Jyväskylän yliopisto

Kansalaistieteellä koronakriisiä vastaan

Jaa

Keväisessä luonnossa liikkuminen sekä monimuotoinen ympäristön havainnointi ja tutkiminen tarjoavat poikkeusoloissa kaivattua vaihtelua arkeen. Luonto, eläimet ja kasvit ovatkin esimerkkejä kansalaistieteen kohteista. Kansalaistieteillä voit myös kotisohvalla: esimerkiksi Foldit.it peliä pelaamalla voit auttaa tutkijoita löytämään koronavirukseen tehoavaa lääkitystä.

Raija Hämäläinen ja Joni Lämsä toivovat kansalaistiedettä tekeviltä yhteydenottoja. Kuvaaja Petteri Kivimäki.
Raija Hämäläinen ja Joni Lämsä toivovat kansalaistiedettä tekeviltä yhteydenottoja. Kuvaaja Petteri Kivimäki.

Niin Suomessa kuin muuallakin on laaja kirjo toimijoita, jotka tuottavat kansalaistieteilijöiden avulla tietoa monipuolisista teemoista. Kansalaistiede on järjestelmällistä toimintaa, jossa ei-ammattitutkijat vapaaehtoisesti edistävät tieteellistä tutkimusta esimerkiksi keräämällä uutta aineistoa ja syventämällä aiempaa tietoa museoiden, tutkimusryhmien tai muun vastaavan julkisten laitosten käyttöön.

Perinteisesti luonnontieteet muodostavat merkittävän osan kansalaistieteen kentästä. Kansalaistieteilijät voivat havainnoinnin lisäksi esimerkiksi valokuvata tiettyjä kohteita, mitata veden laatua paikallisesta joesta tai luokitella kuvia galakseista. Uudet teknologiat rikastavat ja monipuolistava kansalaistieteitä, esimerkiksi historiasta, arkeologiasta, nykykulttuurista, käsityöstä ja monesta muusta aiheesta kiinnostuneet ryhmät kerryttävät arvokkaita aineistoja tutkijoiden käyttöään.

Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden laitoksella on vuodenvaihteessa aloittanut kolmivuotinen Euroopan komission rahoittama CS-Track-projekti, jossa tutkitaan kansalaistiedettä.
– Meitä tutkijoita kiinnostaa erityisesti se, miten teknologiaa käytetään kansalaistieteessä ja miten se vaikuttaa oppimiseen. Projektissa tuotetaan uutta tietoa kansalaistieteen vaikutuksista yksilöihin, organisaatioihin ja yhteiskuntaan sekä paikallisella että globaalilla tasolla, projektista vastaava professori Raija Hämäläinen luettelee.

Kansalaistiede edistää tutkijoiden ja yleisön keskinäistä ja molemminpuolista vuorovaikutusta ja voi parhaimmillaan lisätä mahdollisuuksia sekä kiinnostusta poliittiseen vaikuttamiseen. Tähän suuntaan toimivat jo monet ympäristönsuojeluun liittyvät ryhmät.

– Projektin tutkimus kohdistuu esimerkiksi siihen, miten tietoa kerätään, luokitellaan tai analysoidaan erilaisissa kansalaistieteen muodoissa. Kansalaistiede on yksi avoimen tieteen ulottuvuus, joka linkittyy muun muassa koulutukseen ja päätöksentekoon, Hämäläinen lisää.

– Kansalaistiedeverkostot voivat tarjota uusia yhteistyökumppaneita myös kouluille. Löytyisikö kansalaistieteestä yksi ratkaisu, jolla oppilaiden ja opiskelijoiden tieteellistä lukutaitoa voisi parantaa ja lisätä kiinnostusta luonnontieteitä kohtaan, tohtorikoulutettava Joni Lämsä pohtii.

Projekti kutsuu kansalaistiedettä tekeviä ilmiantamaan itsensä

– Toivomme, että kansalaistieteen kentän toimijat ja teemasta kiinnostuneet ottaisivat meihin yhteyttä ja pääsisimme työstämään projektia heidänkin kanssaan. Osallistuakseen ei tietenkään tarvitse olla koulutettu tieteilijä, vaan kuka tahansa voi osallistua kansalaistieteeseen, projektitutkija Emilia Lampi kannustaa.

CS-Track -projekti toivoo yhteydenottoja kansalaistieteilijöiltä ja kansalaistiedeprojektien parissa toimivalta ihmisiltä, jotta hanke tavoittaisi kentän toimijoita mahdollisimman laajasti.

Kerro itsestäsi ja projektistasi/ryhmästäsi sähköpostitse: cs-track@jyu.fi

Lisätietoja:

Professori Raija Hämäläinen, Kasvatustieteiden laitos, Jyväskylän yliopisto, raija.h.hamalainen@jyu.fi, 0407442611

Tohtorikoulutettava Joni Lämsä, Kasvatustieteiden laitos, Jyväskylän yliopisto, joni.lamsa@jyu.fi, 0408054271

Projektitutkija Emilia Lampi, Kasvatustieteiden laitos, Jyväskylän yliopisto, emilia.k.lampi@jyu.fi, 0404854464

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Raija Hämäläinen ja Joni Lämsä toivovat kansalaistiedettä tekeviltä yhteydenottoja. Kuvaaja Petteri Kivimäki.
Raija Hämäläinen ja Joni Lämsä toivovat kansalaistiedettä tekeviltä yhteydenottoja. Kuvaaja Petteri Kivimäki.
Lataa
Raija Hämäläinen johtaa Suomen CS-Track-projektia. Kuvaaja Petteri Kivimäki.
Raija Hämäläinen johtaa Suomen CS-Track-projektia. Kuvaaja Petteri Kivimäki.
Lataa
Joni Lämsä toivoo kansalaistieteestä kumppania kouluyöhön. Kuvaaja Petteri Kivimäki.
Joni Lämsä toivoo kansalaistieteestä kumppania kouluyöhön. Kuvaaja Petteri Kivimäki.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Toimiva työelämäyhteistyö oppimisen ekosysteemeissä28.5.2020 11:02:29 EESTTiedote

Valtakunnallisen eAMK – Oppimisen uusi ekosysteemi -hankkeen keskeisenä kehittämiskohteena on ollut ammattikorkeakoulujen välisen verkko-opiskelun ja siihen liittyvän digipedagogiikan kehittäminen sekä työelämäläheisyyden vahvistaminen. Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos selvitti hankkeessa mitä työelämälähtöiset oppimisen ekosysteemit voisivat olla, millaisia piirteitä niistä tunnistetaan ja miten ne toimivat.

Väitös: 29.5.2020 Tilinpäätösstandardien kääntäminen edellyttää laskentatoimen asiantuntijuutta27.5.2020 14:15:00 EESTTutkimus

Taloudellinen raportointi edellyttää myös muuta kuin puhtaasti talouteen tai normeihin keskittyvää asiantuntijuutta. Väitöstutkimus tarkastelee laskentatoimen kansainväliseen standardointiin liittyviä käytäntöjä ja IFRS-standardien kääntämiseen liittyviä haasteita. Poikkitieteellinen tutkimus tarjoaa uutta tietoa erityisesti kansainvälisten tilinpäätösstandardien kääntämisestä ja soveltamisesta.

Väitös 29.5.2020 Hyvä kuulo tukee ikääntyneiden elämänlaatua ja arjen aktiivisuutta27.5.2020 07:00:00 EESTTiedote

Arjen eri tilanteissa koetut kuulovaikeudet vähentävät ikääntyneiden henkilöiden liikkumista elinpiirissään sekä elämänlaatua. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan väitöstutkimuksen mukaan kuulolaitteen käytöstä enemmän hyötyä kokevilla henkilöillä liikkumisaktiivisuus on suurempaa verrattuna niihin, joiden kokema hyöty on vähäisempi. Vähentynyt liikkumisaktiivisuus oli yhteydessä suurempaan masennusoireiden määrään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme