluavat kehittää ja suojella koulutus- ja kasvatuspalveluja. Koulutuksen ja varhaiskasvatuksen laatu on turvattava kaikissa oloissa, eikä lasten ja nuorten tulevaisuutta saa vaarantaa hetkellisten kulusäästöjen toivossa, Luukkainen tähdentää.

– Korona-aika korostaa entisestään koulutuksen merkitystä. Monelle kansalaiselle on koronan ja etäopiskelun myötä avautunut uudella tavalla opettajien, rehtorien ja päiväkodinjohtajien työn tärkeys ja vaativuus. Henkilöstölle osoitettu tuki auttaa heitä jaksamaan työssään, Luukkainen muistuttaa.

Pääministeri Marin ja muut puoluejohtajat OAJ:n live-keskustelussa 30.1.

OAJ järjestää osana Educa verkossa -tapahtumaa korkean tason koulutusaiheisen kuntavaalikevään avauksen, johon ovat lupautuneet kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat SDP:n Sanna Marinista lähtien.

Puoluejohtajat kohtaavat lauantaina 30.1. klo 11.30–13 Messukeskuksessa. Paneelia voi seurata suorana verkosta osoitteissa educamessut.fi tai oaj.fi/educa. Muut keskustelijat pääministerin ohella ovat kansanedustaja Jussi Halla-aho Perussuomalaisista, kansanedustaja Petteri Orpo Kokoomuksesta, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko Keskustasta, sisäministeri Maria Ohisalo Vihreistä, 1. varapuheenjohtaja ja opetusministeri Jussi Saramo Vasemmistoliitosta, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson RKP:stä, kansanedustaja Sari Essayah KD:sta ja kansanedustaja Harry Harkimo Liike Nytistä. Tapahtuma järjestetään ilman yleisöä.

Loppupuheenvuoron käyttää OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen. Keskustelun juontavat MTV:n yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki ja OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka.

Heti paneelin perään opetus- ja kasvatusalan arjen asiantuntijat arvioivat Jälki-istunto-osuudessa, miltä puoluejohtajien esitykset tuntuivat. Jälkilöylyt kestävät 25 minuuttia ja ne näkyvät osoitteessa oaj.fi/educa.

OAJ muistuttaa vaalien lähestyessä kuntalaisia siitä, että isot asiat päätetään nimenomaan lähellä heitä.

– Koulutus- ja kasvatuspalvelut ovat kuntapolitiikan ydintä. Kun sote siirtyy alueille, on koulutus entistä selvemmin kuntien ykköstehtävä. Siksi on erinomaista, että opettajat, vanhemmat, kuntavaalien ehdokkaat ja muut koulutuksesta kiinnostuneet pääsevät kuulemaan, mikä on puoluejohtajien ja puolueiden resepti koulutus- ja kasvatuspalvelujen laadun ja saavutettavuuden turvaamiseksi, Luukkainen toteaa.

– Kuntavaaleissa päätetään tärkeistä lähipalveluista. Avaamme maaliskuussa yleisölle OAJ:n vaalikoneen, joka auttaa löytämään itselle sopivan koulutusmyönteisen ehdokkaan. Tavoitteemme on nostaa esille kunkin kuntavaaliehdokkaan näkemykset koulutuksesta ja varhaiskasvatuksesta. Vaalikone on auki ehdokkaille jo nyt, joten kannattaa vastata, Luukkainen kannustaa.

Tutustu OAJ:n kuntavaalitavoitteisiin oaj.fi/kuntavaalit

Tutustu Educa verkossa -tapahtuman ohjelmaan educamessut.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
PL 20
00520 Helsinki

http://www.oaj.fi

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on maailman ainoa työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme